Vänsterdemonstranter bussades i väg

Efter lunchtid spärrade polisen av perrongen i Rönninge sedan det kommit rapporter om bråk. Ett stort antal vänsterdemonstranter blev kvar för att visiteras. Flera av dem bussades iväg från platsen.

FOTO: SCANPIX

Närmare 200 vänsterdemonstranter hölls under eftermiddagen inspärrade på pendeltågsstationen i Rönninge. Enligt polisen ska de, så fort de klivit av tåget, börjat kasta sten och smällare mot polisen.

Samtidigt hade flera hundra personer samlats på fotbollsplanen där Nätverket mot Rasism fått tillstånd att genomföra en stillastående demonstration.

150 personer ska senare tagit sig till centrala Salem där manifestationen fortsatte utan tillstånd. Enligt polisen ska allt dock ha gått lugnt till.

En 49-årig man som befann sig på pendeltåget berättar för SvD.se:

– Jag åkte i första vagnen, min son åkte längre bak, när vi kom fram stoppade polisen utgångarna och sa att vi inte fick gå ut. Folk började skrika och några försökte göra en utbrytning och en flaska kastades.

Då stoppades alla personer från att lämna perrongen. 49-åringen som vill vara anonym säger att han lyckades komma ut enbart för att han satt i första vagnen.

– Det är ingen skillnad på mig och de längre bak. Det är fel att de fotograferas utan någon brottsmisstanke, säger han.

Runt 14-tiden hade två fullsatta bussar fyllts med vänsterdemonstranter, men fortfarande väntade ett stort antal personer på att visiteras för att kunna lämna perrongen. Enligt polisen handlar det totalt om närmare 250 personer.

– Vi har gjort en selektering, de som inte deltagit i upplopp eller brutit mot maskeringsförbudet kan gå. De som begått ordningsstörning körs iväg medan de som brutit mot maskeringsförbud eller deltagit i upplopp har begått brott och kommer att rapporteras och gripas, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman på plats.

Ett tomt tåg lämnade vid 14.30 Södertälje för att köra norrut med de som ville ta sig tillbaka till Stockholm, en timma senare lämnade ett annat tåg för att köra demonstranter tillbaka till Stockholm.

Enligt SvD:s reporter på plats ska polisen ha burit och släpat ombord folk på tåget. Några av demonstranterna skrek högt och kastade saker mot polisen. Det ska också varit bråkigt på tåget.

Enligt Anders Olsson, presstalesman hos polisen, har ingen tvingats ombord.

– Tågen fanns till för de som frivilligt ville vända hem. Vi har inte kastat eller tvingat någon ombord. Fanns det poliser ombord var det för att bibehålla ordningen. De som skulle omhändertas av oss hade vi redan bussat iväg, säger Anders Olsson

Pendeltågstrafiken mellan Tumba och Södertälje ersattes under dagen med buss, enligt ett beslut av polisen. Vid 16.30 sattes trafiken åter igång men enligt SL stannar tåget inte i Rönninge.

Polisen stoppade vid lunchtid på lördagen 24 militanta aktivister från Tyskland och Danmark i deras fordon på motorvägen i Albytrakten. Enligt polisen ska aktivisterna ha varit på väg mot Salem för att delta i demonstrationerna.

Vid 14-tiden befann de sig i Nacka efter ett formellt beslut om att de skulle utvisats ur landet, uppger Stockholmspolisen.

– Det var uppenbart att de var på väg till Salem för att ställa till med bråk, säger polisens kommenderingschef Michael Fertz till TT.

Demonstrationerna började när en 17-årig pojke dödades av en pojke med utländsk bakgrund i Salem 2000. Sedan dess har högerextrema grupper årligen samlats till ett fackeltåg i december medan motdemonstranter försökt störa dem.

Polisen har givit tillstånd till två demonstrationer i Salem i dag.

Högersidans Salemfonden har fått tillstånd för fackeltåg 16—19. Nätverket mot rasism har tillstånd för en stillastående demonstration klockan 12—15.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89466 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Ny rapport

Så mycket pengar har pensionärer ”tappat”

Inkomstgapet har vuxit stadigt sedan jobbskatteavdraget.

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Vem drabbas

Lågstadieläraren – pensionären – tobakshandlaren.

300 saknas efter färjeolycka i morse

sydkorea

De flesta ombord var elever.

”Uppenbarligen är Veracel ej oskyldigt”

Statsåklagare om Stora Ensos dotterbolag.

Småbönder i strid med Stora Enso

Skogskoncernen anklagas för att ”stjäla” land i Brasilien.

Pollenexplosion väntar i påsk

Expert: ”I år har vi en rejäl blomning.”

Legend klar för
”Så mycket bättre”

TV 4

Nu är fjärde deltagaren avslöjad.

”Köparens marknad”
på sommarstugor

Högsäsong nu för fritidshus i hela landet.

Här är fem goda
öler att räkna med

påsköl

Berglunds bira listar bästa sorterna.

Ansökningstid förlängd till idag

Högskolan

Skulle ha stängt i natt men det var för högt tryck.

Vad betyder oblat och infria?

Högskoleprovet

Testa om du klarar orddelen.

Passagerare fast på flyget i 34 timmar

Planet parkerade på marken – ingen fick gå av.