Iskallt planerad Putin-show

Riggat Det finns många sätt att fira en presidenttitel. Rysslands nygamle ledare valde på måndagskvällen definitivt ett annorlunda sätt. Han spelade veteranhockey och blev inte oväntat matchhjälte.

Vladimir Putin i full hockeymundering.

Vladimir Putin i full hockeymundering.

FOTO: reuters

MOSKVA Det kändes lite märkligt att den stora ryska sportkanalen direktsände en hockeymatch mellan två veteranlag under pågående ishockey-VM, även om Ryssland för kvällen var spelledigt. Förklaringen kom i mitten av fjärde och sista perioden (matchen avgjordes i 4x10 minuter) när Vladimir Putin dök upp i det ena laget, som för tillfället låg under med 2–3.

Inte särskilt överraskande slog han till redan i sitt första byte. Rinkens sämste skridskoåkare – tillika med en klubbteknik som inte många behöver vara avundsjuka på – nummer 11 Putin hittade den meterstora luckan vid sidan om motståndarmålvakten. Kvittering 3–3.

I sitt nästa byte blev Putin återigen frispelad, men trillade framåt på alla fyra likt Bambi på hal is. Motståndarlaget sköt i stället 4–3 strax efteråt.

I sitt tredje byte kom Putin återigen fri med målvakten. Missade, men fick tag på pucken och slog en inte oäven passning till en lagkamrat som sköt kvitteringen 4–4. Motståndarbacken Alexej Kasatonov – med sju VM- och OS-guld och 383 matcher i NHL – har nog aldrig tidigare sett så passiv ut i egen zon som när han närmade sig Putin!

Under sina tre byten hade Putin gjort ett mål och en målgivande passning. Och med ställningen 4–4 fick straffläggning avgöra. Legendarer som Vjatjeslav Fetisov och Alexander Jakusjev plus fyra andra försökte göra mål. Men det var bara en som lyckades: Just det, nummer 11 Putin. Han lade upp pucken på backhandssidan och sköt upp den högt i den halva av målet som var öppet.

Klockan var närmare 22 lokal Moskvatid och kompisen Silvio Berlusconi på läktaren såg lite frågande ut och hade antagligen väntat sig en annan fest den här kvällen. Men det var ingen tvekan om att den nyinstallerade presidenten trivdes. När Putin höll sitt tacktal verkade han mer avspänd och mer lycklig än jag någonsin har sett honom.

Det finns en annan president i ett ryskt grannland som också älskar ishockey. Och det finns de som kan hitta ytterligare paralleller mellan Vitrysslands Alexander Lukasjenko och Rysslands Vladimir Putin.

Jan Blomgren är reporter på SvD och bevakar Ryssland. jan.blomgren@svd.se


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Pistorius får fem års fängelse

Just nu

Den sydafrikanska löparstjärnan sköt ihjäl sin flickvän.

De här 13 fonderna
är helt gratis just nu

"Lockbete"

Så används taktiken av bankerna.

”Hur länge håller den här bankfesten i sig?”

Cervenka

Skyhög vinst – kapade kostnader.

Börslyft efter stark rapport

Överträffar förväntningarna – men 800 ska bort.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.