Utbildning ska minska våld mot barn

Stockholm blir först i landet med att införa föräldrautbildning mot barnmisshandel. Vid tre olika tillfällen, före och efter barnets födelse, ska blivande föräldrar utbildas om riskerna med att skaka eller på annat sätt misshandla små barn.

Olof Flodmark, professor i pediatrisk neuroradiologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, säger att alldeles för få barnmisshandelsfall leder till rättslig prövning.

Olof Flodmark, professor i pediatrisk neuroradiologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, säger att alldeles för få barnmisshandelsfall leder till rättslig prövning.

FOTO: Tomas Oneborg

Varje år misshandlas minst hundratalet spädbarn i Sverige, i hälften av fallen så allvarligt att de får skador för livet. Ändå är det bara 10 procent av de fall läkarna anmäler till socialtjänsten för misstänkt barnmisshandel som går vidare till rättslig prövning. Bara 10 procent av dessa leder vidare till fällande dom.

Totalt polisanmäldes förra året 1 526 fall av grov misshandel mot barn upp till sex år i landet, en ökning med drygt 500 fall sedan 2002.

Nu tar landstinget i Stockholm Södersjukhuset som bas för ett första initiativ för att förebygga barnmisshandel.

Initiativet kommer från Astrid Lindgren-sjukhusets expertgrupp mot barnmisshandel, MIO. Gruppen arbetar nu på ett särskilt program som ska ligga till grund för föräldrautbildningen. Projektet är tänkt att bilda modell för hela landet.

– Vi ser dessa barn men vi kommer alltid in för sent och det är alldeles för få fall som leder till rättslig prövning, säger Olof Flodmark, professor i pediatrisk neuroradiologi och verksam vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

I tio års tid har han slagits för att få ner antalet fall av barnmisshandel men hittills har ingenting hänt, förrän nu.

Med början nästa år kommer blivande och nyblivna föräldrar på mödravårdcentraler, förlossningar och barnavårdcentraler i Södersjukhusets upptagningsområde, informeras om vad en våldsam skakning av ett spädbarn kan leda till.

Det handlar om svåra neurologiska skador som cp-skador, blindhet, kramper och förståndshandikapp.

– I första hand vill vi förstås komma åt det mänskliga lidandet men också kostnaderna för vården. Många av dessa barn blir beroende av vården resten av sitt liv. Ett enda skadat barn kan kosta flera hundra miljoner kronor i vårdkostnader, säger Gunilla Helmerson, ordförande i landstingets beredning för barn och unga som drivit frågan i landstinget. I slutet av nästa månad väntas hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut i ärendet.

Förhoppningen är att nå båda föräldrarna, särskilt papporna, på ett så tidigt stadium som möjligt. Helst redan i samband med att de får besked om att de ska bli föräldrar.

– Självklart räcker det inte med att bara informera. Vi vill också tala om vart man kan vända sig för råd och stöd när ens barn har kolik eller skriker dygnet runt, säger Gunilla Helmersson.

På senare år har läkarna blivit allt bättre på att diagnostisera barnmisshandel. Det gäller framför allt mindre uppenbar misshandel som just våldsamma skakningar av spädbarn.

– Skärpta rutiner och bättre kunskap har gjort att fler fall upptäcks, säger Olof Flodmark som betonar att barnmisshandel förekommer i alla samhällsklasser.

Förhoppningen är nu att åtminstone en del av fallen ska gå att förebygga. Erfarenheter från USA visar att utbildning av småbarnsföräldrar halverar antalet fall av barnmisshandel.

  • Kopiera sidans adress

Så lugnas barnet

Mat, sömn och torr blöja är grundråden när ett barn skriker, håll barnet intill dig, vagga, gå runt, vyssa . Hjälper inte det och du känner att du håller på att tappa fattningen, lägg ifrån dig barnet och ring BVC, sjukvårdsupplysningen eller ditt lokala sjukhus för råd.

(källa: Lotta Lindfors,barnsjuksköterska,vårdutvecklare,södra sjukvårdsregionen, Stockholm)

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

LÄSARDEBATT

”Visar att vi inte kan göra något åt intrång”

Vad ska Sverige göra? Så svarade läsarna.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

För Apple räcker det med att vara bäst

Men brottas med tvivel kring innovationskraft.

Hon har nya metoder för jämställdhet

Strandhäll (S) vill ha bort jämställdhetsbonus.

Gustafsson och Rheborg i comeback

Kultursvepet

Spelar mor och son.

Arlanda-man inte ebolasmittad

landstinget bekräftar

Kom till Arlanda med misstänkta symptom.

Unga japaner isolerar
sig i föräldrahemmet

Tyst epidemi

Får hjälp av "hyrsyskon".

Webb-tv

Man byggde vägtull för att slippa omväg

kort restid

Jordskred förstörde huvudleden.

”Kalla kriget-scener utspelas i Stockholm”

Utländsk media

Skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

”Värst är att vi har
svikit våra grannar”

BRÄNNPUNKT

Professor om svenska försvaret.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.