14-åriga Malala kvar i respirator

Fjortonåriga Malala Yousufzais stod upp för kvinnors rätt i Pakistan - och sköts av en taliban.

Medan landet och omvärlden reagerar med avsky, vårdas Yousufzai i respirator efter talibanernas mordförsök.

Yousufzais röst för kvinnors rätt till utbildning fick internationell spridning genom nyhetsorganisationen BBC. Därför försökte talibanerna tysta henne i tisdags då en man sköt henne på nära håll.

Sökandet efter de som låg bakom dådet fortsatte under lördagen. Enligt den pakistanska tidningen Dawn har 55 personer, varav tre ”nyckelpersoner”, frihetsberövats av polis i utredningen.

Samtidigt fortsatte läkarlag att vårda henne på ett militärsjukhus i Rawalpindi.

- Hennes vitala organ verkar fungera och hon hålls kvar i respirator. En grupp läkare håller hela tiden uppsikt över henne, sade en talesperson för armén.

Även två av Malala Yousufzais väninnor skadades vid attentatet då en beväpnad man trängde sig in i en skolbuss och öppnade eld. Premiärminister Raja Pervez Ashraf har besökt offren och markerade sin avsky för talibanernas försök att med våld tysta dem som kämpar för mänskliga rättigheter.

- Det är inte blott ett brott mot en individ, det är ett brott mänskligheten och ett angrepp på vår nation och på våra sociala värderingar, säger premiärministern som lovar att intensifiera kampen mot militanta islamister.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

Alesso fick kungligt mottagande i Globen

”Slungas rakt in i arena-housens hjärta”.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB