Breivik ”kränkt av” psykdiagnos

Anders Behring Breivik lider av paranoid schizofreni och var psykotisk vid massmorden, enligt den rättspsykiatriska undersökningen. Åklagaren uppger att Breivik inte accepterar slutsatsen och ”blir kränkt” av den.

Webb-tv

Massmördaren Anders Behring Breivik var inte tillräknelig när han dödade 77 människor i Oslo och på Utöya i somras.

Breivik togs till ett kort polisförhör i eftermiddagen. Åklagarsidan ville veta hur han ställde sig till slutsatsen i den rättspsykiatriska undersökningen.

- Det verkar som om han inte accepterar den och blir kränkt av slutsatsen, sade åklagaren Christian Hatlo till NTB.

- Han sade att han var rädd att detta skulle hända.

För åklagaren har undersökningen i dagsläget ingen större betydelse.

- För oss ändrar detta inte mycket, vi kommer att fortsätta som tidigare, sade han.

Om rätten håller med kan han dömas till sluten vård i stället för fängelse.

- Han har över en längre tid utvecklat sjukdomen paranoid schizofreni, sade åklagaren Svein Holden under en presskonferens i Oslo.

I rapporten skriver de sakkunniga att Breivik har levt i sitt eget bisarra universum, och själv sagt att mördandet på Utöya var ”avrättningar av kärlek till mitt folk”.

Han var psykotisk, såväl när han begick morden som när han undersöktes, menar de.

Breivik har också i samtalen med psykiatrikerna sagt att han ser sig som den ”den mest perfekta riddaren efter andra världskriget” och att hans tempelriddarorganisation kommer att ta makten i Europa. Han ser sig själv som framtida regent i Norge.

Om tingsrätten är enig med de sakkunniga om bedömningen så blir det troliga resultatet att Breivik döms till sluten psykiatrisk vård.

Men rätten kan också utnämna fler experter om man inte är nöjd med de bådas slutsatser.

Oavsett vad experter och tingsrätt kommer fram till nu så kommer rättegången mot Breivik i april nästa år hållas som planerat, säger Tor Langbach vid det norska domstolsverket till VG.

- Att Behring Breivik förklaras otillräknelig kommer inte ha någon större betydelse. Allt tyder på att saken kommer att föras på samma sätt och i lika stor omfattning som om det hade varit en vanlig rättssak. Det som skiljer sig är att bevisframläggandet i samband med straffutmätningen blir annorlunda. Men det avgör åklagaren, säger Langbach till VG.

Åklagaren Inga Bejer Engh bekräftade vid presskonferensen att rättegången mot Breivik hålls i april nästa år som planerat, och att den kommer att genomföras på ungefär samma sätt som om Breivik skulle dömas till fängelsestraff.

Vid en sådan rättegång kommer Brevik att dömas till rättspsykiatrisk tvångsvård. Vart tredje år därefter ska domslutet rörande fortsatt tvångsvård bedömas, med det ursprungliga domslutet som grund, sade Bejer Engh.

- Det kan bli livet ut om den dömdes anses vara en fortsatt fara för samhället, betonade hon.

Det blir nu en speciellt tillsatt kommission som ska gå igenom och sedan uttala sig om expertutlåtandena. Det ska enligt planerna ske före jul.

Breivik kan nu, till följd av experternas slutsats, komma att överföras till sjukhus. Åklagaren förklarade vid presskonferensen att man åtminstone överväger ett sådant beslut.

- Vi vill först se vad den rättsmedicinska kommissionen kommer fram till, sade Bejer Engh.

Bejer Engh framhöll att Breivik kan hållas inspärrad även om han skulle friskförklaras - förutsatt att han ses som en fara för samhället.

Torgeir Husby har samarbetat med kollegan Synne Sörheim för att utröna Behring Breiviks psykiska hälsa när han utförde terrordåden i Oslo och massmorden på Utöya 22 juli. Deras utlåtande bygger på sammanlagt 13 samtal med Breivik och anses få en avgörande betydelse i rättegången.

- Det har varit ett svårt, vanskligt och omfattande arbete, sade Torgeir Husby när han anlände till rätten med en väska som innehöll den rättspsykiatriska utredningen på 243 sidor.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Sture Bergwall, som nu en är fri man, här med advokaten Anwar Osman. REPLIK

”Lambertz bortser
från fel i metoder”

Docent: På sätt och vis ger han mig rätt i boken.

”Quickärendet en stor villfarelse”

Brännpunkt

Lambertz: Fullt av myter och osanningar.

Webb-tv

”De gräver efter
spillror av levda liv”

Ljud och bild

Hör Mustafa Can berätta om återvändarna i Kobane.

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

”Tigrarna” växer –
nu vässar de klorna

Sydostasien

Ledarna samlas för toppmöte.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

Gisslan i Syrien sedan 2013 – har nu återförenats med sina familjer.

”Ett av de hatiska mejlen stack ut”

Karén

Vill inte ha sin sköra värld förstörd.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

Sorgesång över den engelska överklassen

Kritikessä

"En av de mest kompletta romaner som skrivits".

”En av världens bästa tv-serier”

Bildspecial

Se bilder från inspelningen av ”Brideshead”.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB