Oroligheterna på grund av en amerikansk film har de senaste dagarna spridit sig runt om i den muslimska världen.

Hundratals demonstranter deltog i stormningen av ambassaden i Sanaa i Jemen, uppgav vittnen.

Jemenitisk polis har skjutit ihjäl en demonstrant utanför byggnaden. Ytterligare fem personer skadades när demonstranter försökte storma ambassaden en andra gång, sade en säkerhetstjänsteman.

- Vi gör allt vi kan för att skydda personalen, sade Vita husets talesperson Jay Carney i Washington.

I Egyptens huvudstad Kairo protesterades det också mot den USA-producerade b-filmen ”De oskyldiga muslimerna” som lagts ut på Youtube. På torsdagskvällen hade flera hundra människor skadats under protesterna enligt hälsoministeriet, skriver al-Jazira.

Från Libyen rapporterade den biträdande inrikesministern att fyra personer har gripits för misstänkt inblandning i attentatet mot USA:s beskickning i Benghazi tidigare i veckan då USA:s ambassadör dödades.

- Vi förhör dem eftersom de misstänks ha bidragit till att uppvigla till händelserna vid det amerikanska konsulatet, sade Wanis al-Sharif.

Samtidigt hotar en milis i Irak, som genomfört upprepade våldsdåd mot utlänningar under inbördeskriget, att attackera amerikanska mål.

- Brottet mot profeten Muhammed kommer att sätta alla amerikanska intressen i fara och vi kommer inte att förlåta dem för det, säger Qais al-Khazali, ledare för milisen Asaib al-Haq.

Också i Pakistan har säkerheten skärpts kraftigt vid amerikanska beskickningar.

- Vi väntar oss protester mot ambassaden och förbereder oss för det, uppger en polischef för AFP.

Också från Iran och Afghanistan kommer rapporter om protester.

- Det är en provokation som har fått önskat resultat och som vi nu får leva med. Det är en parallell till Muhammedteckningarna och stormningen av danska ambassaden i Damaskus, säger Ingmar Karlsson, tidigare konsul i Istanbul och Mellanösternexpert.

Men det behöver inte finnas något samband mellan de senaste dagarnas händelser i Libyen, Egypten och nu senast Jemen, anser Magnus Norell, forskningledare på Utrikespolitiska institutet.

- De antiamerikanska stämningarna i regionen försvann inte i och med revolutionerna. Man ska inte se samband bara för att dessa saker händer samtidigt.

Han tror att attacken i Libyen var planerad långt i förväg eftersom den utfördes med avancerade vapen och säger att demonstrationen i Egypten var annonserad innan det här hände.

- Delar av filmen fanns på You Tube redan i somras, så det här är inte så spontant som man kan tro.

Samtidigt säger sig skådespelarna och filmarbetarna som deltog i inspelningen av Muslimernas oskuld - den film som skapat stor ilska i den muslimska världen och som anses kränka profeten Muhammed - vara ”grovt vilseledda” av producenten.

Allt fler tecken tyder på att filmmakaren, som kallar sig Sam Bacile, varken är israel eller jude, rapporterar flera medier i USA. En antimuslimsk filmkonsult, Steve Klein, som deltog i produktionen, säger att regissörens namn säkert är en pseudonym.

Från Israel rapporteras att myndigheterna inte har hittat någon medborgare vid namn Sam Bacile.

Israeliske UD-talesmannen Yigal Palmor sade att Bacile är totalt okänd i israeliska filmkretsar. Han lade till att filmskaparen är en ”osäkrad granat och en ofattbar idiot”.

Jakarta har bett Youtube att blockera det aktuella filmklippet i Indonesien, världens folkrikaste muslimska land.

USA meddelade har meddelat att de skickar två jagare till Libyens kust efter attacken mot konsulatet i Benghazi. Amerikanska myndigheter tror att angreppet var en välplanerad räd som bar al-Qaidas kännemärken, snarare än en spontan missnöjesyttring.

Fler artiklar om USA-protesterna:

Skickar stridsfartyg – efter attentaten

"Förenklat att skylla på muslimsk vrede"

Skådespelarna: Vi blev vilseledda

Terroristexperten Magnus Ranstorp.

Terrorexpert: Mörk sida av arabiska våren

Upprorsmän krossar fönster till amerikanska ambassaden i Sanaa. Bildspel

Bilder från protesterna – land för land

USA:s ambassadör dödad i raketattack