- Jag är bedrövad, kommenterar den blivande presidenten gripandet av partikamraten.

USA-delstatens guvernör Rod Blagojevich, liksom Obama demokrat, och stabschefen John Harris greps av den federala polisen FBI i sina hem strax efter sex lokal tid på tisdagsmorgonen. De låstes in på FBI-högkvarteret i Chicago samtidigt som åklagare meddelade att de åtalas för bedrägeri och mutbrott.

På kvällen släpptes Blagojevich mot 4 500 dollar i borgen.

Bakgrunden är att Barack Obama som nyvald president lämnar en tom plats i senaten efter sig. Efterträdaren ska utses av Illinois guvernör - en rättighet som Blagojevich ser ut att behålla om han inte frivilligt lämnar guvernörsposten.

Enligt åklagarna hade Blagojevich tänkt sig att bjuda ut utnämningen i utbyte mot en ministerpost i Obamas regering eller ett annat "lukrativt jobb".

På en presskonferens om andra ämnen på tisdagskvällen svensk tid kommenterade Obama dramatiken i Chicago.

- Jag har inte haft kontakter med guvernören eller hans stab, så jag känner inte till händelserna, sade han, men tillade:

- Liksom andra i Illinois är jag bedrövad och dämpad av dessa nyheter.

Blagojevich och Harris misstänks också för att ha hållit inne med delstatspengar till mediekoncernen Tribune, som i måndags ansökte om konkursskydd. Syftet ska ha varit att få företaget att göra sig av med journalister som guvernören inte gillar.

"Omfattningen av korruptionen som läggs fram i dessa anklagelser är hisnande", sade åklagare Patrick Fitzgerald i ett pressmeddelande.

Den serbättade demokraten Blagojevich valdes till guvernör 2002. Trots att flera skandaler och korruptionsanklagelser sänkte hans popularitet blev han omvald 2006.