Demokratin vann valet

Den georgiske dollarmiljardären Bidzina Ivanisjvili gjorde i går den ena segerintervjun efter den andra efter sin överraskande triumf i Georgiens parlaments- val. Men den verkliga segraren i valet var demokratin och förloraren, president Michail Saakasjvili, var stor i nederlagets stund.

En triumferande Bidzina Ivanisjvili efter valet igår.

En triumferande Bidzina Ivanisjvili efter valet igår.

FOTO: AP

Om vi bortser från utvecklingen i de tre baltiska staterna är det högst ovanligt med ett demokratiskt val i någon av de 15 forna sovjetstaterna. Det skedde i Vitryssland 1994 när Alexander Lukasjenko blev vald till president första gången, därefter har dock landet utvecklats till Europas sista diktatur.

Ett demokratiskt val var det också i Ukraina i samband med den orangea revolutionen 2003. Även där blev det dock så fel att Viktor Janukovitj kunde komma tillbaka. Nu väntar ett parlamentsval om två veckor med befogad oro för om demokratiska värderingar ska respekteras i Ukraina.

Det georgiska valet var därför en bekräftelse på att Michail Saakasjvili lyckats bygga upp en del demokratiska institutioner som visade sig hålla trots en mycket hätsk valkampanj.

– Jag tycker inte om vad oppositionen står för och vi har i många frågor diametralt olika uppfattningar. Men i en demokrati avgör majoriteten av befolkningen. Därför accepterar jag valresultatet och kommer att hjälpa Bidzina Ivanisjvili i hans regeringsbildning, sade Saakasjvili.

Saakasjvili var länge en gunstling i Väst och han har imponerat genom att föra upp sitt land från nummer 133 till nummer 67 på Transparency Internationals korruptionsindex. Hans stora misstag var kriget mot Ryssland hösten 2008. Visst var han provocerad av Moskva, men det var han som inledde kriget genom att beordra in stridsvagnar och flyg mot civilbefolkningen i den sydossetiska staden Tshinvali.

Det tog några månader innan ledarna i Väst insåg Saakasjvilis skuld i kriget, men när oberoende rapporter gav besked solkades hans rykte rejält. Femdagarskriget gav också Saakasjvili oförsonliga fiender i Moskva, vilket skapat en hård belastning på Georgiens ekonomi.

Nu kommer säkert det ryska importstoppet snabbt att hävas och affärsklimatet länderna emellan att normaliseras.

De ryska makthavarna har nogsamt undvikit att lägga sig i valet, väl medvetna om att ett öppet stöd för Ivanisjvili är detsamma som en dolkstöt i ryggen. Men sannolikheten för att Ryssland aktivt hjälpt Ivanisjvili är mycket stor.

Frågetecknen är dock många om vad Ivanisjvilis överraskande valseger betyder för Georgien. För ett år sedan fanns inte ens en bild av den 56-årige miljardären (enligt tidskriften Forbes god för om kring 42 miljarder kronor) och även om han profilerat sig hårt under de senaste månadernas valkampanj är det få som verkligen vet vad han står för. Politiskt är han helt oerfaren och kopplingarna till Ryssland där han tjänat sina pengar är starka och oroar säkert inte bara USA.

Saakasjvili, som studerade i USA, hade mycket nära band med Washington. Näst efter USA hade Georgien, sett per capita, störst militära styrkor i Irak och amerikanska militära rådgivare har länge varit bofasta i Tbilisi. Ivanisjvili har sagt sig vilja fortsätta ett närmande till Väst och är också positiv till en Natoanslutning. Men det var under valkampanjen, vad han verkligen vill återstår att se.

Men spekulationerna kan få vänta en dag. Låt oss i stället glädjas över ett demokratiskt val i turbulenta Kaukasien!

En triumferande Bidzina Ivanisjvili tillsammans med anhängare i Tbilisi när valresultaten började peka mot en överraskande seger i gårdagens val i Georgien.


  • Kopiera sidans adress

Miljadär med franskt medborgarskap

Han är fransk medborgare och har under lång tid hetat Boris i förnamn. Men sedan ett år har Bidzina återtagit sitt dopnamn och sannolikt kommer Georgiens nya makthavare också att återfå sitt georgiska medborgarskap.


Bidzina Ivanisjvili är uppväxt i en fattig familj i den georgiska byn Chorvila som yngst av fem syskon. Han studerade på universitetet i Tbilisi, men flyttade till Moskva för att ta en masterexamen i ekonomi.Det var också där han grundlade sin förmögenhet.


Ivanisjvilis första affärspartner var Vitalij Malkin, en man med misstänkt kriminellt förflutet. Ivanisjvili har sedan gått vidare inom bankväsendet och har investerat stort i hotell och bostadshus.


Den 56-årige Ivanisjvili väckte internationell uppmärksamhet när han köpte tavlor av bland annat Picasso till priser högt över utbudspriset. Hans hus på sluttningen till Tbilisi är ritat av den japanske designern Shin Takamatsu och värderat till 350 miljoner kronor.


När 35 procent av rösterna var räknade i går hade utmanaren Ivanisjvilis parti Georgiens dröm fått 53,2 procent mot 41,6 procent för president Saakasjvilis regeringsparti Enade nationella rörelsen.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Stig Bergling med nummerskylt 68 053 och som Eugén Sydholt 2001. Blev 77 år

”Förrådde vänner och arbetskamrater”

Dåvarande Säpo-chefen om avlidne spionen Stig Bergling.

Informerade Sovjet om Säpo

Svenska spioner

Bergling en av de spioner som dömts.

”Riksbanken borde införa negativ ränta”

Myndigheten: Schweiz har visat att det går.

Kritiken växer mot
Jan Björklund

Reaktioner

FP-röster höjs för partiledarbyte.

Höss var hans farfar: En ohygglig upptäckt

Intervju

”Muslimer dagens syndabockar.”

Ledare fick avgå efter Hitlerbild

Pagida

Kritiserad bild på Facebook väckte protester.

”Integrationstester förbjudna”

svd i bryssel

Tung EU-jurist: Tvinga invandrare göra prov olagligt.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

svd i usa

23-årigt snille byggde succésajt.

”Kylan kopplar grepp över hela Sverige”

Omslag

SMHI: Kan handla om 25 cm snö.

Bilder som inte visats
från 1:a världskriget

Englunds nya bok

Har tidigare inte visats.

”Euforin har övergått i trötthet”

Ny bok

Skildring av livet utanför skyttegravarna.

”Att hata är ett
problem i sig”

REPLIK

Alen Musaefendic svarar om islamofobi.

”Att hata islam är inte en fobi”

BRÄNNPUNKT

Rexvid om Bah Kuhnkes satsning.

Åtta svenska sjukhus i stabsläge – bara i år

kartläggning

”Situationen mycket allvarlig”.

Bildresa
<b>1935 </b>
Dagens Slussen invigs. Den klöverbladsformade anläggningen är resultatet av 40 års diskussioner, utredningar och förslag om Slussenområdet. Även för 100 år sedan var Slussenfrågan en svår nöt att knäcka.
Flera av tidens stora arkitekter ritade förslag som ratades. Till slut blev det en klöverbladsformad trafikkarusell, signerad Tage William Olsson. Klöverbladet är del av en funkismiljö, tillsammans med Katarinahissen och KF-huset.

Slussen – hur kunde det gå så snett?

Ödestimmen närmar sig. Hur gick det så fel?

FOTO: TT arkiv

Hon torterades av Gestapo – röjde inget

Hemligt

6 spionaffärer med dödlig utgång.

Ex-spion strålades till döds via te

Litvinenko kan ha mördats av politiker.

Gav sig in i politiken redan som 15-åring

Utbränd

Se Jimmie Åkessons karriär i bilder.