Lotten valde ut nämndemännen

En receptionist, en konsult och en lärare blir nyckelpersoner under rättegången. Om de är eniga kan de avgöra Anders Behring Breiviks öde.

I norska rättegångar sitter i vanliga fall en domare och två nämndemän, vanliga personer som valts för att den åtalade ska ”dömas av sina jämlikar” som det heter i den norska lagen. I Breivikrättegången har antalet utvidgats så att det är två juridiska domare, Wenche Elisabeth Arntzen och Arne Lyng samt tre nämndemän.

Varje tingsrätt i Norge har sitt eget urval av nämndemän som genom lottning väljs ut vid en ny rättegång. En skillnad mot i Sverige är att nämndemännen anmäler sig frivilligt. De utses inte av partierna, som i Sverige.

I Oslo finns det över 7000 nämndemän. Reglerna kräver att minst en kvinna och minst en man väljs.

I Norge är det maximala straffet 21 års fängelse, men sedan 2002 finns ett straff som kallas förvaring. Den dömde kan då få upp till 21 års fängelse, men åklagaren kan ansöka om förlängning med fem år i taget om det finns återfallsrisk och personen bedöms som samhällsfarlig. Detta kan upprepas ett obegränsat antal gånger.

En norsk rättegång följer i stort sett samma regler som en svensk. En skillnad är att insynen i polisutredningen är sämre i Norge. I Sverige blir den offentlig vid åtalet medan norska åklagare bara delar med sig av stämningsansökan. Det gör att försvaret och åklagarna ofta läcker ut den information som de anser passar deras strategi bäst.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Skolor som redan har det tufft halkar efter

Forskare: Ökad segregation kan bidra.

”Kraven på vissa skolor ökar”

perspektiv

SvD:s expert: Tydligt mönster i Strockholm.

Kasselstrand: De
är marionetter

SD-styrelsen tar upp uteslutningsärenden.

”Analytikerna långt ifrån eniga om Apple”

svd i usa

Överraskar kvartalsrapporten igen?

”Kommer dröja tills
Cobain får vila i frid”

Krönika

Snyggt och intuitivt i ny Kurt Cobain- film.

Webb-tv

Se trailer till ”Montage of heck”

"Kommer inte göras en film om en ikon lika realistiskt".

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt.

Fler elcyklar innebär fler allvarliga skador

rapport

Hög fart är största orsaken.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

”Skammen värst för många återvändare”

Idagsidan

Räddad från döden på havet.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

”Vem bryr sig om
hemlösa svenskar?”

BRÄNNPUNKT

Allt fokus idag på EU-migranter.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.