Ellen Johnson Sirleaf, 72, blev historisk när hon 2005 blev Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president.

– Efter 14 års mycket grymma och blodiga inbördeskrig lyckades hon stabilisera och försona landet som tidigare var totalt sönderslaget, säger Ola Säll.

Det Ellen Johnson Sirleaf gjorde för att få landet på fötter var förutom sin försoningspolitik att satsa på utbildning, obligatorisk och gratis skolgång och att hon höjde lönerna för läkare och sjuksköterskor för att behålla dem i landet.

Till sin hjälp har hon haft ett stort ekonomiskt stöd och hjälp av över 8 000 FN-soldater för att hålla ordning i landet.

– Hon har fått ekonomiskt bistånd från en massa olika länder, framförallt från USA, säger Ola Säll.

Hon är inte lika populär i hemlandet som utomlands, där hon bland annat utsetts till "en av världens tio bästa statschefer" av tidningen Newsweek.

– Hon har gjort en del misstag. Hon har bland annat gett sitt stöd till olika militärdiktaturer samt att hon under en kort tid 1989 stödde den förre presidenten Charles Taylor ekonomiskt, säger Ola Säll.

Charles Taylor gick i exil i Nigeria men står numera inför rätta för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Den 11 oktober håller Liberia parlaments- och presidentval och Sirleaf har under valkampanjen kritiserats för att den ekonomiska återhämtningen går långsamt och att hon inte lyckats stävja korruptionen. Organisationen Transperency International rankade landet som världens mest korrupta land förra året.

En annan av Nobelpristagarna är Tawakkul Karman, journalist, människorättsaktivist och medlem av Jemens främsta oppositionsparti Islah. SvD:s Bitte Hammargren säger att det var en överraskning att priset gick till Karman.

– Hon var ingen av de hetaste kandidaterna och i arabvärlden var det inte många som visste att hon var en av de nominerade. Inte ens Tawwakul Karman själv verkar ha känt till det innan hon fick priset.

– Tawakkul Karman spelade en viktig roll genom att hon lyckades tala klarspråk om förtrycket i arabvärlden. Kvinnorna i Jemen spelar en viktig roll i proteströrelsen. De må vara täckta från huvud till tå men kan ändå vara starka förkämpar för demokratiska rättigheter, säger Bitte Hammargren.

När Tawakkul Karman greps i januari efter att ha lett två demonstrationer på universitetet i Sanaa bidrog det till att dra igång de landsomfattande protesterna mot landets president Ali Abdullah Saleh.

– Att man ger en representant för ”den arabiska våren” Nobelpriset är viktigt och det är väldigt viktigt att ge det till en kvinna. Kvinnorna spelade en avgörande roll för att sätta fart på den arabiska våren. Det här kan också ge mer fokus på Jemen och den arabiska kvinnovärldens kamp för lika rättigheter.

Den tredje Nobelpristagaren, Leymah Gbowee, är född 1972 i Liberia och är utbildad traumaterapeut. Hon har under många år arbetat i olika inhemska fredsrörelser.

2002 var hon med och grundade rörelsen Women of Liberia Mass Action for Peace, som ofta brukar få äran för att inbördeskriget kunde avslutas 2003.

Hon har också lett landets sannings- och försoningskommission efter kriget.