Med 25 dagar kvar till presidentvalet i USA möttes vicepresidentkandidaterna i en debatt natten mot fredagen.

En fotograf från nyhetsbyrån AP lyckades fånga vad som verkar vara demokraten Joe Bidens anteckningar från åsiktsutbytet med republikanernas Paul Ryan. Överst står det ”inga ursäkter”

Frida Stranne

Det är fullt legitima punkter att gå till attack mot.

Frida Stranne

Frida Stranne, lektor i statsvetenskap vid högskolan i Halmstad och med i SvD:s USA-panel, tittade på debatten och säger att Joe Biden antecknade väldigt mycket medan Ryan talade. Hon tror att ”inga ursäkter” ska ses i ljuset av att Romney och Ryan försöker sprida en bild av att president Barack Obama ber om ursäkt för USA runt om i världen.

– Jag utgår från att Biden tycker att det är en falsk bild av Obamas politik, och han vill verkligen understryka att det inte stämmer, utan att man är tydlig med vad man vill uppnå men har en annan attityd och synsätt på problem i världen, säger hon.

Anteckningarna verkar spegla de ämnen vicepresidentkandidaterna diskuterade kring. Frida Stranne tycker att det ser ut som om Biden skrivit bland annat ”al Qaida”, ”egyptiska folket” och ”Bob Gates”, som tidigare var försvarsminister i USA.

– I debatten hänvisade Biden till Bob Gates uttalande om att det inte finns behov av några satsningar på militären. Det finns en konflikt mellan Romneyteamets och Obamateamets syn på möjligheter till besparingar inom det amerikanska försvaret, säger Frida Stranne.

Längst ner ser det ut som att Biden skrivit ”fantasi”.

– Biden var ganska offensiv och hade ett nästan otrevligt tilltal kring att han tyckte att Ryan hade föreställningar som inte var korrekta, säger Frida Stranne.

Enligt henne har anteckningarna inte väckt mycket uppståndelse i USA.

– Det är fullt legitima punkter att gå till attack mot. Det som debatteras och kritiseras i USA är Bidens attityd under debatten, att han väldigt ofta skrattade på ett sätt som kändes nedlåtande och onödigt, säger Frida Stranne.

SE TV-KLIPP: BIDEN HÅNLOG NÄR RYAN TALADE

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

Ställ dina frågor om presidentvalet i USA

Hur fördelas elektoraten? När stänger vallokalerna? Hur är ställningen i senaten? SvD:s Karin Henriksson besvarar frågor om presidentvalet på karin.henriksson@svd.se