En cirkus utan verklighetskontakt

Wikileaksgrundaren Julian Assanges tal på balkongen till Ecuadors Londonambassad blev kulmen på en vecka av diplomatiskt kaos. Men också: ytterligare ett bevis på hur totalt Assange verkar ha förlorat greppet om verkligheten.

 • Julian Assange bröt tystnaden sedan i mars, när han talade från en balkong på Ecuadors ambassad.

  Julian Assange bröt tystnaden sedan i mars, när han talade från en balkong på Ecuadors ambassad.

  Foto: SANG TAN/AP

 • Julian Assange bröt tystnaden sedan i mars, när han talade från en balkong på Ecuadors ambassad.

  Julian Assange bröt tystnaden sedan i mars, när han talade från en balkong på Ecuadors ambassad.

  Foto: SEAN DEMPSEY/AP

 • Poliser utanför ambassaden.

  Poliser utanför ambassaden.

  Foto: ALASTAIR GRANT/AP

Det fanns en tid, för inte så länge sedan, då Julian Assange fick världsmediernas uppmärksamhet för det han och Wikileaks kunde avslöja. Om amerikanska styrkors helikopterattack mot civila i Irak, om USA:s militära operationer i afghanistan och om hemliga telegram från amerikanska ambassader världen över. Betydelsen av det organisationen och Assange gjorde då – i samarbete med en rad stora nyhetsorganisationer – får naturligtvis aldrig underskattas eller glömmas.

Men det Wikileaksgrundaren hade att säga i går eftermiddag, när han klev ut på ambassadbalkongen i ljusblå skjorta och röd slips, har ytterst lite gemensamt med det han en gång representerade. Han har fortfarande förmågan att dra till sig medieuppmärksamhet, men nu av ett helt annat slag. Nu handlar det mer om en motvillig fascination av vad personen Assange utvecklats till: en storhetsvansinnets retoriker, som verkar ha kvar ytterst lite kontakt med verkligheten.

I torsdags, när Ecuador beviljade honom asyl, beskrev Assange det som en ”betydande seger för mig och mitt folk”. När han i går höll sitt balkongtal fortsatte han att framställa sig som folklig ledare av rang – och tackade både befolkningen i Ecuador, ett antal andra latinamerikanska länder och folket i andra länder, som ”stöttat mig trots att deras regeringar inte gjort det”. Att folket i exempelvis Ecuador förefaller visa ytterst lite intresse och ännu mindre stöd för det diplomatiska spel Assange och landets politiska ledning ägnar sig åt verkade inte bekymra honom nämnvärt.

Under sitt tal nämnde han flera gånger det hot som han hävdar att Storbritannien uttalat om att storma ambassaden – trots försäkringar från Storbritanniens utrikesminister William Hague om att något sådant aldrig formulerats – och tackade folket utanför för att de varit på plats de senaste dagarna. Assange dramatiserade situationen maximalt och beskrev närmast åskådarna som mänskliga sköldar. ”När polisen slog ner på ambassaden kom ni ut mitt i natten för att övervaka den och se till att världen skulle se vad som händer. Inne i mörkret på ambassaden hörde jag hur polisstyrkor fyllde byggnaden, via brandtrapporna, men jag kände mig trygg av att ni var på plats”.

Assange tog, något förvånande också upp den ryska punkgruppen Pussy Riot, som i fredags dömdes till två års fängelse för huliganism i Putins Ryssland, och tog deras aktioner som bevis på att det finns ”enighet i motståndet”. Exakt vilket motstånd han syftade på var inte glasklart, för även om hoten mot yttrandefriheten fanns med i talet hamnade det i skuggan av hoten mot hans egen organisation.

I slutet av talet riktade han sig direkt till USA:s president. ”Det måste vända. Jag ber president Obama att göra det rätta. USA måste stoppa sin häxjakt mot Wikileaks.”

Frågan är dock om det är USA, Storbritannien, det svenska rättsväsendet eller någon annan som utgör det största hotet mot hans organisation. Eller om det är hans egen paranoia och rättshaveristiska karaktär som sett till att Wikileaks i dag är i ruiner, både ekonomiskt, organisatoriskt och trovärdighetsmässigt.

Ganska många som såg den megalomaniska cirkusföreställningen i går eftermiddag tyckte nog att de fick det slutgiltiga svaret på den frågan precis där.

LÄS OCKSÅ: Assange bröt tystnaden från ambassaden

 • Kopiera sidans adress

Martin Jönsson tillträder 17/9 som chef för SvD Kultur

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Hon är storfavorit att ta över efter Reinfeldt

ny m-ledare?

Kinberg-Batra liknar Reinfeldt.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

Oljebolags-vd död
i mystisk flygkrasch

Moskva

Affärsjet krockade med snöplog.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Swedbank gör sig av med 800 personer

Neddragningar väntar i svenska storbanken.

Ansvarig spred rasism på nätet

Utvisningsansvarig delade inlägg från högerextrem organisation.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.