– Polis konfronterade skurkar och skojare som befanns sig på allmän plats och som bar satanistiskt mode och opassande kläder, sade polischefen i staden Qaemshahr, Mahmoud Rahmani, till nyhetsbyrån Irna.

Bland de gripna fanns män med spetsiga cowboy-boots och kvinnor som bar tajta byxor och höga stövlar. Enligt Rahmani har också fem barberare tvingats stänga och ytterligare 20 fått varningar för att ha ”förordat västerländska frisyrer”.

Den islamiska republiken Iran tillämpar strikta klädregler. Kvinnor måste ha kläder som täcker håret och gör så att kroppens konturer inte är synliga. Men vissa kvinnor, särskilt i städerna, har börja dra tillbaka slöjan bakom hårlinjen och bära sportiga kläder med smal siluett. Politiska analytiker uppger att myndigheterna fruktar att beteendet kommer att öka i omfattning om inte åtgärder vidtas. De ser den västerländska ”looken” som ett hot mot Irans kultur och värderingar, ett hot som är särskilt allvarligt i ljuset av de pågående förhandlingarna med väst om Irans kärnenergiprogram.

– Vissa individer vet inte vilken kultur de härmar, de sätter på sig kläder som formgetts av fiender till vårt land, sade Rahmani på torsdagen.

Bärare av västerländska kläder brukar få varningar eller böter.