Explosion på israelisk turistbuss i Bulgarien

En buss med israeliska turister ombord utsattes för en explosion i en förmodad terrorattack i staden Burgas i Bulgarien på eftermiddagen. Minst sex människor har dödats och ett 30-tal skadats, enligt bulgariska myndigheter.

 • Den utbrända bussen. Turisterna i bussen hade precis kommit med flyg från Tel Aviv.

  Den utbrända bussen. Turisterna i bussen hade precis kommit med flyg från Tel Aviv.

  Foto: REUTERS

 • Rök efter explosionen vid flygplatsen Sarafovo i Burgas.

  Rök efter explosionen vid flygplatsen Sarafovo i Burgas.

  Foto: REUTERS

Talesmän för det bulgariska inrikesministeriet säger till nyhetsbyrån AFP att explosionen inträffade strax före kl 18 svensk tid på parkeringsplatsen vid flygplatsen Sarafovo i staden Burgas, vid Svartahavskusten. Uppgifterna om hur många som dödats och skadats varierar fortfarande. Enligt den senaste rapporten från den bulgariska nyhetsbyrån Novinite skadades ett 30-tal israeler och fördes till sjukhus, många av dem ungdomar. Tre av dem är allvarligt skadade och i kritiskt tillstånd. De bulgariska myndigheterna anser att explosionen var en terrorattack.

Två och en halv timme efter explosionen framträdde Burgas borgmästare Dimitar Nikolov i bulgarisk teve och berättade att en av de allvarligt skadade avlidit. Nio personer saknas fortfarande, och dödssiffran är därför osäker. Borgmästaren i Burgas sade också till tevekanalen att det fanns högexplosiva sprängmedel som avsiktligt placerats i bussens bagageutrymme. Ett bombteam är på plats och håller på med en teknisk undersökning. Den buss som exploderade är helt utbränd och det återstår bara ett metallskelett.

Vid niotiden på kvällen sade Vania Valkova, presschef på det bulgariska inrikesminsteriet att minst sex personer dödats i explosionen. Fyra avled på platsen, och en på sjukhuset. Vad som hänt det sjätte offret är fortfarande oklart.

I ett första uttalande har den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu sagt till AFP att explosionen var avsiktlig och att det är Iran som ligger bakom.

– Alla spår leder till Iran. vi kommer att agera kraftfullt mot iransk terror, sade Benjamin Netanyahu.

Den israeliske förvarsministern Ehud Barak sade i ett uttalande på onsdagskvällen att explosionen utan tvekan var en terrorattack, och den förmodligen iscensatts av en grupp med knytning till Iran eller radikala muslimska grupper. Hizbollah och Hamas utpekades som möjliga misstänkta bakom attentatet.

En talesman för Hizbollah gick vid niotiden på onsdagskvällen ut med ett uttalande till libanesisk media där gruppen förnekar inblandning i explosionen i Burgas.

Det ska ha funnits 40 turister på bussen och enligt flygplatsens informationsansvariga kom de med flyg från Tel Aviv, och var på väg till resorten Sunny Beach, skriver Novinite på sin sajt. Planet hade 150 passagerare och det fanns flera bussar som väntade på dem på flygplatsen.

Enligt Sky News har den statliga radion BNR rapporterat att ytterligare två bussar drabbades av explosionen, och fattade eld.

– Det vi vet hittills är att ett plan landade i Burgas vid femtiden på eftermiddagen, och att passagerarna sedan gick ombord på en buss där det skedde en explosion. Vi vet inte vad som orsakat den, säger Ilana Stein, taleskvinna för det israeliska utrikesdepartementet till AFP.

– Vi vet att det finns skadade och förmodligen också dödade personer. Vi vet att vissa var israeler, men vi vet inte om alla var det, säger Ilana Stein.

Vittnen till explosionen har framträtt i israelisk TV, och de säger att någon gick ombord på bussen och sedan inträffade det en explosion, skriver BBC på sin sajt.

Ögonvittnet Gal Malka berättar för Israels Channel 2 att bussen var full av israeliska tonåringar.

Israelen Oran Katz, som satt på bussen bredvid den som sprängdes, berättar för CNN att det blev panik och kaos när explosionen skedde.

– Alla började springa ut i olika riktningar. Min fru och jag tog barnen med oss och sprang så långt bort vi kunde. Jag såg en medvetslös kvinna ligga bredvid den brinnande bussen och jag och en annan man tog tag i henne och bar bort henne från elden, säger Oran Katz till CNN.

Han säger också att han aldrig kommer att glömma synen av utspridda kroppsdelar bredvid den sprängda bussen, och att han såg minst sex personer som var blodiga och skadade.

10 brandbilar bekämpade elden, och flygplatsen i Burgas är stängd och avspärrad tills vidare. Flygen har dirigerats om till staden Varna. De bulgariska myndigheterna har skärpt säkerheten runt landets flygplatser, tåg- och busstationer.

Ett israeliskt läkarteam och en grupp som ska identifiera döda sänds inom kort från Israel, skriver den israeliska dagstidningen Haaretz.

Enligt Sky News varnade den israeliske utrikesministern för möjliga terrordåd mot israeler i just Bulgarien i januari, och bad då den bulgariska regeringen att använda extra säkerhetsåtgärder för att skydda israeliska turister.

Vita Huset gick på onsdagskvällen ut och fördömde den dödliga attacken mot israeliska turister i Burgas. "USA fördömer kraftfullt dessa attacker mot oskyldiga människor, speciellt barn. President Obama tänker på och ber för de anhöriga och skadade", sade Vita Husets pressekreterare Jay Carney.

"Fruktansvärd terrorattack mot israeler i Burgas i Bulgarien" skriver den svenske utrikesministern Carl Bildt på Twitter, och fortsätter med att dådet "måste fördömas".

TT skriver att det enligt UD finns hundratals svenskar i Burgas.

– Vi har inga uppgifter om att några svenskar är skadade, säger Anna Backlund på UD:s pressjour.

Enligt researrangörerna har inga svenskar befunnit sig på flygplatsen vid explosionen. De flesta svenskar befinner sig en bit utanför Burgas, framförallt i Sunny Beach.

– Vi har cirka 300 gäster i Sunny Beach. Vi informerar dem med sms och de som vill får stöd av oss på platsen, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving som har flygavgångar från Burgas på tisdagar, till TT.

 • Kopiera sidans adress

Fakta

Bombattentatet kom på årsdagen av attacken mot ett judiskt center i Buenos Aires 1994 där 85 människor dödades och 300 skadades. Israel gav Iran skulden för det attentatet, men Teheran nekade.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger efter onsdagens bussattentat att "alla tecken pekar mot Iran" och att Israel "kommer att reagera kraftfullt mot iransk terror". Han hänvisar just till dådet i Argentina och säger att även israeler i Thailand, Indien, Georgien, Kenya och Cypern blivit utsatta för attentatsförsök senaste tiden.

TT

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många brandbilar och ambulanser kallades till en brand på Köpmangatan i Gamla Stan på måndagskvällen.
 50 brandmän på plats

Nattlig kamp mot brand i Gamla stan

Boende evakuerade. ”Stor spridningsrisk”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Svenska Videoplaza
köps av videojätte

Marknaden för videoannonser växer stadigt.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

”Regler gör ladan
låst för Andersson”

BRÄNNPUNKT

Scocco: Rationellt att fuska med överskottsmålet.

Lista: Här är skatterna som höjs

18 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Gåvan till anställda: 50 miljoner

generös

Diamanthandlare: De har offrat sina familjeliv för företaget.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.