Demokratin vann valet

Den georgiske dollarmiljardären Bidzina Ivanisjvili gjorde i går den ena segerintervjun efter den andra efter sin överraskande triumf i Georgiens parlaments- val. Men den verkliga segraren i valet var demokratin och förloraren, president Michail Saakasjvili, var stor i nederlagets stund.

En triumferande Bidzina Ivanisjvili efter valet igår.

En triumferande Bidzina Ivanisjvili efter valet igår.

FOTO: AP

Om vi bortser från utvecklingen i de tre baltiska staterna är det högst ovanligt med ett demokratiskt val i någon av de 15 forna sovjetstaterna. Det skedde i Vitryssland 1994 när Alexander Lukasjenko blev vald till president första gången, därefter har dock landet utvecklats till Europas sista diktatur.

Ett demokratiskt val var det också i Ukraina i samband med den orangea revolutionen 2003. Även där blev det dock så fel att Viktor Janukovitj kunde komma tillbaka. Nu väntar ett parlamentsval om två veckor med befogad oro för om demokratiska värderingar ska respekteras i Ukraina.

Det georgiska valet var därför en bekräftelse på att Michail Saakasjvili lyckats bygga upp en del demokratiska institutioner som visade sig hålla trots en mycket hätsk valkampanj.

– Jag tycker inte om vad oppositionen står för och vi har i många frågor diametralt olika uppfattningar. Men i en demokrati avgör majoriteten av befolkningen. Därför accepterar jag valresultatet och kommer att hjälpa Bidzina Ivanisjvili i hans regeringsbildning, sade Saakasjvili.

Saakasjvili var länge en gunstling i Väst och han har imponerat genom att föra upp sitt land från nummer 133 till nummer 67 på Transparency Internationals korruptionsindex. Hans stora misstag var kriget mot Ryssland hösten 2008. Visst var han provocerad av Moskva, men det var han som inledde kriget genom att beordra in stridsvagnar och flyg mot civilbefolkningen i den sydossetiska staden Tshinvali.

Det tog några månader innan ledarna i Väst insåg Saakasjvilis skuld i kriget, men när oberoende rapporter gav besked solkades hans rykte rejält. Femdagarskriget gav också Saakasjvili oförsonliga fiender i Moskva, vilket skapat en hård belastning på Georgiens ekonomi.

Nu kommer säkert det ryska importstoppet snabbt att hävas och affärsklimatet länderna emellan att normaliseras.

De ryska makthavarna har nogsamt undvikit att lägga sig i valet, väl medvetna om att ett öppet stöd för Ivanisjvili är detsamma som en dolkstöt i ryggen. Men sannolikheten för att Ryssland aktivt hjälpt Ivanisjvili är mycket stor.

Frågetecknen är dock många om vad Ivanisjvilis överraskande valseger betyder för Georgien. För ett år sedan fanns inte ens en bild av den 56-årige miljardären (enligt tidskriften Forbes god för om kring 42 miljarder kronor) och även om han profilerat sig hårt under de senaste månadernas valkampanj är det få som verkligen vet vad han står för. Politiskt är han helt oerfaren och kopplingarna till Ryssland där han tjänat sina pengar är starka och oroar säkert inte bara USA.

Saakasjvili, som studerade i USA, hade mycket nära band med Washington. Näst efter USA hade Georgien, sett per capita, störst militära styrkor i Irak och amerikanska militära rådgivare har länge varit bofasta i Tbilisi. Ivanisjvili har sagt sig vilja fortsätta ett närmande till Väst och är också positiv till en Natoanslutning. Men det var under valkampanjen, vad han verkligen vill återstår att se.

Men spekulationerna kan få vänta en dag. Låt oss i stället glädjas över ett demokratiskt val i turbulenta Kaukasien!

En triumferande Bidzina Ivanisjvili tillsammans med anhängare i Tbilisi när valresultaten började peka mot en överraskande seger i gårdagens val i Georgien.


  • Kopiera sidans adress

Miljadär med franskt medborgarskap

Han är fransk medborgare och har under lång tid hetat Boris i förnamn. Men sedan ett år har Bidzina återtagit sitt dopnamn och sannolikt kommer Georgiens nya makthavare också att återfå sitt georgiska medborgarskap.


Bidzina Ivanisjvili är uppväxt i en fattig familj i den georgiska byn Chorvila som yngst av fem syskon. Han studerade på universitetet i Tbilisi, men flyttade till Moskva för att ta en masterexamen i ekonomi.Det var också där han grundlade sin förmögenhet.


Ivanisjvilis första affärspartner var Vitalij Malkin, en man med misstänkt kriminellt förflutet. Ivanisjvili har sedan gått vidare inom bankväsendet och har investerat stort i hotell och bostadshus.


Den 56-årige Ivanisjvili väckte internationell uppmärksamhet när han köpte tavlor av bland annat Picasso till priser högt över utbudspriset. Hans hus på sluttningen till Tbilisi är ritat av den japanske designern Shin Takamatsu och värderat till 350 miljoner kronor.


När 35 procent av rösterna var räknade i går hade utmanaren Ivanisjvilis parti Georgiens dröm fått 53,2 procent mot 41,6 procent för president Saakasjvilis regeringsparti Enade nationella rörelsen.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Oriktig uppgift från Försvarsmakten

Försvarsmakten lämnade medvetet felaktiga uppgifter om plats för misstänkta undervattensobservationer.

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

”It-minister bör vara ett heltidsarbete”

Brännpunkt

”Fel att bostadsministern sköter it vid sidan om.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.