Besvärande fråga i fokus för högern

Republikanen Todd Akin vägrar ge upp sin senatorskampanj – trots att hans uttalande om våldtäkt och abort upprört i princip hela USA.

Och det för partiet så känsliga ämnet försvinner inte. Ett totalt abortförbud finns med i det partiprogram som ska antas på konventet.

– I partiprogrammet finns inga undantag. Vi har federalism, därmed går den frågan tillbaka till delstaterna, sade Marsha Blackburn, kongresskvinna från Tennessee som varit med och lett arbetet med formuleringarna, till CNN.

SE KLIPPET: ”Man blir inte gravid av en riktig våldtäkt”

I programmet heter det att Republikanerna stödjer ett ”tillägg om mänskligt liv” till grundlagen, som utan undantag gör abort illegalt.

Skrivningen kan bli problematisk för presidentkandidat Mitt Romney som sagt att han är för abort vid våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara. Denna linje har också blivit vicepresidentkandidat Paul Ryans, trots att han tidigare var för ett totalt abortförbud.

LÄS OCKSÅ: ”Självmål kan kosta kvinnoröster”

Debatten blossade upp i helgen sedan kongressmannen Todd Akin, som driver en senatorskampanj i Missouri, sagt att kvinnor har ett biologiskt försvar som förhindrar graviditet vid våldtäkt, vilket gör legal abort onödig. Både demokrater och republikaner rasar över kommentaren och Akin har bett om ursäkt.

Men natten till onsdagen rann tiden ut för honom att lagligt hoppa av senatorskampanjen, en chans han inte tog trots uppmaningar från Romney och partiledningen. Nu krävs ett domstolsbeslut för att ta bort hans namn från valsedeln.

Det inträffade skadar Republikanerna på flera sätt. Dels minskar chansen att vinna senatorsplatsen i Missouri från demokraten och Obama-vännen Claire McCaskill, vilket hade kunnat hjälpa partiet att få majoritet i senaten. Dessutom lär den för Republikanerna så besvärande debatten om abort och preventivmedel fortsätta, något man fruktar kan stöta bort främst kvinnliga väljare.

SE MER: Här ber Todd Akin om ursäkt

– Galenskap, säger republikanen Don som TT möter i Phoenix affärskvarter.

– De borde prata om ekonomin och arbetslösheten i stället. Abort är en känslig fråga, det finns ju republikaner som stödjer abort.

Enligt en mätning som opinionsinstitutet Quinnipiac gjorde i juli hade Obama ett 51-procentigt stöd bland landets kvinnor. 39 procent av de kvinnliga väljarna sade sig stå bakom Mitt Romney.

"Todd Akins uttalanden var anstötliga och felaktiga. Han bör allvarligt överväga på vilken kurs han ska befinna sig i vårt lands bästa intresse", skriver Romney i ett uttalande.

"I dag har hans partikollegor i Missouri uppmanat honom att kliva åt sidan och jag anser att han bör acceptera deras råd och ge upp senatskampen".

Partiledningen har stoppat pengaflödet till Akins valkampanj i Missouri där han hoppats att vinna över den sittande demokratiske senatorn.

Akin står dock fast:

– Jag vill klargöra en sak och det är att jag tänker fortsätta kampen om en plats i den amerikanska senaten, sade han i en radiointervju.

Akin sade i en tv-intervju i helgen att kvinnor har ett biologiskt försvar som förhindrar graviditet vid våldtäkt, vilket gör legal abort onödig.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Anna Kinberg Batra (M) på plats i riksdagen. ny m-ledare?

Nu ligger vägen öppen för Reinfeldt-kopian

Men det varnas för ”Lundgren-effekt” med Kinberg Batra.

Det här är Anna Kinberg Batra

SvD listar

”Stockholmare är smartare än lantisar”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Totals vd död i rysk flygkrasch i natt

Moskva

Affärsjet krockade med snöplog.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Apples delårsrapport är över förväntan

Men den allt starkare dollarn är ett problem.

Ansvarig spred rasism på nätet

Utvisningsansvarig delade inlägg från högerextrem organisation.

”EU-kommissionen håller inte måttet”

Brännpunkt

MP: Därför röstar vi nej.

IS anfaller ”på alla fronter”

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.