För tillfället är utgången i kongressvalen osäker – med fler som tippar att demokraterna kommer att kunna behålla majoriteten i senaten. Och om Barack Obama vinner lär han få med sig en del kandidater så att säga på kavajskörten och då kan republikanernas majoritet i representanthuset krympa något (att demokraterna skulle ta över där anses osannolikt).

Det scenario du målar upp spekuleras det mindre i än om Obama får fortsätta styra med nuvarande styrkeförhållanden i kongressen. Och, i så fall förmodas republikanerna bli mer samarbetsvilliga, dels för att det så kallade fiskala stupet den 1 januari rycker närmare (med krav på automatiska nedskärningar, såväl sociala som försvarsdito efter budgetuppgörelsen förra året), dels för att de då måste börja blicka framåt, mot 2014 och 2016, och visa att de åstadkommit något i kongressen.

Den stora frågan blir förstås skatterna och det finns repliker från republikaner som tyder på att en seriös diskussion om skattehöjningar måste föras efter valet.

USA-FRÅGA 1: Hur tungt väger etniska och religiösa grupper?

Ställ dina frågor om presidentvalet i USA

Hur fördelas elektoraten? När stänger vallokalerna? Hur är ställningen i senaten? SvD:s Karin Henriksson besvarar frågor om presidentvalet på karin.henriksson@svd.se

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet