EU väntas enas om nya fördaget

Avsluta förhandlingen om reformfördraget i politisk enighet. Den uppgiften har Portugals premiärminister José Socrates när han ikväll inleder det informella EU-toppmötet i Lissabon. Med en mild dos diplomatisk brutalitet bör han lyckas med det.

Kanske kan det till och med ske under kvällens arbetsmiddag med stats- och regeringscheferna. I den kretsen vill nog de allra flesta få de genomtröskade teknikaliteterna ur världen så fort som möjligt. Efter flera års konstitutionella vedermödor måste EU koncentrera krafterna på andra problem. Sådan är den allmänna stämningen.

De utestående olösta detaljerna förefaller hanterliga men ännu en gång svarar tvillingarna Kaczynski för den största osäkerheten. Inför söndagens allmänna val i Polen sviktar stödet för deras parti och frågan är om det lockar fram något överraskande utspel i Lissabon för att försöka stärka regeringens ställning.

Polen har redan – liksom Storbritannien – fått igenom kravet på en särordning i förhållande till stadgan om grundläggande fri- och rättigheter. Samtidigt tycks Polen backat från ett huvudkrav som gäller möjligheterna att fördröja beslut i EU:s ministerråd. Polen har tidigare önskat att i fördraget få inskrivet det så kallade Ioannina-protokollet från 1994, som egentligen bara har karaktären av ett ”gentlemen’s agreement”. Det gamla kravet kommer kanske tillbaka ikväll.

Till de övriga utestående problemen hör saker som Österrikes krav på att få kvotera utländska studenters högskoleplatser och Bulgariens krav på att en egen kyrillisk stavning av ”euro”, den gemensamma valutan. En något överraskande schism har uppstått kring EU-parlamentets förslag till den framtida fördelningen av de 750 platserna. Italien ställer krav på strikt likabehandling med Frankrike och Storbritannien, vilket skulle uppnås om Frankrike avstår från en plats till förmån för Italien. Men det vägrar Frankrike. Italien försöker nu skjuta upp frågan, men den måste vara löst när fördragstexten ska undertecknas i december.

Från början fanns farhågor om att Storbritanniens nye premiärminister Gordon Brown skulle ställa till problem när han idag för första gången tar plats bland stats- och regeringscheferna. Men i förhandlingarna om det nya fördraget har han redan fått sina önskemål tillgodosedda, med brittisk särordning (”opt-out”) i förhållande till det rättsliga och polisiära samarbetet och i förhållande till rättighetsstadgan.

Därmed borde Gordon Brown kunna känna sig nöjd här i Lissabon. Hans problem ligger på hemmaplan och handlar om han har kraft och mod att stå emot de högljudda kraven på att hålla en folkomröstning om fördraget. I portugisiska media talar man redan om förslaget som ”Lissabon-fördraget”, men för att det ska träda i kraft fordras att den överenskommelse som uppnås här också godkänns (ratificeras) i alla de 27 EU-länderna.

Den processen inleds nästa år och ska enligt planerna vara avslutad i början av 2009.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Al Arabiya: Saudis
ambassadör tillbaka

Beslut uppges ha tagits efter ursäkt av svenska regeringen.

Nationalmuseum i Stockholm. SvD avslöjar

Nationalmuseum ska ”stärka BMW:s image”

Jurister: Avtal med bilföretaget kan bryta mot grundlagen.

”Naiv och allt för ivrig pengajakt”

Anders Q Björkman:

Nationalmuseum i omöjlig sits.

Just nu: Sverige får inte hål på Moldavien

bortamatch

Det viktiga EM-kvalmötet pågår.

Publikskandal i Sveriges grupp

Matchen avbruten – Rysslands målvakt fick bengal i huvudet.

Miljardaffären oroar
Stockholms taxiåkare

Riskkapital

”Vi är oroliga för att den nye ägaren ska höja avgifterna.”

Dålig bolånerabatt från TCO och Nordea

Bostad

Man får bättre avtal med SEB.

Fröna som är mer än bara topping

LISTA

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

10 livsmedel som gör dig gladare

Lista

Inte bara choklad som höjer humöret.

KD vill höja priset för SL-kortet varje år

landstinget

"Bättre än stor engångshöjning”.

Kliniken dementerar
uppgifter om Lubitz

Telegraph: Behandlad, men ej för depression.

”Ingen vill avslöja sina planer”

flygexpert:

Förarlösa passagerarplan 20 år bort.

”Hipstrarna är
inne i finrummet”

Svanell:

Så har medier väckt folkets ilska.

Här är tio oväntade strandparadis

Bilder

"Det kan vara dags att tänka om".

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.