Kamp för att återfå vardagen

Samtidigt som dödssiffran stiger efter orkanen Sandy fortsätter tusentals människor att evakueras efter att ha varit fångar i sina egna hem. USA manar nu till återuppbyggnad, men för många invånare längs USA:s östkust kommer det att bli en plågsam kamp att få vardagen tillbaka.

 • Mitt Romney i Florida.

  Mitt Romney i Florida.

  Foto: REUTERS

 • New Jerseys kustlinje drabbades hårt.

  New Jerseys kustlinje drabbades hårt.

  Foto: MIKE GROLL/AP

 • Obama har landat i New Jersey. Delstatens republikanske guvernör Chris Christie är full av beröm för hur Obama och de federala myndigheterna hanterat katastrofen.

  Obama har landat i New Jersey. Delstatens republikanske guvernör Chris Christie är full av beröm för hur Obama och de federala myndigheterna hanterat katastrofen.

  Foto: AP PHOTO/PATRICK SEMANSKY

 • South Ferry station på södra Manhattan.

  South Ferry station på södra Manhattan.

  Foto: AP

 • Helikoptrar över Manhattan.

  Helikoptrar över Manhattan.

  Foto: REUTERS/KEITH BEDFORD

 • Skador för de boende på Coney Island.

  Skador för de boende på Coney Island.

  Foto: BEBETO MATTHEWS/AP

Monsterstormen Sandy fortsätter att riva upp kraftiga sår – den totala dödssiffran ligger nu på minst 100 personer från Haiti till USA. I det sistnämnda landet fortsätter samtidigt omkring 8 miljoner hushåll och företag att vara utan el – två tredjedelar av dem i New York och New Jersey. Hundratusentals saknar dessutom vatten och har mycket begränsade kommunikationsmöjligheter.

Några av de som har drabbats av stormen är paret Michael och Tracie Guzman, bosatta i Ewing, New Jersey. Orten är belägen cirka 60 minuters bilkörning ifrån Asbury Park vars strandpromenad har slitits sönder.

– Strömmen kom tillbaka efter 36 timmar. Med tanke på att elbolaget sade att vi skulle stå utan ström i fyra dagar var det en välkommen överraskning. Men det ser fortfarande ganska illa ut häromkring, säger Michael Guzman till SvD.

I just New Jersey betraktas stormen redan som den värsta i delstatens historia. Minst sex personer har omkommit sedan Sandy träffade land alldeles intill spel- och turistmeckat Atlantic City. I dess närområde står många hus ännu under vatten. Andra har helt försvunnit sedan de blåsts bort eller svalts av vågorna, för att i stället dyka upp på en intilliggande väg, precis som järnvägslok och -vagnar.

Nationalgardet tog sig under gårdagen också in i kraftigt översvämmade Hoboken, beläget mitt emot New Yorks Manhattan, för att försöka evakuera och hjälpa de cirka 20 000 av stadens 50000 invånare som enligt USA Today blivit fångar i sina egna hem.

– Vi har elektriska ledningar som ligger i vattnet, som i sin tur är förorenat och fortsätter att bli än mer förorenat, säger borgmästaren Dawn Zimmer till MSNBC.

Regnvattnet blandas med avloppsvattnet, och det kommer bara mer och mer avloppsvatten.

En tagen guvernör Chris Christie manade redan mindre än 24 timmar efter Sandys framfart till styrka och återuppbyggnad. Det var en åsikt som även säkerhetsminister Janet Napolitano ställde sig bakom under gårdagen när hon menade att USA nu går in i ”återhämtningsläge”.

– Vi försöker flytta stora mängder resurser till drabbade områden. Det här kommer att vara en av de mest omfattande och dyra insatserna i vår nations historia, sade Janet Napolitano.

Tillsammans med Barack Obama inspekterade guvernör Chris Chrisitie under gårdagen förödelsen i New Jersey. Presidenten passade bland annat på att tala med drabbade invånare.

Även om Barack Obama officiellt sett har avbrutit presidentkampanjen under tre dagar utgjorde gårdagens vistelse i New Jersey ett ypperligt tillfälle att visa sig som något av en lands- fader och därmed stärka sina kort i valstriden. Experter menar att det är viktigt att han inte upprepar samma misstag som föregångaren George W Bush. Bush fick mycket kritik för att inte ha reagerat i tid på förödelsen efter orkanen Katrina 2005.

Mitt Romney drog i gång sin valkampanj i går och besökte bland annat Florida, som ruvar på 29 elektorsröster – flest av alla vågmästardelstater. Utmanaren om Vita huset har däremot fått vandra på en tunn linje när det kommer till att angripa Barack Obama mitt i en nationell kris.

– Det här är en tystlåten tid för landet. Stora delar av landet genomgår just nu trauman, sådana trauman som ni har upplevt här i Florida mer än en gång, sade Mitt Romney.


TESTA DIG | Vad kan du om väder?

Vad kan du om väderprognoser?

Vad kan du om väder och film?

Vad kan du om oväder?

 • Kopiera sidans adress

20000000000
dollar uppskattas värdet till av all egendom som förstörts.


8,5
miljoner hushåll, som mest, stod utan elförsörjning.


71
centimeter snö föll som mest under ett och samma dygn, i Redhouse, Maryland.


319
millimeter regn under ett dygn föll som mest, i Easton i Maryland. Svenska rekordet är 198 mm, från 1987 i Fagerheden i Norrbotten.


4,23
meter höjdes vatten- nivån som mest i New York.


640
kilometer är längden på kustlinjen varifrån invånare evakuerades.


1600
kilometer bred var orkanen när den svepte in över USA.


225
kilometer i timmen var orkanens maxfart, vid Mount Washington i New Hampshire.


18100
flighter, minst, har flyg- bolagen tvingats ställa in.


17
delstater var direkt berörda av ovädret.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Hon är storfavorit ta över efter Reinfeldt

ny m-ledare?

Kinberg-Batra liknar Reinfeldt.

De här 13 fonderna
är helt gratis just nu

"Lockbete"

Så används taktiken av bankerna.

”Hur länge håller den här bankfesten i sig?”

Cervenka

Skyhög vinst – kapade kostnader.

Börslyft efter stark rapport

Överträffar förväntningarna – men 800 ska bort.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.