Adolf Fredriks musikklasser

Namnet skvallrar om vad som utmärker Adolf Fredriks musikklasser, som ligger i en beigefärgad byggnad mellan Norra Bantorget och Odenplan i centrala Stockholm. Även om det är svårt att kontrollera sanningshalten i skolans påstående att alla eleverna kan sjunga, får de sig åtminstone en skjuts i rätt riktning, och det är ingen vild gissning att Adolf Fredriks musikklasser har bland de bäst klingande skolavslutningarna i Stockholm.

18017601

Adolf Fredriks musikklasser.

Sång- och körprofilen ger eleverna en musikundervisning med gott renommé parallellt med de vanliga basämnena. Skolan håller även konserter där barnen får möjlighet att visa upp vad de har lärt sig. Ett otal kända svenska musiker och sångare, från Danny Saucedo till Carola Häggkvist har gått här.

Adolf Fredriks musikklasser är den största skolan på topplistan med runt 1 100 elever. Lärartätheten (6,7 lärare per 100 elever) är under länssnittet (7,8 lärare per 100 elever), men lärarbehörigheten (87 procent har pedagogisk högskoleexamen) är däremot en bit över länssnittet (83 procent).

Skolan klarar sig godkänt med kuratorer och skolpsykologer (sammanlagt för båda 0,14 tjänster per 100 elever), samt med studie- och yrkesvägledare (0,09 tjänster per 100 elever), och skolsköterskor (0,16 tjänster per 100 elever).

Elevernas genomsnittliga meritvärde, det vill säga niornas slutbetyg, under de senaste tre åren ligger på 271,5. De senaste tre åren har i nästan alla elever, 97 procent, fått minst godkänt i samtliga ämnen. Skolans elever presterar genomgående mycket bra på de nationella proven. Exempelvis har nära 64 procent av eleverna i årskurs 9 haft MVG på nationella provet i engelska de senaste tre åren.

Skolans arbete för att förebygga mobbing är dock mycket svagt. Något aktivt arbete bedrivs inte utan skolan förlitar sig på kamratstödjare bland eleverna.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Chatt

”Bolånekunder kan drabbas av ny skatt”

SvD:s expert svarade på plånboksfrågor.

Lista: Här är skatterna som höjs

23 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

”Åttaåringen utsattes för massivt våld”

mord

Åtal väckt mot Karlskronaparet.

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Hit reser svenskarna helst på semestern

trender

Gammal favorit på väg tillbaka.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."