Journalister bannlysta på toppmöte EU-Kina

Journalister kommer inte att få ställa frågor till Kinas premiärminister Wen Jiabao på ett toppmöte i Bryssel. Kineserna ville ha rätten att portförbjuda reportrar ”av säkerhetsskäl” – något som av mediekåren i stan läses som tystande av regimkritiker.

Toppmötet hålls på torsdagen i en mindre, slottsliknande byggnad i centrala Bryssel. Med på mötet är EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, Europeiska Rådets ordförande Herman Van Rompuy och gästen Wen Jiabao.

Men värdarna och gästerna kom inte överens om pressarrangemangen. EU-kommissionen pekade på det begränsade utrymmet i huset och ville hålla nere antalet journalister på plats till 50, varav kineserna skulle få välja hälften. Men kineserna ville också veta vilka européernas 25 reportrar skulle vara och kunna avvisa dem ”av säkerhetsskäl”.

”Alla försök att kringgå mediefriheten genom att låta det besökande landet ha veto vad gäller journalister från deras eller något annat land, är helt oacceptabla”, skriver journalistförbundet API (Association de la Presse Internationale) på onsdagen.

EU-kommissionen anklagades av API för att ha flyttat mötet till en liten byggnad – oftast hålls toppmöten i Europeiska Rådets byggnad som rymmer tusentals journalister – för att kunna gå med på kinesernas krav på mediekontroll utan att förlora ansiktet. Kommissionen annonserade senare att det inte blir någon presskonferens.

En taleskvinna för EU-kommissionen fick svara på anklagelser om att EU är ryggradslöst och borde insistera på mediernas fria närvaro.

– Det krävs två ryggrader för att dansa tango, svarade taleskvinnan Pia Ahrenkilde Hansen beklagande.

Kinas offentliga förklaring till den inställda pressträffen är tidsbrist.

För två år sedan ställdes presskonferensen efter ett EU-Kina-toppmöte in efter handgripliga försök att stoppa exil-kinesiska journalister från att komma in i mötesbyggnaden. Kinesiska säkerhetsagenter lämnade foton på förbjudna reportrar hos vakterna i entrén. Men när Bryssels mediekår såg att de kinesiska kollegorna stoppades protesterade de högljutt.

EU-kommissionen hade då inte något bra svar på varför kinesiska journalister diskriminerades och släppte in dem. Istället så strök man pressmötet. Den officiella förklaringen var att mötet dragit ut på tiden, men diplomater på plats sade att Kina inte ville få frågor från reportrar från Taiwan, eller om känsliga ämnen som Tibet eller Falun Gong.

Kina är EU:s näst största handelspartner efter USA, och Kina har dessutom seglat upp som en av de stora direktinvesterarna i europeisk industri. På mötet ska bland handelsfrågor, energi och hållbar utveckling diskuteras.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

Vill införa klimat-rot
för alla slags bostäder

Miljöpartiet presenterade sin skuggbudget.

”Vår politik ska gynna kvinnor”

Per Bolund (MP) motiverar varför man gör detta val.

Kvinnorna som älskade nazister

Kultursvep

Fick de någonsin stå till svars?

24-åring fick frätande kalk i lungorna – dog

arbetsplatsolyckor

Men utredning dröjer.

Ryggsäckar utlöste bomblarm

Boston

Ett år efter terrordådet – hundratals människor evakuerades.

”Ibland skrattar vi mer än vi spelar”

Volleyboll

98-årig spelare imponerar i film.

Passagerarfärja sjönk
i morse – 300 saknas

Sydkorea

Minst två döda. Elever i sjönöd.

Ansökningstid förlängd till idag

Högskolan

Skulle ha stängt i natt men det var för högt tryck.

Vad betyder oblat och infria?

Högskoleprovet

Testa om du klarar orddelen.

Se de första bilderna på nya Saab-bilarna

TV

9-3 Aero lämnar Nevs fabrik i Trollhättan.

Passagerare fast på flyget i 34 timmar

Planet parkerade på marken – ingen fick gå av.