Djungelbarnamord väcker nätkänslor

En otäck video om barn som begravs levande bland urfolk i Amazonas väcker heta känslor på nätet. Videon är ett inlägg i debatten inför lagförslag om urfolkens sedvänjor i Brasilien.

En variant av filmen har fått kring 400 000 visningar på videosajten You Tube, och trots att den nu legat ute i ett år lockar den hela tiden nya tittare och upprörda kommentarer.

Filmen "Hakani" visar hur små barn begravs levande av isolerade indianstammar i Amazonas. Inspelningen är en dramatisering av hur det skulle kunna gå till, men många tittare tror uppenbarligen att det är verkliga händelser som spelats in.

Den som går vidare till en kampanjsajt filmen länkar till ser att det handlar om ett debattinlägg inför "Muwajis lag", en lagstiftning som är på gång i Brasilien. Ett av lagens syften är att stoppa barnamord, men de föreslagna formuleringarna är kontroversiella. Lagen kan komma att sikta väldigt brett, med fraser som att man är skyldig att anmäla alla slags "skadliga" sedvänjor. Det skulle enligt organisationer som Survival International öppna för "häxjakter" på urskogens indianer.

Vem som ligger bakom kampanjsajten framgår inte, men det rapporteras vara Youth with a mission - en kristen organisation som anklagas för att vilja piska upp hat mot ursprungsbefolkningarna.

Muwaji rapporteras vara en kvinna som vägrade låta sitt barn dödas enligt stammens sedvänja.

Att isolerade stammar fortfarande ibland dödar sina barn är relativt oomstritt. Det har olika förklaringar, till exempel kan det handla om handikappade eller sjuka barn som begravs eftersom det tros båda illa om ett döende barn tar sitt sista andetag i byn. Men Survival Internationals experter hävdar att dessa sedvänjor är på väg bort och att hetskampanjer i i-världen bara gör situationen värre.

Saulo Ferreira Feitosa, professor i bioetik vid ett universitet i huvudstaden Brasília, delar åsikten att fenomenet kommer att dö ut av sig själv. Han bedömer att 13 av 250 brasilianska urfolk fortfarande tillämpar den:

- Den här typen av problem löses inte med bestraffande lagstiftning. Om det var så skulle vi inte ha en miljon underjordiska aborter, säger han till nyhetsbyrån AFP.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Webb-tv

”V tvingades backa om bankskatten”

2 minuter

Blir kunderna som får ta kostnaden.

Ubåtsjakten: ”Kanske en rysk James Bond”

Bildspel

Spionromantik i utländska medier.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Sexuella undertexter i Gamla testamentet

Under strecket

Ickenormativ erotik.

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

”Den här Passaten
är Volvos mardröm”

Fröbergs bilar

Provkörning av ett nytt hot.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.