Demokrater hoppas på latinos

Invånarna i New Mexico med rötter i gamla Mexiko väntas garantera att delstaten hamnar på Barack Obamas sida i november – och demokrater hoppas på liknande framgångar i andra delstater eftersom antalet latinoväljare växer snabbt.

– New Mexico har en högre andel latinoväljare än någon annan delstat, runt 40 procent, säger statsvetaren Gabriel R Sanchez vid University of New Mexico.

Utsända från Obama-staben var synliga i Albuquerque i början av året, enligt Sanchez. Nu har han inte sett till dem på länge och drar slutsatsen att New Mexico strukits på listan över swing-stater.

Just i New Mexico återfinns dock en spännande ny republikansk toppolitiker, guvernören Susana Martinez.

–Men Susana Martinez har varit mycket kritisk till partiets invandringspolitik, säger Gabriel R Sanchez som dock misstänker att Obamas stöd för homoäktenskap kan dämpa entusiasmen för honom bland latinos som ofta är socialt konservativa.

Efter ett par årtionden med en stadig invandring söderifrån förändras den amerikanska väljarkåren i grunden. Andelen vita krymper på bekostnad av minoriteterna, med latinos som mest snabbväxande block. I år utgör vita 71 procent av de röstberättigade mot minoriteternas 29 procent.

Den utvecklingen har fått det att vattnas i munnen på demokraterna. Obama-kampanjen pytsar ut valreklam i de spanskspråkiga medierna med tydlig adress till mindre bemedlade hårt arbetande människor som gynnas av vårdreformen. En annan pr-gest var Obamas beslut i juni att inte vänta i all evighet på ett genombrott för förslag i kongressen, utan låta unga studerande stanna i landet även om föräldrarna är illegala invandrare.

En som gladde sig särskilt mycket över detta var 18-åriga Daniela Pelaez som redan i våras bestämde sig för att ”komma ut” när hon riskerade utvisning till ett land, Colombia, hon lämnade som 4-åring och aldrig återsett.

–3000 elever på min high school ordnade en demonstration för att stödja mig, berättar Daniela Pelaez som ska börja på ett av prestigeuniversiteten.

Ledande republikaner är bekymrade över framtidsutsikterna och på partihögkvarteret i Washington ansvarar Bettina Inclán för röstvärvandet bland latinos. Nytt för i år är lokalkontor i sex vågmästarstater: New Mexico, North Carolina, Nevada, Florida, Colorado och Virginia.

–Jobben och ekonomin är absolut viktigast. Arbetslösheten bland hispanics har ökat och antalet barn i fattigdom är rekordstort under Barack Obama, säger Bettina Inclán.

Mellan raderna märks spänd medvetenhet om att partiet måste nå ut till denna grupp som redan utgör runt 25 procent av unga väljare. Men många republikaners hållning i invandringsdebatten, inklusive Mitt Romneys, avskräcker latinos.

–Det är nästan en förolämpning att påstå att hispanics bara bryr sig om invandringsfrågan. Majoriteten av hispanics är amerikanska medborgare, poängterar Bettina Inclán.

En grupp är gynnad beträffande invandringen, nämligen kubaner som lyckas nå amerikanska fastlandet. Att de förblir pro-republikanska märks vid klassiska Café Versailles på Calle Ocho i Miami.

–Jag tänker rösta på Mitt Romney. Det är dags för en förändring och jag gillar inte det här med gayäktenskapen, säger Raúl Zalbivai som just svept en stark och söt minikopp kaffe.

I New Mexico däremot dominerar demokraterna.

– Obama. Han är för folket och han kommer att vinna, säger Duran Duran som monterar ner skyltar längs en dammig väg en varm sommardag.


  • Kopiera sidans adress

Frågor och svar om nya bloggen Henrikssons USA

Vad tänker du berätta om?
–Så mycket som möjligt, allt som surrar i den accelererande valstriden – och som inte alltid får plats i vanlig nyhetsrapportering.
Varför är kampanjerna i amerikanska presidentval spännande?
–Vindarna kan skifta och oväntade saker hända. Nu med dygnetrunt-utbudet i medierna snurrar karusellen snabbare än någonsin och extra spännande är förstås Mitt Romneys övertag över Barack Obama i det så viktiga racet om kampanjpengarna.
Vad tror du blir de avgörande frågorna i årets kampanj?
–Alla säger en och samma sak: ekonomin. Många har insett att det rör sig om en långvarig återhämtning med åtföljande strukturomvandlingar som måste ha sin gång och att presidenten faktiskt inte skapar jobb. Kanske avgör ”magkänslan”, vem väljarna gillar mest, som får dem att känna att han bryr sig om dem och deras problem.
Du har bevakat många valkampanjer – vilken var mest rafflande?
–1992, med den ettrige tredjekandidaten Ross Perot och som ledde till ett generationsskifte i och med Bill Clintons seger. Även valet år 2000 med den utdragna kampen om några hundra röster i Florida mellan Al Gore och George W Bush.

Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!

Toppnyheter just nu

Direktörerna: Gräv ner stridsyxan S och M

Näringslivstopparna vill se samarbete mellan blocken.

Hemligheten bakom SD:s stora framgång

Professor: Inte längre starka bland unga män.

Valus teknikansvarige förbryllad

Underskattning

Därför missades mätningarna SD-lyft.

De slåss om att få
bli nya ministrar

Nya regeringen

Juholt utlovad ”uppdrag”.

Här är Stockholms politiska tunnelbana

Se hur din station röstade – linje för linje.

M-kommunalråd röstade på MP

Hörby

”Det parti som stämmer bäst överens med det jag står för.”

”Uppenbart att S tar ansvar för Sverige”

BRÄNNPUNKT DIREKT

Läsardebatt – S nobbar V.

Sverige – om schweizarna får välja

kolumn

Vill bo granne med svenskarna.

Hanna Stjärne
blir ny vd för SVT

Ny chef

Upsala Nya Tidnings chefredaktör blir ny vd.

”Tidig diagnos hade gjort vägen lättare”

Tufft

Fick tips om stöd via bloggandet.

Här kan du göra must av dina äpplen

Säsong

Trenden med närodlat växer.

Ewerlöf guidar till de tuffa backarna

Löpning

Sista rycket inför Lidingöloppet.