Freden styrs av män

Kvinnor lyser med sin frånvaro vid världens förhandlingsbord. Extremt få kvinnor leder fredsförhandlingar, och FN har trots storstilade uttalanden aldrig haft en kvinna som chefsmedlare. ”Dåligt”, konstaterades vid ett internationellt möte i Genève häromdagen.

Rigoberta Menchu Tum som vann Nobels fredspris 1992, kämpade för freden och mayaindianernas mänskliga rättigheter under inbördeskriget i Guatemala. När kvinnor och andra representanter från civilsamhället deltar i fredsförhandlingar ökar fredsavtalens chans att hålla, enligt en studie från University of Massachusetts-Boston.

Rigoberta Menchu Tum som vann Nobels fredspris 1992, kämpade för freden och mayaindianernas mänskliga rättigheter under inbördeskriget i Guatemala. När kvinnor och andra representanter från civilsamhället deltar i fredsförhandlingar ökar fredsavtalens chans att hålla, enligt en studie från University of Massachusetts-Boston.

FOTO: Jorge Dan Lopez / REUTERS

Trots att antalet kvinnor ökar inom freds- och säkerhetspolitiska områden, förblir fredsförhandlingar stängda rum för flertalet. Ytterst få kvinnor utses till fredsmäklare i konflikter, trots att FN antog en resolution år 2000 som efterlyste fler kvinnor i fredsförhandlingar. Men verkligheten ser trots ansträngningarna ut så här:

• 2,5 procent av undertecknarna av fredsavtal i 24 olika fredsförhandlingar sedan 1992 var kvinnor.

• 3,2 procent av chefsmedlarna för dessa fredsavtal var kvinnor.

• FN har aldrig utsett en kvinnlig chefsmedlare.

Dessutom förekommer sällan ett genusperspektiv i fredsavtal, exempelvis deklarationer om våld mot kvinnor, våldtäkt som vapen, lika rätt till humanitär hjälp, kvinnors roll i konfliktförebyggandet etc. Kvinnor och genus omnämns bara i 16 procent av 585 fredsavtal som undertecknats mellan 1999 och 2010, enligt FN:s kvinnoorgan UN Women.

För att diskutera situationen samlades häromdagen personer med förhandlingserfarenhet från olika krigshärdar för ett rundabordssamtal i Genève. Mötet organiserades av den svenska organisationen Kvinna till Kvinna, och ingår i ett EU-finansierat projekt om kvinnors deltagande i fredsprocesser.

Man enades om att FN-resolutionen trots allt är ett konkret verktyg för att driva frågan om kvinnors ökande deltagande i fredsprocesser framåt. Det framhölls att kvinnors deltagande i fredsprocessen påverkar deras fortsatta roll i samhället.

- Förhandlingarnas legitimitet och fredavtalets förankring i samhället ökar med kvinnor som fredsmäklare, säger Lena Ag, generalsekreterare i Kvinna till Kvinna.

När kvinnor och andra representanter från civilsamhället deltar i förhandlingarna ökar fredsavtalens chans att hålla, enligt en studie från University of Massachusetts-Boston. Freden blev mer hållbar i 25 fredsförhandlingar i bland annat Guatemala, Liberia och Moçambique, enligt studien.

På plats i Genève fanns USA:s Paul Bremer som ansvarade för att starta återuppbyggnaden av Irak. SvD sammanförde honom med Hanna Edwar, framstående kvinnorättsaktivist från Irak, som ifrågasatte varför han inte inkluderade fler kvinnor i förhandlingarna.

- Det fanns ingen tid. Vi var tvungna att fokusera på att få ihop en interimregering och hålla tidiga val. Vi hade att göra med starka islamiska och konservativa krafter. Och vi visste inte var det fanns kompetenta kvinnor att rekrytera, säger Paul Bremer.

Synd, enligt Hanna Edwar som menar att kvinnor skulle behövt vara med mer i utformningen av Iraks konstitution som antogs 2005. Den försämrar bland annat kvinnors rättigheter i familjerättsärenden, öppnar för barnäktenskap och polygami samt försämrar kvinnors arvsrätt.

- Med fler kvinnor i förhandlingarna hade också mer vikt lagts vid sociala och humanitära rättigheter, utbildning och frisläppanden från fängelserna, tror Hanaa Edwar.

Det är problematiskt när krav ställs på snabba politiska lösningar, påpekar Lena Ag. Man försöker hitta minsta gemensamma nämnare för att komma framåt men ”missar visionerna”, menar hon. Fast enligt Paul Bremer finns djupt rotade attityder som gör att kvinnor inte blir påtänkta som fredsmäklare.

- Att stoppa krig är männens värld. Kring sådana förhandlingsbord sitter män med maskingevär och där har kvinnor ingen plats. Det behövs ett förändrat förhållningssätt för att kvinnor ska komma in i denna värld, anser han.

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Kvinnor har funnits med kring förhandlingsborden i ett fåtal fredsförhandlingar i världen. I Sydafrika krävde den nationella kvinnokommissionen hälften av platserna i förhandlingsprocessen efter kollapsen av apartheid 1993. I Nordirland fick kvinnorna en plats i fredssamtalen 2010 efter att ha skapat det första kvinnodominerade partiet. I Guatemala har kvinnor haft stort inflytande på fredsprocessen även om bara två kvinnor formellt suttit med kring förhandlingsbordet. I Guatemalas fredsavtal från 1996 finns många väsentliga punkter om kvinnors rättigheter och lika villkor för kvinnor och män.
Kvinna till Kvinna är en icke-statlig svensk organisation som stödjer kvinnoorganisationer i krigs- och konfliktområden. De samarbetar med kvinnoorganisationer som arbetar för fred och återuppbyggnad i bland annat Balkan, södra Kaukasus, Mellanöstern och Afrika. Kvinna till Kvinna, som grundades 1993, fick ”alternativa Nobelpriset”, The Right Livelihood Award, 2002.
Organisationen har fått EU-bidrag för ett projekt om kvinnors deltagande i fredsprocesser, där mötet i Genève ingår. Projektet ska resultera i en rapport med konkreta rekommendationer till EU och FN, som presenteras i Bryssel i oktober.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Sofia Hellqvist och prins Carl Philip. prinsbröllop

Just nu: Datum spikat för prinsen och Sofia

Gifter sig i Slottskyrkan på Kungliga slottet.

Se Carl Philips och Sofias år ihop

Bildspecial

Paret på bröllop, dop och hockeymatch.

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Webb-tv

”V tvingades backa om bankskatten”

2 minuter

Blir kunderna som får ta kostnaden.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Sexuella undertexter i Gamla testamentet

Under strecket

Ickenormativ erotik.

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

”Den här Passaten
är Volvos mardröm”

Fröbergs bilar

Provkörning av ett nytt hot.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.