Så fungerar USA:s valsystem

På tisdagen går USA till val. Men egentligen röstar folket inte på kandidaterna, utan på ansiktslösa elektorer som sedan väljer president. SvD förklarar det indirekta valsystemet.

Grafik

  • Det verkar som att du inte har flash installerat?

    För att se grafiken behöver du Macromedia Flash Player. Den kan laddas ner gratis här:

    Hämta Flash

    Det parti som får majoritet i en delstat vinner alla elektorsröster i den staten (förutom Maine och Nebraska). Ett system som kan få en del märkliga konsekvenser som t ex valet 2000 då George W Bush med 271 elektorsröster valdes över Al Gore med 266 röster. Gore hade dock vunnit mätt i antal röster, 48,4 procent, mot 47, 5 procent för Bush.

    Här hittar du fler grafiker om hur USA-valet fungerar:

Tipsa och dela

Varför har USA elektorer?

Det fastställde s i grundlagen 1787 med dess fördelning mellan lagstiftande, verkställande och dömande makt. Syftet var, enligt experten Thomas Neale på kongressbiblioteket, att hindra kongressen från att få inflytande över presidentmakten och samtidigt garantera delstaterna delaktighet i valet i enlighet med principen om federalism.

Antalet elektorer är detsamma som respektive delstats kongressdelegation (minimum tre: två senatorer och en ledamot i representanthuset). Utöver dessa 435 tillkommer tre elektorer i District of Columbia.

Vad händer om det blir 269–269?

Valet 2000 vann George W Bush med 271 elektorsröster valdes över Al Gore med 266 röster. Gore hade dock vunnit mätt i antal röster, 48,4 procent, mot 47, 5 procent för Bush.
För att bli president krävs 270 elektorsröster Om det skulle väga jämnt, vilket inte utesluts i år, träder representanthuset in med en röst per delstat och väljer president, följt av motsvarande omröstning om vicepresident i senaten (om inte en elektor ändrar sig). Det har hänt fyra gånger att den som fick flest röster i valet inte nådde majoritet i elektorskollegiet: 1824, 1876, 1888 och, senast, år 2000 när 537 röster i Florida gjorde att George W Bush och inte Al Gore blev president.

GRAFIK: Kan förlora – trots flest röster

Vilka är elektorerna?

De tillsätts av partierna och ofta blir det därför veteraner, som exguvernörer eller partiordförande. De enda som är uteslutna är sittande kongressledamöter och federalt anställda. I år ska elektorerna rösta hemma i sina delstater den 17 december och sluträkningen sker sedan i kongressen i januari, med möjlighet att överklaga.

NYTT FÖR I ÅR: Så ser den nya elektorsfördelningen ut

Följer elektorerna alltid folkviljan?

I 26 delstater är det lag på det, men inte i övriga 24. I sällsynta undantag har trolösa ”faithless electors” avvikit. Samtliga elektorer tilldelas segraren i alla delstater utom två, Nebraska och Maine, som har ett slags proportionerlig fördelning.

Några försök att ändra systemet?

Ja, ofta, men det är nästan omöjligt att få igenom en grundlagsändring. Försvarare av elektorskollegiet pekar på att USA är ett stort land och att systemet bevarar federalismen – och gräsrotsinflytande. En rörelse som kallar sig ”National popular vote” försöker få stater att slå ihop sig för att fördela elektorerna på ett annat sätt. Annars skulle fler kunna följa efter Nebraska och Maine.

STAT FÖR STAT: Så många invånare representerar en elektor

Är väljare i stora stater arga?

De som tänker efter kan nog bli det och då särskilt republikaner i Kalifornien och New York samt demokrater i Texas som vet att deras röster i presidentvalet är så gott som bortkastade. De senaste valen har kandidaterna koncentrerat resurser och resor till högst 10–15 delstater, däribland ständigt återkommande Florida och Ohio. Till Kalifornien och New York reser de bara för att tigga pengar i Hollywood, Silicon Valley och på Wall Street.


Valets viktigaste frågor – så tycker kandidaterna:

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!
Christer Gardell, Kerstin Hessius och Susanna Campbell. Tycker till

Direktörerna: Gräv ner stridsyxan S och M

Näringslivstopparna vill se samarbete mellan blocken.

Hemligheten bakom SD:s stora framgång

Professor: Inte längre starka bland unga män.

Valus teknikansvarige förbryllad

Underskattning

Därför missades mätningarna SD-lyft.

De slåss om att få
bli nya ministrar

Nya regeringen

Juholt utlovad ”uppdrag”.

Här är Stockholms politiska tunnelbana

Se hur din station röstade – linje för linje.

M-kommunalråd röstade på MP

Hörby

”Det parti som stämmer bäst överens med det jag står för.”

”Uppenbart att S tar ansvar för Sverige”

BRÄNNPUNKT DIREKT

Läsardebatt – S nobbar V.

Sverige – om schweizarna får välja

kolumn

Vill bo granne med svenskarna.

Hanna Stjärne
blir ny vd för SVT

Ny chef

Upsala Nya Tidnings chefredaktör blir ny vd.

”Tidig diagnos hade gjort vägen lättare”

Tufft

Fick tips om stöd via bloggandet.

Här kan du göra must av dina äpplen

Säsong

Trenden med närodlat växer.

Ewerlöf guidar till de tuffa backarna

Löpning

Sista rycket inför Lidingöloppet.