S vill ha ny tunnelbanelinje

En helt ny lila tunnelbanelinje. Det föreslår Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting. Tanken är en tvärgående linje från Hagsätra via Liljeholmen och Fridhemsplan till Danderyd.

Den föreslagna nya tunnelbanesträckningen skulle gå från Hagsätra, via Liljeholmen, därefter till Fridhemsplan och slutligen till Danderyd, vilket skulle undvika den tungt beslastade passagen mellan Slussen och t-centralen.

Den föreslagna nya tunnelbanesträckningen skulle gå från Hagsätra, via Liljeholmen, därefter till Fridhemsplan och slutligen till Danderyd, vilket skulle undvika den tungt beslastade passagen mellan Slussen och t-centralen.

FOTO: Janerik Henriksson

– Stockholm växer och då behöver fler åka kollektivt och tunnelbanan är det mest populära kollektivtrafikslaget. Men den gröna och röda linjen har nått kapacitetstaket. Med en helt ny linje och nya bytespunkter behöver inte alla ta sig till trånga snittet. vid Slussen, Gamla Stan och Centralen, säger oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S).

17 miljarder kronor räknar Socialdemokraterna med att bygget skulle kosta och hänvisar till kostnadsberäkningar från SL. Finansieringen ska enligt S ske genom statlig medfinansiering, användande av intäkter från trängselskatten och genom bostadsexploatering och ökade markvärden i anslutning till den nya tunnelbanelinjen.

Utbyggnaden tror Helene Hellmark Knutsson kommer behöva ske i etapper.

– Högsta prioritet har sträckan från Odenplan upp till Hagastaden, det som var färdigt för byggstart 2009 men som moderaterna stoppade och lade i malpåse, säger hon och förklarar att den delen vill man sätta igång omedelbart om man vinner valet 2014 och byggtiden beräknas till 3-4 år.

– Hela linjen fullt ut kommer ta betydligt längre tid men före 2030 bedömer vi som rimligt, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hela sträckan för den nya lila linjen skulle i så fall bli Hagsätra-Älvsjö-Årstafältet-Liljeholmen-Fridhemsplan-Hagastaden-Solna C-Arenastaden-Danderyd.

Miljöpartiets trafikpolitiska talesperson i Stockholm läns landsting, Yvonne Blombäck, har under dagen uttryckt stöd för det Socialdemokratiska förslaget som hon beskriver som en "spännande tanke".

– För att kunna möta behovet av fler sittplatser och för att minska trängseln i kollektivtrafiken så måste vi våga omvärdera omoderna lösningar som Förbifart Stockholm och i stället använda skattemiljarderna till kollektivtrafiken, säger Yvonne Blombäck enligt ett pressmeddelande.

Moderaternas trafiklandstingsråd Christer G Wennerholm kallar i en skriftlig kommentar Socialdemokraternas plan för "glädjekalkyl", och menar att kostnaden snarare blir runt 35 miljarder kronor.

"Jag frågar Socialdemokraterna - var är pengarna?", skriver Wennerholm, liksom "Socialdemokraterna tänker dra in vart tredje tåg på gröna linjen väster om Odenplan vilket kraftigt skulle försämra trafiken för de 160 000 resenärer som dagligen åker där".

Quiz och filmer om Stockholm

Kan du historiken kring Stureplan?

Test: Kan du ditt Sergels torg?

Testa dig om klassiska Telefontornet

Film 1: "Tänk att Stockholm sett ut så"

Film 2: "Männen vägrade att gå på"

Film 3: Mystisk kista inmurad i Åhléns

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

SvD:s team är på plats vid gruvan i Tapuli, Kaunisvaara. Gruvkonkursen i Pajala | Del 1

De var timmar från räddning

Sista hoppet – att någon vill köpa till vrakpris.

FP: Förslaget gör skolan otydligare

skolpolitik

”Vem ska bära huvudansvaret?”

Miljonstöd till svaga skolor

svd möter

Fridolin: Hösten över för skolan.

Gav sig in i politiken redan som 15-åring

lista

Se Åkessons karriär i bilder.

Desperata försök rädda IS-fånge

”svår situation”

Japans regering ber Jordanien om hjälp.

”Rätt bild av islam behöver hållas fram”

replik

Imam svarar Devin Rexvid.

”Att hata islam är inte en fobi”

BRÄNNPUNKT

Rexvid om Bah Kuhnkes satsning.

Därför fattar din
chef så dåliga beslut

LISTA

Nio tunga anledningar till tokiga beslut.

”MMA-sporten är
inte som ni tror...”

Berglins

Om att vara förtjust i våld.

Hemliga dokument om UFO:n släpps

USA

UFO-entusiast: Det ska in i historien.

”Jag har alltid
fantiserat om smisk”

BDSM

Sex, makt och underkastelse

Vackert fenomen
har dyster förklaring

bildspecial

Intensivt blått ljus på stränderna.

okända fakta
Här är Frihetsgudinnans fot strax innan hon började pusslas ihop på Liberty Island.

Frihetsgudinnan före Eiffeltornet i Paris

Se de fascinerande bilderna från prestigebygget.

Succé för verktyget Räntekartan – igen

nylansering

Har du registrerat din boränta?