Hängiven skara vacklar

Om det bedövande afroamerikanska stödet för Barack Obama krymper i valet kan det bero på homosexualitet, svarta kyrkor och bibelord. SvD har träffat en pastor som öppet uttalar sig för ett förslag om att tillåta samkönade äktenskap i delstaten Maryland.

”Liksom pastor Coates är jag för lika rättigheter och därför också samkönade äktenskap. Han har mitt stöd till 100 procent precis som Obama”, säger Channing Nash (till vänster) som kommer till kyrkan varje vecka.

”Liksom pastor Coates är jag för lika rättigheter och därför också samkönade äktenskap. Han har mitt stöd till 100 procent precis som Obama”, säger Channing Nash (till vänster) som kommer till kyrkan varje vecka.

FOTO: Linus Sundahl-Djerf

Det är tyst och stilla i den stora baptistkyrkan.

En receptionist. En städare. Det är allt, tills pastor Delman Coates återvänder från ett möte.

– Ikväll kommer det att gunga desto mer, ler han på väg in till sitt kontor med inramade diplom på väggarna.

Delman Coates har varit pastor i åtta år i Mount Ennon Baptist Church i Clinton, som ligger i Maryland-kommunen Prince George's, som har en övervägande afroamerikansk befolkning.

– Jag tror att vår församling växer för att människor söker sig till den religiösa vänstern, där det kristna budskapet inbegriper social rättvisa, säger Delman Coates.

I höst syns Delman Coates ansikte i kampanjreklam för Question 6 på valsedlarna. Går det förslaget igenom blir Maryland den första delstaten där väljare, inte politiker, sagt ja till samkönade äktenskap. Afroamerikaner tillhör de mest religiösa grupperna i USA, men där märks också en större misstänksamhet mot homosexualitet. När Barack Obama sa att hans åsikt om samkönade äktenskap ”utvecklats” till fullt stöd i våras väckte det anstöt i många svarta kyrkor.

– Vi lever i en pluralistisk demokrati, inte i en teokrati. Och enligt min åsikt kan man inte använda sin religion för att förtrycka andra – dessutom är majoritetens uppgift att försvara minoriteten, slår Delman Coates fast.

Ett halvsekel efter medborgarrättsrörelsen väcks ibland frågor om svarta borde visa större tolerans mot andra minoriteter som kämpar för sina rättigheter. Coates avvisar bestämt tanken på en klyfta mellan homosexuella och svarta, även om han kan förstå trogna kyrkobesökares känslor.

Oavsett samkönade äktenskap, som Obama anser är en delstatlig angelägenhet, kan pastor Delman Coates inte nämna någon kollega som inte stöder Obama.

– Han valdes till president, inte till USA:s pastor, säger Delman Coates.

Obama har ett massivt stöd bland svarta väljare. Men det pågår en rörelse för att beröva honom röster. Initiativtagaren i gruppen Raging Elephants har samlat in pengar till reklam och affischer mot samkönade äktenskap.

– När man granskar äktenskapet ur pastorers och trogna bibeltolkares perspektiv framgår att det finns en andlig dimension – och att äktenskap därför väger tyngre än ekonomin eller nationella säkerheten, säger Apostle Claver Kamau-Imani.

Han motsätter sig bestämt argumentet att afroamerikaner skulle rösta på Barack Obama av solidaritet med en ”brother”.

– I partipolitiska termer är afroamerikaner den enda ”minoriteten” som röstar monolitiskt. Det som bekymrar mig är snarare solidariteten gentemot vänsterideologin, menar Apostle Claver Kamau-Imani.

När vi återvänder på kvällen till höstens traditionella serie väckelsemöten, ”revivals”, väller folk in genom de stora dörrarna. Körens röster stiger upp mot taket, strålkastarna lyser upp guldet på de broderade korsen och deltagarna lyssnar uppmärksamt till pastor Coates.

I samtal med kyrkvärden Anita Jones och församlingsmedlemmen Paulette Hudson utanför gudstjänstlokalen bedyrar de dels att de välkomnat pastor Coates villighet att nå ut i denna fråga, dels att de tycker att Barack Obama varit en utmärkt president.

– Obama är för alla. Rika, fattiga, goda, dåliga, gays, heterosexuella – och vi är alla Guds barn, säger Paulette Hudson.

Barack Obama undviker i möjligaste mån att tala om ras och det finns en liten klick mycket missnöjda svarta debattörer som anser att han svikit sin lojalaste väljarskara. Den ekonomiska krisen slog oerhört hårt mot i synnerhet svarta män, med arbetslöshetstal som är nästan dubbelt så höga som bland vita.

”Liksom pastor Coates är jag för lika rättigheter och därför också samkönade äktenskap. Han har mitt stöd till 100 procent precis som Obama”, säger Channing Nash (till vänster) som kommer till kyrkan varje vecka.


Tre populära quizar om USA-valet:

QUIZ: Vilken president yttrade de här orden?

QUIZ: Vilka satte Vita huset i brand 1814?

QUIZ: Vilken president hade inte någon maka?

LÄXHJÄLP: Här är de viktigaste glosorna

GRAFIK: Skilsmässor, fetma och klamydia

Fakta om valet i USA: Det ska du ha koll på

Valets viktigaste frågor – så tycker kandidaterna:

Quizspecial: Vad vet du om USA?

00-tal: Var befann sig Bush under 9/11?

90-tal: Vilket blev serieskyttens namn?

80-tal: Varför blev Ferraro historisk?

70-tal: Härjade i NY, vad kallades han?

60-tal: Vad hette berömd månlandare?

Historia: Vad kan du om USA:s presidenter?

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

  • Kopiera sidans adress

I Maryland ska väljarna ta ställning till sju enskilda förslag med nr 6 om samkönade äktenskap och nr 7 om att tillåta kasinon som de mest omdiskuterade. Sådana folkomröstningar kallas ”ballot initiatives” och är vanligast i Kalifornien. I år finns 174 initiativ på valsedlarna i 37 delstater och det är färre än det var för bara några år sedan. Enligt en del kritiker handlar det nu för tiden mindre om gräsrotsdemokrati och mer om organiserade kampanjer från välfinansierade särintressen.
Källa: ballotpedia.org
40
procent anser att homosexuellas rättigheter är en viktig fråga, enligt den senaste undersökningen gjord av YouGov/the Economist/SvD. Viktigaste frågan är ekonomin med 97 procent.
92
procent av svarta registrerade väljare tänker rösta på Barack Obama. Fem procent på Mitt Romney.

Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr
Supportrar till premiärminister Recep Tayyip Erdoğan vid valmöte i Istanbul i mars 2014. Brännpunkt

”Markera mot allt mer auktoritärt Turkiet”

Fredrik Malm (FP): Sveriges hållning måste uppdateras.

Gyllene vår för Skånes rapsfält

Mild vinter och en strålande vår har gett rapsen på Skånes åkrar en sällan skådad start.

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Vittne: Flicka fördes bort i bil

JÄRFÄLLA

En person såg hur en flicka blev indragen i en bil.

Bankpalats i city står inför stor förändring

Vasakronan vill rusta upp vid Sergels torg.

Räcker 7 000 till ett
boende i Stockholm?

Aktuellt

Mårder: ”Låt oss göra en kalkyl.”

Kapten på olycksfärja ber om ursäkt

SYDKOREA

Drygt 280 personer saknas.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.