- Ett skådespel utan dess like, säger svenska observatören Åsa Lindestam (S).

Med 49,4 procent av rösterna får visserligen partiet egen majoritet i duman med 238 av de 450 mandaten. Men det är en tillbakagång med 15 procentenheter. I det förra valet 2007 fick Enade Ryssland 315 platser.

Kommunistpartiet får 92 platser, Rättvisa Ryssland 64 platser och ultranationalistiska Liberaldemokraterna 56.

Mandatfördelningen ger Enade Ryssland absolut majoritet men inte så kallad konstitutionell majoritet. I Ryssland krävs nämligen två tredjedelars majoritet för att rösta igenom förändringar i grundlagen.

”Upprepade procedurfel” gjordes i det ryska valet, anser OSSE.

”På valdagen genomfördes röstandet välorganiserat i allmänhet, men processen försämrades allvarligt under rösträknandet som karaktäriserades av upprepade procedurfel och tydligt manipulerande, inklusive allvarliga indikationer på att valurnor fyllts i förtid”, säger europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s observatörer i ett pressuttalande.

Trots OSSE:s relativt inlindade ordalag finns mängder av vittnesmål och uppgifter om fusk.

- Jag har varit ute många gånger i olika länder, i Kazakstan och Vitryssland och USA. Och jag har aldrig sett så mycket fusk, så iscensatt, som det här var, berättar valobservatören och riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) för TT.

Lindestam tillbringade valdagen i Rostov-vid-Don i södra Ryssland och bevittnade själv en rad oegentligheter, bland annat hur män beordrade sina fruar att rösta, uppenbart minderåriga som röstade och dubbla röstlängder där samma personer fanns med på flera olika ställen, med olika nummer.

- Alla var inte så villiga att berätta men i någon vallokal så berättade de att de hade sett samma person rösta upp till 40 gånger.

Den stora ”kalabaliken”, enligt Lindestam, inträffade ändå först när rösträknandet satte igång. I den vallokal där hon följde räknandet saknades exempelvis en av fyra valurnor för de som röstat i sina hem. Högen med röster matchade sedan inte heller vad som skrevs upp som resultat.

- Jag kunde se att Jablokos hög blev så där fyra-fem centimeter tjock. Och så skrev de upp på den där listan att de hade fått bara fyra röster, medan ett annat parti som inte hade så tjock hög hade fått jättemycket, berättar Lindestam.

- Så jag frågade om det stämde - och då sade de: ”oj, oj, oj, nej, så tokigt det blev. Oj, vad vi har skrivit fel” . . .

- Det var ett skådespel utan dess like. Jag har aldrig varit med om maken, säger Åsa Lindestam till TT.

”Det här valet var som en match där bara vissa spelare tillåts på plan, som sedan lutas till ena lagets fördel”, sade i sin tur Heidi Tagliavini, som lett observatörerna från OSSE:s avdelning för demokrati och mänskliga rättigheter.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton säger att hon har ”allvarliga problem” med hur det ryska parlamentsvalet genomfördes och att den ryska befolkningen förtjänar en fullständig utredning om eventuellt valfusk.

Både Moskva och S:t Petersburg är skådeplatser för omfattande demonstrationer mot gårdagens parlamentsval. På paradgatan Nevskij Prospekt i S:t Petersburg grep polis ett hundratal demonstranter som genomförde en protest trots att de saknade tillstånd. Omkring 3 000 demonstranter samlades i Moskva för att protestera mot oegentligheter vid valet. Flera ledande liberaler uppgav att de hade hindrats att rösta.

Enligt valobservatörerna från de forna sovjetrepublikerna i Oberoende staters samvälde gick dock valet korrekt till.

Av de tre deltagande partierna som inte klarade av sjuprocentsspärren gick liberala Jabloko kraftigt framåt, från 1,6 procent 2007 till preliminärt 3,3 procent i årets val. Rysslands patrioter fick 1,0 procent av rösterna och Rätta saken 0,6 procent.

Valdeltagandet var 60,2 procent, uppger valkommissionens ordförande Vladimir Churov.

Om man ser till hur invånarna röstade i olika delrepubliker och län så fick Enade Ryssland - föga överraskande - störst stöd i det krigshärjade Tjetjenien. 99,5 procent av tjetjenerna röstade på maktpartiet, som lokalt leds av delrepublikens ökände diktator Ramzan Kadyrov.

Även i flera andra av de orosdrabbade delrepublikerna i Kaukasus-området fick Enade Ryssland starkt stöd: 91,4 procent i Dagestan, 91 procent i Ingusjien och 89,8 i Karatjajen-Tjerkessien.

Svagast var stödet i nordvästra Ryssland med siffror runt 30 procent i Karelen, Archangelsk, Murmansk och Jaroslavl, enligt siffror på valkommissionens webbplats.