Separationen ökar manöverutrymmet

I sex år har Filippa Reinfeldt varit vingklippt som den högsta sjukvårdspolitikern i Stockholms län. Att utmana regeringen och därigenom statsminister Fredrik Reinfeldt har varit en omöjlighet. Om deras separation leder till skilsmässa kommer det politiska manöverutrymmet att öka för Filippa Reinfeldt.

Filippa Reinfeldt besöker Neurocentrum på Karolinska sjukhuset i december 2011.

Filippa Reinfeldt besöker Neurocentrum på Karolinska sjukhuset i december 2011.

FOTO: lars pehrson

Stockholms läns landsting har alltid varit ett skyltfönster för den moderata sjukvårdspolitiken och att då vara högsta ansvarig för stockholmsjukvården är tveklöst ett politiskt toppjobb. När alliansen tog över även i Stockholmslandstinget 2006 var därför de interna förväntningar stora på Filippa Reinfeldt.

Från sin position har hon kunnat odla sitt kändisskap, men hon har knappast gjort sig känd som någon debattglad nytänkande moderat vårdpolitiker. I de vardagsnära vårdfrågorna för stockholmarna har hon varit tämligen osynlig.

Hon har invigt och klippt band, men ofta undvikit att stå till svars för de brister som med jämna mellanrum visar sig i sjukvården. Det har hon med varm hand överlåtit till kollegerna i de andra allianspartierna och bland dem har irritationen stundtals varit påtaglig.

Där har man uppfattat att hon gömt sig undan ansvaret så att inga problem ska förknippas med henne och rollen som statsministerfru. En vårdkris i Stockholm skulle även indirekt slå mot maken och Moderatledaren i regeringen.

Men också internt finns kritik. Av partiledningen fick hon uppdraget att leda den moderata sjukvårdspolitiska gruppen som levererade sitt förslag 2009. Blekt, urvattnat och visionslöst var några av kommentarerna. I dagarna har hon fått ett liknande uppdrag från samma partiledning.

Att vara gift med statsministern har hämmat och begränsat möjligheterna för Filippa Reinfeldt att fullt ut verka från sin post. Att utmana regeringen och därigenom statsminister Fredrik Reinfeldt har inte varit något alternativ för henne. Därför har det heller inte kommit några förslag om att exempelvis sälja ut fler akutsjukhus i Stockholm, vilket partiledningen sagt nej till.

Risken för jäv och en för stark politisk maktkoncentration inom en familj har också förts fram och bidrog säkerligen till att Filippa Reinfeldt inte blev finanslandstingsråd i Stockholm hösten 2010.

En politisk konsekvens om separationen leder till skilsmässa blir att Filippa Reinfeldt då har chansen att ta för sig mer i politiken om hon själv vill. Hennes manöverutrymme har i vilket fall ökat på kort sikt i Stockholmspolitiken och kanske på längre sikt i ett mer nationellt perspektiv.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Chatt

”Bolånekunder kan bli
drabbade av ny skatt”

SvD:s expert svarade på era plånboksfrågor.

Lista: Här är skatterna som höjs

23 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

”Åttaåringen utsattes för massivt våld”

mord

Åtal väckt mot Karlskronaparet.

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Hit reser svenskarna helst på semestern

trender

Gammal favorit på väg tillbaka.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."