New Yorks borgmästare Michael Bloomberg beordrade evakuering av 375 000 invånare i lågt liggande områden närmast kusten, rapporterar AFP.

Alla de 1 700 skolor i staden som drivs i offentlig regi kommer att hålla stängt på måndagen, något som drabbar drygt en miljon elever.

New Yorks tunnelbana, tillsammans med bussar och tåg, kommer att stängas av från och med klockan sju på i kväll lokal tid, meddelar New Yorks guvernör Andrew Cuomo, enligt Reuters.

Obama uppmanar människor att lyda råden från myndigheterna inför den ”allvarliga och stora” stormen. Han tror dock inte att den kommer påverka det kommande valet.

- Det är inget vi väntar oss just nu, men vi kommer självklart titta på det, sade han efter ett besök på ett stormberedskapscenter enligt Reuters.

Hundratals flygningar till flygplatser längs östkusten har ställt in inför Sandys ankomst.

Air France har ställt in samtliga avgångar till New York och Washington, medan amerikanska flygbolag ställt in hundratals inrikesflyg.

I Karibien har Sandy tagit omkring 60 liv.

Barack Obama har ställt in två möten i valkampanjen för att i stället följa med utvecklingen runt orkanen Sandy, meddelade Vita huset på lördagskvällen.

Obama återvänder från Youngstown i Ohio till Washington och ställer in framträdanden i norra Virginia och Colorado Springs.

Det kan bli ytterligare förändringar i presidents program enligt beskedet från Vita huset.

Det som gör Sandy speciell är dess enorma storlek. Vindarna blåser med orkanstyrka 16,5 mil från stormens öga, och med samma styrka som en tropisk storm över 100 mil bort, så flera städer kommer att drabbas.

Enligt den amerikanska vädertjänsten NOAA kan Sandy bli det största oväder som någonsin drabbat USA, skriver Reuters.

EU uttrycker sitt stöd för drabbade av stormen i Karibien och meddelar att unionen står redo att ge stöd till krisarbetet, rapporterar AFP.

”Vi har rörts djupt av nyheterna om död och förstörelse orsakad av orkanen Sandys framfart”, skriver EU:s utrikeschef Catherine Ashton och EU:s biståndskommissionär Kristalina Georgieva i ett gemensamt uttalande.

Under söndagen anslöt sig påven Benedictus XVI, vid sin traditionella söndagsbön, till uppmaningarna om solidaritet med offren.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamn fick skandalkaptenen?

2011: Katastrofer och störtade diktatorer

2010: Vad minns du av skandalernas år?