Kuba blundar för ökad prostitution

LÅST LÄGE Trots en utbredd och väldigt synlig prostitution i Kuba vägrar landets makthavare att agera. Låt det vara så, resonerar prostituerade Yaneth Alonso. Omvärlden stämmer inte in och flaggar dessutom för barnsexturism.

Från det att vi träffar Yaneth Alonso till dess att erbjudandena haglar dröjer det inte mer än några sekunder.

Ett samlag kostar 350 kronor för en utländsk turist, oralsex mindre än en fjärdedel. För den som vill fotografera eller filma kostar det extra på grund av att materialet kan spridas på internet – ett internet som de kubanska invånarna för övrigt nästan aldrig har kommit i kontakt med på grund av censuren inom landet.

Det tar dock inte lång tid innan Yaneth Alonsos självsäkra yttre börjar rasa samman. Bara genom att skrapa på ytan är det uppenbart att hennes liv som prostituerad är ett känsligt ämne. 28-åringen vänder ofta bort ansiktet, vid flera tillfällen är tårarna nära.

–Jag är inte stolt över mitt yrke men vad ska jag göra? Jag måste, precis som alla andra, ställa mat på bordet och köpa kläder till mina barn. Och jag måste ta de pengar som jag kan få, även om det betyder att jag måste ägna mig åt det här.

Yaneth Alonso har varit prostituerad sedan hon var 17 år gammal. Och i dagsläget ser hon inget slut på det.

Kampen att få ett vanligt arbete för staten har visat sig vara fruktlöst, dessutom är det dåligt betalt med mindre än 100 kronor i månaden. Att haka på den senaste möjligheten från regimens sida att bli egenföretagare är inte heller något som lockar, framför allt eftersom hon inte tycker sig ha råd att ta chansen.

–Men lita på mig när jag säger att jag skulle ta vilket annat jobb som helst än det här. Ingen mår bra av det här yrket.

Hemma i lägenheten väntar hennes make samt två barn, fyra respektive två år gamla. Maken, som är arbetslös, är väl medveten om hur Yaneth Alonso hämtar in pengar till familjen.

Flest kunder strömmar till mellan september och februari. Dels eftersom klimatet är kyligare i Europa, dels eftersom arbetet på tobaksplantagerna går på högvarv. Då rör det sig om cirka tre utländska kunder per månad – något hon tydligt säger sig föredra ”än inhemska kunder eftersom de bara betalar en bråkdel för samma sak”.

–Det kanske låter hemskt. Men jag önskar att jag hade fått mina två barn med en utländsk kund så att vi hade kunnat få in mer pengar, kunnat ha det bättre än så här, säger Yaneth Alonso plötsligt.

Några siffror kring hur många som är prostituerade på Kuba existerar inte. Men konsensus bland experter tycks annars vara att problemen har ökat under de senaste åren.

En väldigt vanligt förekommande, men något märklig, åsikt som SvD stöter på i Kuba är dock att det är skillnad på prostitution och prostitution. Det är ytterst få som faktiskt är prostituerade till yrket, resoneras det. Merparten har snarare sex mot betalning för att dryga ut kassan – alla offer för det kommunistiska styre som oftast sopar undan möjligheterna att tjäna stora pengar.

Men under de nio dagar som SvD befinner sig på Kuba är det uppenbart hur utbredd prostitutionen är – tillåten från 16 år och uppåt. Det dröjer oftast inte mer än några minuter mellan erbjudandena om sexuella tjänster, i vissa fall från flickor yngre än den lagstadgade gränsen.

ECPAT Sverige, som arbetar mot barnsexhandel, är kritiskt till situationen på Kuba, men konstaterar också att det är svårt att slå fast problemets vidd.

–Eftersom Kuba är ett så pass slutet land så är det svårt för oss att få en bra bild av de exakta problemen, än svårare eftersom det finns väldigt få oberoende rapportörer. Men att det är ett problem är vi på det klara med, säger Johanna Wester.

Det amerikanskautrikesdepartementet sammanställer årligen en lista på hur världens olika länder arbetar för att komma till rätta med prostitution och människohandel. Under flera år har Kuba tilldelats det sämsta betyget, så också 2012. Tillsammans med 16 andra länder, däribland Eritrea, Iran, Libyen, Nordkorea och Zimbabwe, kritiseras man för att blunda för situationen och ens erkänna att det är ett problem.

Mariela Castro, dotter till president Raul Castro, är ledare för Kubas nationella centrum för sexualupplysning. Hon förklarade i november 2011 att landet överväger att införa den svenska modellen kring prostitution där det är olagligt att köpa men inte sälja sex. Än så länge lyser dock den åtgärden med sin frånvaro.

Mariela Castro har vid ett besök i Amsterdam senare istället hyllat stadens sexkvarter, Red light district, eftersom det lägger grunden för att de prostituerade kan göra ”sitt arbete på ett sätt som är värdigt och inger respekt”.

08-13 52 46, daniel.kederstedt@svd.se


  • Kopiera sidans adress

Kuba anklagas för att vara paradisö för sexturism

Ex-presidenten George W Bush är en av alla som har anklagat Kuba för att vara något av en paradisö för barnsexturister.
–Regimen i Havanna, som redan är en av de värsta lagbrytarna i världen mot mänskliga rättigheter, blir allt mer brottslig. Diktatorn välkomnar sexturism, sade George W Bush 2004.
–Vi måste arbeta för att påskynda den dag när inget kubanskt barn exploateras för att finansiera den misslyckade revolutionen.
Kritiken, som framfördes i samband med utrikesdepartementets årliga rapport om global människohandel, tillbakavisades häftigt av Fidel Castro, vid tillfället president i Kuba.
Även FN:s flyktingorgan UNHCR har avlossat kritik mot Kuba. Dels för att landet vägrar underteckna FN:s protokoll mot människohandel, dels ens meddela hur problemet tacklas.

Kämpar för samkönade äktenskap

Mariela Castro uppgav i maj även att hennes pappa Raul Castro ville förbättra de homosexuellas rättigheter i landet. Tidigare under året beslutade regeringen också att all diskriminering av sexuella minoriteter är förbjudet.
Raul Castro har inte kommenterat ärendet offentligt sedan Mariela Castro, ledare för Kubas nationella centrum för sexualupplysning (CENESEX), klev fram i maj. Hon kämpar just för att få samkönade äktenskap godkända i Kuba – ett land som på 1960-talet skickade homosexuella till arbetsläger.

16 länder, däribland Kuba, Iran och Libyen, får underkänt av det amerikanska utrikesdepartementet för att de blundar för prostitution.

16 år är den lagliga gränsen för att prostituera sig på Kuba.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Flyktingutgifter ger hål i biståndsbudget

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

En flicka med sitt lilla syskon på ryggen i Kobane. Bilder

”Du krigar för att slippa kriget”

Hemmet i ruiner – men de är tacksamma över att vara hemma igen.

Vann över IS: nu kan de återvända

SvD Story

SvD i Kobane | Mustafa Can om att återvända till ruiner.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

”Ta över underhållet löser inte problemen”

Slutreplik

Utredare: Skulle fungera sämre.

Gränsen mellan jobb och privatliv borta

Karrär

Mobilen surrar dygnet runt.

Chefer är ofta extra utsatta

Sofia Wingren: ”Jag blir ofta sittande sent på kvällarna.”

”Lugnet före stormen
i lala-landet Sverige”

Cervenka

Nästa finanskris ett beställningsjobb.

Webb-tv

Hisnande i världens snabbaste bil

åk med!

Kommer upp i över 1600 km/h.

5 goda skäl att äta en curryrätt ikväll

HÄLSA

”Motverkar cancer och benskörhet.”

Berglins

Saven stiger och björken får musöron

"Ni vet väl vad man gör då?”