Journalister bannlysta på toppmöte EU-Kina

Journalister kommer inte att få ställa frågor till Kinas premiärminister Wen Jiabao på ett toppmöte i Bryssel. Kineserna ville ha rätten att portförbjuda reportrar ”av säkerhetsskäl” – något som av mediekåren i stan läses som tystande av regimkritiker.

Toppmötet hålls på torsdagen i en mindre, slottsliknande byggnad i centrala Bryssel. Med på mötet är EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, Europeiska Rådets ordförande Herman Van Rompuy och gästen Wen Jiabao.

Men värdarna och gästerna kom inte överens om pressarrangemangen. EU-kommissionen pekade på det begränsade utrymmet i huset och ville hålla nere antalet journalister på plats till 50, varav kineserna skulle få välja hälften. Men kineserna ville också veta vilka européernas 25 reportrar skulle vara och kunna avvisa dem ”av säkerhetsskäl”.

”Alla försök att kringgå mediefriheten genom att låta det besökande landet ha veto vad gäller journalister från deras eller något annat land, är helt oacceptabla”, skriver journalistförbundet API (Association de la Presse Internationale) på onsdagen.

EU-kommissionen anklagades av API för att ha flyttat mötet till en liten byggnad – oftast hålls toppmöten i Europeiska Rådets byggnad som rymmer tusentals journalister – för att kunna gå med på kinesernas krav på mediekontroll utan att förlora ansiktet. Kommissionen annonserade senare att det inte blir någon presskonferens.

En taleskvinna för EU-kommissionen fick svara på anklagelser om att EU är ryggradslöst och borde insistera på mediernas fria närvaro.

– Det krävs två ryggrader för att dansa tango, svarade taleskvinnan Pia Ahrenkilde Hansen beklagande.

Kinas offentliga förklaring till den inställda pressträffen är tidsbrist.

För två år sedan ställdes presskonferensen efter ett EU-Kina-toppmöte in efter handgripliga försök att stoppa exil-kinesiska journalister från att komma in i mötesbyggnaden. Kinesiska säkerhetsagenter lämnade foton på förbjudna reportrar hos vakterna i entrén. Men när Bryssels mediekår såg att de kinesiska kollegorna stoppades protesterade de högljutt.

EU-kommissionen hade då inte något bra svar på varför kinesiska journalister diskriminerades och släppte in dem. Istället så strök man pressmötet. Den officiella förklaringen var att mötet dragit ut på tiden, men diplomater på plats sade att Kina inte ville få frågor från reportrar från Taiwan, eller om känsliga ämnen som Tibet eller Falun Gong.

Kina är EU:s näst största handelspartner efter USA, och Kina har dessutom seglat upp som en av de stora direktinvesterarna i europeisk industri. På mötet ska bland handelsfrågor, energi och hållbar utveckling diskuteras.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Jordens hetaste september uppmätt

Årets september var den hetaste månaden globalt sedan mätningarna startade 1880, uppger den amerikanska myndigheten NOAA, som övervakar tillståndet i haven och atmosfären.

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

”It-minister bör vara ett heltidsarbete”

Brännpunkt

”Fel att bostadsministern sköter it vid sidan om.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.