”Hjälp, nu attackerar armén”

Med Apachehelikoptrar, pansarfordon och civilklädd mobb gick Bahrains regeringsstyrkor tillsammans med saudiska trupper i går till attack mot oppositionella. Läkare på sjukhus och vårdcentraler skickar samtidigt ut nödrop till omvärlden.

I Manama pågick demonstrationer under hela onsdagen.

I Manama pågick demonstrationer under hela onsdagen.

FOTO: Hasan Jamali/AP

–Hjälp, nu attackerar armén med hjälp av saudiska styrkor Salmaniya, vår stadsdel här i Manama. Just nu tränger tårgaslukten in i vårt hem, berättar Ibrahim, en bahrainsk oppositionell.

Han försöker bevara sitt lugn men det märks att han är skärrad av den våldsamma attacken som inleddes mot proteströrelsen i Bahrain efter de saudiska styrkornas inmarsch på söndagen.

På tisdagen proklamerade kung Hamad bin Isa al-Khalifa undantagstillstånd. På onsdagen skar regeringsstyrkor, tillsammans med saudiska trupper och den civilklädda mobb, som regimen anlitar, av vägarna mot Pärlrondellen innan de satte in sin attack mot de oppositionella där.

– Pärlrondellen är under attack nu. Snälla, hjälp oss, meddelar Ahmad, en av de oppositionella på torget, desperat via sms.

Vid Pärlrondellen hade oppositionen fram tills onsdagens attack byggt upp ett välorganiserat tältläger med soppkök, sjukstuga, juridisk rådgivning och presscenter. Men under natten mot onsdagen greps Sayed Ahmed, som hjälpt till med presskontakter. Därefter sattes attacken mot Pärlrondellen in. Först med tårgas, medan Apachehelikoptrar hovrade över platsen.

Förtvivlade nödrop kom också från Pärlrondellen om att arméstyrkor bränt ned tältlägret.

När detta skrivs går det inte att få överblick av hur många som skadats eller dödats. Men enligt uppgifter från dels proteströrelsen och dels regimen ska minst tre demonstranter och två polismän ha dödats på onsdagen. Mörkertalet kan vara större. Någon oberoende instans som kan verifiera dödstalen finns inte. Sjukhusen hindras av armén från att ta emot skadade, berättar upprörda bahrainier för SvD.

De menar att regimen tillsammans med styrkor från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten passar på att ”rensa” Pärlrondellen vid en tidpunkt när världens uppmärksamhet riktas mot katastrofen i Japan och konflikten i Libyen.

Det värsta, berättar Ibrahim i Manama, är att trupperna och den civilklädda mobben hindrar människor från att undsätta skadade vid Pärlrondellen samt i byar nära huvudstaden. Ambulanser ”kapas” av armén, säger oppositionella. Elen till sjukhuset Salmaniya stängdes av på onsdagsmorgonen. Reservaggregaten hade bara någon timme kvar av sin strömförsörjning innan elen kopplades på igen.

– Sjukhuset lider brist på blod och syrgas. Min fru och jag försökte gå dit med första hjälpen-utrustning men vi blev stoppade av arméstyrkor.

– Just nu när jag talar med dig får jag rapporter om att vårdcentralen i Budaya skickar ut nödrop. De har födande kvinnor där, men inte tillräckligt med utrustning för att klara alla fall.

En halvtimme senare meddelades från sjukhuset i Salmaniya att läkare och sköterskor där fått grönt ljus från armén att lämna sjukhuset för att ta hand om skadade.

– Men så fort de gick ut blev de misshandlade av polisen. Det slutade med att några av läkarna hamnade på akuten, säger Ibrahim upprörd.

Det styrande sunnimuslimska kungahuset i Bahrain, al-Khalifa, åberopade ett militärt samarbetstal mellan de arabiska Gulfstaterna (GCC-länderna) när de kallade in styrkor från det ortodoxt sunnitiska Saudiarabien. Proteströrelsen i Bahrain domineras av shiamuslimer, som också är örikets majoritetsbefolkning.

Den svenske folkrättsprofessorn Ove Bring säger till TT att regimen i Bahrain bryter mot folkrätten genom att kalla in utländska styrkor. På onsdagen meddelades att sjukvårdsministern i Bahrain avgått i protest mot det våldsamma angreppet mot civila.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

Alesso fick kungligt mottagande i Globen

”Slungas rakt in i arena-housens hjärta”.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB