Den grekiska extremhögern växer

I det krisdrabbade Grekland seglar det ultranationalistiska och invandrarfientliga partiet Gyllene Gryningen i medvind. Partiet kräver landminor vid gränsen och vill rensa Grekland från immigranter. I valet på söndag väntas de få över 5 procent av rösterna och därmed plats i parlamentet.

 • "Alla är emot oss och vi är emot alla" är rubriken på Gyllene Gryningens egen tidning.

  "Alla är emot oss och vi är emot alla" är rubriken på Gyllene Gryningens egen tidning.

  Foto: AP

 • Första maj demonstrerade över 200 personer mot extremhögern utanför parlamentet i Aten.

  Första maj demonstrerade över 200 personer mot extremhögern utanför parlamentet i Aten.

  Foto: AP

 • Högerextrema Gyllene Gryningen delar ut flygblad i Artemis utanför Aten. Partiets populäritet växer i takt med den ekonomiska krisen i landet tilltar och de etablerade partierna, som styrt landet sedan andra världskriget, dalar i opinionen.

  Högerextrema Gyllene Gryningen delar ut flygblad i Artemis utanför Aten. Partiets populäritet växer i takt med den ekonomiska krisen i landet tilltar och de etablerade partierna, som styrt landet sedan andra världskriget, dalar i opinionen.

  Foto: AP

Gyllene Gryningens partisymbol.
Partihögkvarteret vid den hårt trafikerade Diligiannigatan i centrala Aten är packat med kortsnaggade unga män i svarta t-shirts och kamouflagebyxor.

På väggarna hänger Chrysi Avgis (Gyllene Gryningens) partiemblem som påminner om ett hakkors men sägs föreställa en klassisk grekisk symbol. I ett hörn ligger travar av cd-skivor med nynazistiska grupper som Stahlgewitter och Der Stürmer.

– Medierna kallar oss fascister. Men själva betecknar vi oss som stolta grekiska nationalister, säger Ilias Panagiotaros som är vice partiledare och Chrysi Avgis talesman.

Han är en stor och kraftig man med rakat huvud och en röst som dånar genom lokalerna. Aten, säger han, är en ockuperad stad. Invandrare terroriserar hederliga greker. De rånar, våldtar och håller i narkotikahandeln och prostitutionen.

– Vårt jobb är att rensa upp, klargör han. Okej, ibland går några av kamraterna kanske för långt. Men i grund och botten är det inget annat än självförsvar.

Runt omkring oss är det folk som kommer och går i en strid ström. Medlemmar plockar upp buntar med flygblad och ger sig ut i valrörelsen. Blivande medlemmar får en snabblektion i partiets program och historia.

Den 60-årige pensionären Leonidas kommer för att klaga över att han knivhotats på öppen gata.

– Utlänningarna skär strupen av en för att komma över en femtiolapp, gormar han.

Invandringen och säkerheten är heta frågor i valrörelsen. Nästan 90 procent av alla flyktingar som olagligt tagit sig till EU de senaste två åren sitter fast i Grekland. Grips de av polisen uppmanas de att lämna landet inom 30 dagar. De flesta gömmer sig i stället i miljonstaden Aten.

Över en miljon invandrare lever nu i ett land med närmare 11 miljoner invånare, praktiskt taget alla utan sysselsättning och utan tillgång till sjukvård eller socialbidrag.

Hela stadsdelar i centrala Aten har förvandlats till getton härjade av kriminalitet. Där bor nu invandrare tillsammans med utslagna greker, unga prostituerade från huvudsakligen Afrika och missbrukare som injekterar narkotika på öppen gata.

Bildades 1985

Chrysi Avgi, Gyllene gryningen, har sina rötter i ultranationalistiska grupper med anknytning till poliser och militärer under militärdiktaturen 1967–1974. Partiet grundades 1985 men registrerades officiellt 1993. I förra valet fick Chrysi Avgi inte mer än 0,29 procent.

Partiledare är Nikolaos Michaloliakos som i lokalvalet 2010 tog sig in i stadsfullmäktige i Aten. När han under ett fullmäktigemöte förra året anklagades för att använda fascistiska metoder reste han upp och gjorde Hitlerhälsning innan han lämnade salen.

Ibrahim, 32, från Mauretanien är en av flyktingarna. Han kom till Grekland för sju år sedan. En mörk natt utan månsken korsade han gränsen mellan Turkiet och Grekland. I Aten hankar han sig nu fram på ströjobb, städar svart eller försöker sälja souvenirer till turister. Vi träffar honom på en demonstration mot Chrysi Avgi.

– Det är ett helvete, säger han. Och det har blivit ännu värre nu när högerextremisterna känner stöd från väljarna och tror att de kan göra vad de vill. Numera går vi aldrig ut ensamma. Och när det blir mörkt håller vi oss inne.

Petros Konstantinou som sitter i Atens stadsfullmäktige och leder en allians mot nynazister säger att gäng av snaggade unga män bedriver klappjakt på invandrare utan att polisen ingriper.

– De slår brutalt ner på afrikaner, pakistanier och alla som inte ser ut som greker. De är helt enkelt livsfarliga.

I valrörelsen försöker även de etablerade partierna slå mynt av invandringsfrågan. Michalis Chrysochoidis från socialistpartiet PASOK som är minister för inre säkerhet låter polisen kontrollera utlänningar som aldrig förr. I medierna varnar hälsovårdsminister Andreas Loverdos för en ”tidsinställd bomb” när flyktingar för in sjukdomar som tuberkulos i landet.

I måndags, mindre än en vecka före valet, öppnade regeringen det första av sammanlagt 50 planerade interneringsläger. Lägret som ligger tre mil norr om Aten har plats för över 1000 flyktingar.

– Grekland har drabbats av en obeväpnad invasion, sade i förra veckan högerpartiet Nea Dimokratias ledare Antonis Samaras och lovade hårdare tag om han vinner valet.

Tongångarna går hem i Grekland där desillusionerade och arga väljare väntas rösta på ytterlighetspartier som aldrig förr. I mätningarna ligger Chrysi Avgi på över 5 procent och därmed klart över treprocentspärren till parlamentet.

I slutspurten av valrörelsen har det radikala budskapet tonats ner en bit. Partiet erbjuder nu säkerhetsvakter till pensionärer och hemmafruar som ska gå ut och handla och är rädda för att bli rånade eller nerslagna. Medlemmar kör också ut livsmedel och kläder till greker som drabbats av sparpolitiken.

– Greker hjälper greker. Det är vår form av solidaritet, förklarar vice partiledaren Ilias Panagiotaros.

Gränserna, säger han slutligen, måste säkras med minor. Och skulle flyktingar omkomma, ja då får de skylla sig själva.


 • Kopiera sidans adress

36 partier ställer upp

I söndagens val i Grekland ställer 36 partier upp. Nio av dessa väntas ta sig in i det nya parlamentet. Nästan alla är motståndare till den nuvarande sparpolitiken som upplevs som orättvis, förödmjukande och som ett recept för fortsatt ekonomisk kris.

På högerkanten går det bra för det nygrundande Oberoende Greker med över 10 procent i mätningarna. På vänsterkanten kan Kommunistpartiet, Vänsteralliansen och andra mindre vänsterpartier sammantaget räkna med över 30 procent, en uppgång från 15 procent sedan valet 2009.

Socialdemokratiska PASOK och konservativa Ny demokrati som regerat Grekland under större delen av efterkrigstiden och som backar upp krisplanen faller däremot från 77 procent till 40–45 procent. De båda partierna styr Grekland sedan i höstas.

Koalitionsregeringen leds av ekonomen Lucas Papademos, som bland annat varit vice chef för Europeiska centralbanken (ECB).

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

En ny säkerhetslag i Turkiet ska bland annat förbjuda maskerade deltagare. SvD i Turkiet

”Vi kommer inte att låta det urarta igen”

Turkiet skärper landets säkerhetslagar mot protester.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Ebola-hjälparbetare känner sig hotade

svensk hjälp

”Obehagligt, de är ju hjältar”.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

SEB har högre kredit- förluster än väntat

Sist ut i bankkvartetten att avslöja siffrorna.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Därför drabbas du
av vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.