”Rätt att Bildt får kritik”

Attacken mot utrikesminister Carl Bildt (M) under en minnesceremoni för krigsoffer i Sarajevo blev en stor nyhet i Bosnien och Hercegovina. Kritiken mot utrikesministern delas av många svenskar med rötter i landet.

FOTO: AP Photo/Sulejman Omerbasic

Utrikesminister Carl Bildts (M) närvaro i Sarajevo i Bosnien och Hercegovina i går för att hedra krigsoffren i Bosnienkriget blev inte som han tänkt sig.

I samband med ceremonin fick han ta emot hård kritik för att inte ha gjort tillräckligt i sin roll som EU:s särskilde sändebud under kriget, och att ha varit flat mot den serbiske presidenten Slobodan Milosevic.

Florence Hartman, före detta talesperson för krigsförbrytartribunalen för Jugoslavien, hoppade på Carl Bildt på gatan, inför kamerorna.

- Jag förstår inte varför Bildt är här. Han ska inte vara här i dag. Han förtjänar inte att vara här, sade Hartman som träffade Bildt vid minnesceremonin där 11 541 tomma röda stolar placerats ut för att hedra de civila offren.

På filmklippet syns det hur Bildt vänder Hartman ryggen och inte vill diskutera med henne. Även brittiske journalisten Ed Vulliamy, som fick Pulitzer-priset för sin rapportering om kriget, kritiserade Bildt och tyckte hans närvaro var "magstark".

Attacken mot Carl Bildt blev en stor nyhet på nyhetssajter i Bosnien och Hercegovina, berättar Edin Osmanicevc, som själv flytt till Sverige under kriget.

Så fort han fick höra om att Bildt planerade att resa dit lämnade han in en officiell protest till den svenska regeringen mot Bildts närvaro i Sarajevo.

- Vi har protesterat på grund av att han i sin roll som hög medlare satt bara fem mil från Srebrenica under pågående slakt. Han satt med Milosovic och Mladic och åt lunch. Jag tycker att han har ett moraliskt ansvar. Han har inte förtjänat att närvara på minnesceremonin, säger han till SvD.se.

Senada Bešic, ordförande för Bosnien och Hercegovinas kvinnoriksförbund i Sverige, med runt 6000 medlemmar, är också kritisk.

- Kritiken är helt på plats. Vi har varit mycket missnöjda med hans roll som sändebud i Bosnien och han var inte helt opartisk under sin tid. Jag håller med att han inte skulle vara i Sarajevo, säger hon till SvD.se.

Azra Jelacic, ordförande för Bosnisk-hercegovinska riksförbundet, tycker också att han förtjänar kritiken.

- Hans diplomati under och efter kriget är en stor dubbelmoral. Alla de som hade makt att ta beslut då och inte gjorde det får leva med konsekvenserna att många liv har försvunnit, säger hon till SvD.se.

Carl Bildt själv slår ifrån sig kritiken i en hälsning via Anders Jörle, presschef för UD:s presstjänst:

"Mitt bidrag var att bidra till att få ett slut på kriget och börja bygga en fred. I samband med besöket i Sarajevo fick jag många varma ord på gatorna idag, även av den bosniska ledningen. Att det sedan finns en bitterhet över kriget är naturligt."

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

En ny säkerhetslag i Turkiet ska bland annat förbjuda maskerade deltagare. SvD i Turkiet

”Vi kommer inte att låta det urarta igen”

Turkiet skärper landets säkerhetslagar mot protester.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

SMHI varnar för snöfall

Kan komma en decimeter.

Ebola-hjälparbetare känner sig hotade

svensk hjälp

”Obehagligt, de är ju hjältar”.

SEB har högre kredit- förluster än väntat

Sist ut i bankkvartetten att avslöja siffrorna.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Därför drabbas du
av vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.