Grönländsk klimatkamp läggs på is

Den grönländska arbetsmarknadens parter anser att Grönland inte ska ansluta sig till en förnyelse av Kyoto-avtalet på FN:s klimatmöte i Köpenhamn nästa höst.

De grönländska arbetsgivarnas och fackföreningarnas uttalande är kontroversiellt eftersom Grönland i hög grad har drabbats av de klimatförändringar som redan Kyoto-avtalet försökt råda bot på. Många hoppas att Köpenhamnsavtalet ska skärpa överenskommelserna från Kyoto så att utsläppen av växthusgaser kan minskas.

Men arbetsgivarföreningen GA, företagarföreningen Nusuka och fackföreningen SIK anser att Grönland tvärtom bör få tillåtelse att få släppa ut ännu mer växthusgaser för att landet ska kunna utvecklas som industriland. Det är inte precis förenligt med den danska linjen i utsläppsfrågan. Även om Grönland går mot ökat självstyre så ingår Grönland under överskådlig tid fortfarande det danska riket.

De grönländska organisationerna kräver nu att den grönländska självstyrelseregeringen landsstyret ställer krav på grönländska undantag innan den tillsammans med regeringen i Köpenhamn fastställer mandatet inför klimatförhandlingarna.

GA:s företrädare Henrik Leth påpekar att Grönland inte ens i dag lever upp till Kyotoavtalets krav på att en minskning av koldioxidutsläppen med åtta procent i förhållande till utsläppsnivån 1990. Han nämner bland annat ett planerat aluminiumsmältverk som kan öka de grönländska utsläppen med hela 75 procent.

Världsnaturfondens Danmarkschef Gitte Seeberg kallar det grönländska utspelet för ”skamligt”.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Trubbigt våld dödade åttaåringen

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Karlskrona.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittaren

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."