Valen i valet

Samkönade äktenskap, aborter och dödsstraff. Legalisering av marijuana, skattesatser och genmodifierade grödor. När USA går till val den 6 november har många väljare mycket mer att ta ställning till än vem som ska sitta i Vita huset.

 • Matthew Huron i Denver odlar medicinsk marijuana, som är lagligt i 17 delstater.

  Matthew Huron i Denver odlar medicinsk marijuana, som är lagligt i 17 delstater.

  Foto: AP

 • March for life-demonstration i Washington.

  March for life-demonstration i Washington.

  Foto: AP

 • Skylt på Los Angeles årliga prideparad som proklamerar att president Barack Obama stöder samkönade äktenskap.

  Skylt på Los Angeles årliga prideparad som proklamerar att president Barack Obama stöder samkönade äktenskap.

  Foto: REUTERS

LÄXHJÄLP: Här är de viktigaste glosorna

GRAFIK: Skilsmässor, fetma och klamydia

Fakta om valet i USA: Det ska du ha koll på

Att rösta i USA är inte riktigt så enkelt som det kan tyckas borde vara. Dels måste väljarna registrera sig flera veckor innan valet, dels har flera delstater infört hårdare krav för röstregistreringen. Men dessutom finns fler frågor att angripa än enbart vem som ska vara USA:s president under de kommande fyra åren.

Förutom att bland annat välja politiker på såväl lokal som delstatlig nivå är valsedlarna oftast kryddade med en mängd andra frågor. Totalt i USA rör det sig om hundratals olika ärenden som ska betas av under valdagen.

LÄS MER: Gay-äktenskap kan bli avgörande

I exempelvis New Hampshire ska en ny sheriff utses, medan väljarna i Arizona har att ta ställning till om brottsoffer ska kunna bli ersättningsskyldiga om den person som attackerat dem eller någon annan har skadats. I Alabama finns en punkt som kan reglera politikernas ersättningar och i Florida har väljarna att ta ställning till ett förslag som skulle förhindra att offentliga medel användes till aborter förutom vid exempelvis våldtäkt.

I Maine, Maryland, Minnesota och Washington kommer väljarna att få tackla rätten till samkönade äktenskap, i dag tillåtet i sex delstater. Lobbygrupper och intresseorganisationer har under en längre tid öst in miljontals kronor för att övertala väljarna. Resultatet i valundersökningarna spretar men det tycks bli jämn fajt om rösterna - något som har gjort att även New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, som stödjer homoäktenskap, rent finansiellt valt att lägga sig i.

I Maryland kommer väljarna även att få ta ställning till om ungdomar utan uppehållstillstånd ska få möjlighet att studera på högskolan, medan Washington tillsammans med Colorado och Oregon ber om ett utfall rörande legalisering av marijuana. Även här är utgången ganska oviss. I en ny undersökning i Oregon, genomförd av Survey USA, framkom att 41 procent är för att behålla förbudet medan 37 procent var emot. Hela 22 procent hade alltså ännu inte tagit ställning i frågan.

Marijuana har klassats som ett förbjudet preparat ända sedan 1937, men i 17 delstater är det i dag möjligt för läkare att skriva ut det på recept. Såväl Barack Obama som Mitt Romney vill behålla förbudet kring marijuana. Skulle omröstningarna visa att väljarna vill riva upp beslutet kommer därför med största sannolikhet staten att kliva in för att förhindra en förändring.

Kalifornien tacklade samma fråga för två år sedan, men där nobbades förslaget med 53,5 procent av rösterna. Delstaten har i år istället elva andra punkter att tackla. En av dem handlar om huruvida genmodifierade grödor ska märkas med en särskild etikett - en annan om försäkringsbolagen ska kunna sänka kostnaderna för sina kunder genom att kika på deras historik hos andra försäkringsbolag. Där finns också fyra frågor rörande skatt och budget, medan tre handlar om lagstiftningen.

En punkt handlar om hårdare straff för människohandel, en annan om att få dödsstraffet upphävt. Kalifornien är i dag den delstat i USA som har överlägset flest fängelsekunder som väntar på avrättning - 724 personer – vilket är att jämföra med tvåan Texas med 407, uppger Death Penalty Information Center.

Enligt en undersökning från Field Poll är 42 procent av invånarna i Kalifornien i dag för att omvandla dödsstraffet till livstids fängelse utan möjlighet till benådning. Om Kaliforniens väljare säger ja till förslaget innebär det att delstaten blir den 18:e som avskaffar dödsstraffet.


Valets viktigaste frågor – så tycker kandidaterna:

Quizspecial: Vad vet du om USA?

00-tal: Var befann sig Bush under 9/11?

90-tal: Vilket blev serieskyttens namn?

80-tal: Varför blev Ferraro historisk?

70-tal: Härjade i NY, vad kallades han?

60-tal: Vad hette berömd månlandare?

Historia: Vad kan du om USA:s presidenter?

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

 • Kopiera sidans adress

Strid om skärpta regler

Vid valet 2008 hade 71 procent av alla röstberättigade registrerats. I slutändan röstade 131 miljoner invånare, 63,6 procent av alla röstberättigade. Enligt uppgifter från US Census Bureau ville fler än sex miljoner amerikaner rösta men tilläts inte sedan de missat att registrera sig.

Sedan republikanerna nådde framgångar i kongressvalet 2010 har partiet runt om i USA stridit för skärpa lagar för röstregistrering. I dag krävs däremot exempelvis foto-id i elva delstater: Florida, Georgia, Hawaii Idaho, Indiana, Kansas, Louisiana, Michigan, New Hampshire, South Dakota och Tennessee. Tidigare har det oftast räckt med socialförsäkringsnumret.

Republikanerna hävdar att regelförändringen syftar till att förhindra valfusk, medan Demokraterna anklagar dem för att vilja minska valdeltagandet bland framför allt unga och minoritetsgrupper, som i stor utsträckning röstar på Demokraterna.

FAKTA: Delstater som har avskaffat dödsstraffet
Alaska, Connecticut, Hawaii, Illinois, Iowa, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, New Jersey, New Mexico, New York, North Dakota, Rhode Island, Vermont, West Virginia, Wisconsin. Samt Washington DC.

FAKTA: Delstater där samkönade äktenskap är tillåtet
Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, New York och Vermont. Samt Washington DC.

Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr
Ny rapport

Så mycket pengar har pensionärer ”tappat”

Inkomstgapet har vuxit stadigt sedan jobbskatteavdraget.

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Vem drabbas

Lågstadieläraren – pensionären – tobakshandlaren.

300 saknas efter färjeolycka i morse

sydkorea

De flesta ombord var elever.

”Uppenbarligen är Veracel ej oskyldigt”

Statsåklagare om Stora Ensos dotterbolag.

Småbönder i strid med Stora Enso

Skogskoncernen anklagas för att ”stjäla” land i Brasilien.

Pollenexplosion väntar i påsk

Expert: ”I år har vi en rejäl blomning.”

Legend klar för
”Så mycket bättre”

TV 4

Nu är fjärde deltagaren avslöjad.

”Köparens marknad”
på sommarstugor

Högsäsong nu för fritidshus i hela landet.

Här är fem goda
öler att räkna med

påsköl

Berglunds bira listar bästa sorterna.

Ansökningstid förlängd till idag

Högskolan

Skulle ha stängt i natt men det var för högt tryck.

Vad betyder oblat och infria?

Högskoleprovet

Testa om du klarar orddelen.

Passagerare fast på flyget i 34 timmar

Planet parkerade på marken – ingen fick gå av.