S-kommuner ger fler sommarjobb

Ungdomsarbetslösheten är en viktig fråga för alliansen. Men i Stockholms län är det S-märkta kommuner som för en mer aktiv arbetsmarknadspolitik. Till sommaren erbjuder de en större andel sommarjobb än vad de borgerligt styrda kommunerna gör. Det visar den genomgång som SvD gjort.

I Sundbyberg garanteras alla gymnasieungdomar upp till 18 års arbete. Men Denise Petterson, 17, fixade sitt jobb själv genom att lämna sitt cv till ett 20-tal butiker innan hon fick napp på Ica.

I Sundbyberg garanteras alla gymnasieungdomar upp till 18 års arbete. Men Denise Petterson, 17, fixade sitt jobb själv genom att lämna sitt cv till ett 20-tal butiker innan hon fick napp på Ica.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman

En mellanmjölk rullar över bandet. Det piper till när kassan läser av streckkoden. Formbrödet gör samma resa. 17-åriga Denise Pettersson hanterar med van hand varorna som rullar förbi. Och det är inte så konstigt. Denise Pettersson har sommarjobbat sedan hon var 14. Det tror hon har bidragit till att hon fick kassörsjobbet.

– Det är bra att ha erfarenhet från något tidigare jobb så att de har en garanti, för de har ju ingen aning om vem man är, säger hon.

GRAFIK: Så stora är jobbchanserna – kommun för kommun

Även om hon själv har sökt och fått jobbet tycker hon att det är bra att kommunen garanterar sommarjobb till unga, eftersom inte alla kan få arbete via föräldrar eller kontakter.

Men skillnaderna är stora i de 26 kommunerna i Stockholms län visar SvD:s genomgång. I Sundbyberg och Nynäshamn får alla ungdomar som söker sommarjobb, medan Vaxholm inte ger ett enda via kommunen. Och mönstret är tydligt. De kommuner som styrs av Socialdemokraterna i koalition med andra partier erbjuder större andel kommunala sommarjobb än helt borgerligt styrda kommunerna.

– Det är Socialdemokraternas viktigaste fråga att ungdomarna ska få sommarjobb även om du inte har kontakter inom familjen, säger Jonas Nygren (S) ordförande i Sundbyberg.

Daniel Adborn (FP) är vice ordförande i kommunstyrelsen i Nynäshamn. Han håller delvis med om att det är en socialdemokratisk politik.

– Spontant skulle jag säga så, men det går väldigt bra att motivera i en folkpartistisk syn också, säger han, och syftar på att eleverna blir mer motiverade i skolan när de märker att de kan få användning för exempelvis procenträkning i arbetslivet.

Tillsammans med Socialdemokraterna bestämde man sig för fem år sedan att ge sommarjobb till alla ungdomar som sökte. Responsen lät inte vänta på sig. Kommunen översköljdes av ansökningar och under de första åren löstes det genom att låta ett överskott av unga jobba i parkerna. Men efter att kommunen har börjat sponsra privata företag som anställer unga har de fått fram fler arbetstillfällen.

Både Daniel Adborn och Jonas Nygren är nöjda och konstaterar att satsningen gett positiva effekter. Skadegörelsen har minskat och många har fått extraknäck på företagen där de vikarierade första gången.

– Erfarenheten säger att ju tidigare du kommer ut i arbetslivet, desto lättare är det senare att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Jonas Nygren.

Just detta använder de styrande politikerna i Stockholm stad som argument för att erbjuda flest sommarjobb åt ungdomarna i Järva, Söderort och Hässelby-Vällingby. Men att gå ännu längre och låta alla Stockholms unga få sommarjobb vill de inte.

– Jag tycker att 4300 platser är väldigt mycket. Det handlar också om att erbjuda meningsfulla sommarjobb, så att det inte bara blir en plats på pappret, säger Ulla Hamilton (M), arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm.

Hon håller med om att sommarjobb är ett bra sätt att förebygga arbetslöshet bland ungdomar, men tycker inte att kommunen har ett större ansvar än andra arbetsgivare.

– De flesta jobben finns ju inom privat sektor och om inte företagen vill anställa kan inte kommunen anställa alla arbetslösa i stället. Det låter ju som en Sovjetekonomi, säger hon.

I stället anser hon att kommunens ansvar är att skapa sådana ekonomiska förutsättningar så att företagen vill anställa ungdomarna.

– Ungdomsarbetslösheten måste lösas genom att ungdomarna går ut gymnasiet och sedan fortsätter med utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden. Man kommer aldrig att kunna lösa ungdomsarbetslösheten genom att erbjuda sommarjobb om inte företagen vill anställa när sommaren är slut, säger hon.

Varför S-styrda kommuner är de som erbjuder störst andel sommarjobb vill hon inte kommentera. Men kanske finns svaret i Vaxholm och Norrtälje. Där har kommunerna lagt ut mycket av äldrevården, parkskötseln och förskolorna på entreprenad, så väldigt lite eller inget alls drivs i offentlig regi.

– Men vi är en sommarkommun med mängder av jobb på kaféer och restauranger om somrarna. Mitt intryck är att det är väldigt många ungdomar som har sommarjobb i kommunen, säger Lars Lindgren (M), ställföreträdande kommunalråd i Vaxholm.

GRAFIK: Så stora är jobbchanserna – kommun för kommun


  • Kopiera sidans adress

Så gjorde vi kartläggningen
3Antalet sommarjobb – kommunerna har via mejl angett hur många sommarjobb de har budgeterat för. Antalet jobb kan komma att ändras efter att beslut tagits i kommunfullmäktige.
3Antalet ungdomar i kommunen – Skolverkets statistik från 2011 över antalet gymnasieungdomar folkbokförda i kommunen.
3Politiska majoriteterna – en sammanställning från Dagens Samhälle, Sveriges kommuner och landstings tidning.
Källa: Skolverket, Dagens Samhälle, kommunerna.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

svd avslöjar

Regeringen storsatsar
på Almi i nya budgeten

"Den här förstärkningen säkrar tillgången på riskkapital."

Svenska ubåtsjakter som gått till historien

Lista

Sovjetiska U 137 ett gigantiskt ”byte”.

”Ryssland har starkaste motiven”

Chatt

Försvarsforskare om ryska strategin i Östersjön.

”M-ledare bör vara socialkonservativ”

DEBATT

Vilka egenskaper bör M-ledaren ha? Så tycker SvD.se-läsarna.

Mitsubishi rullar ut
första större planet

Har kostat omkring 12 miljarder att utveckla.

SvD:s fotograf i känslornas centrum

Bilder

Manifestation för Kobane stoppad.

Kobane – före och efter kriget

Unika bilder

Så har striderna förstört staden.

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

Budgivning stressar kvinnor mer än män

Bostad

”Behöver inte vara en nackdel.”

Expressen säger upp alla sina fotografer

Över 60 tjänster försvinner i sparpaket.

Eli tar stora steg
mot pophimlen

Veckans skivor

”Vassa stråk av r&b.”

”Är du vältränad – eller övertränad?”

Träning

Allt fler anammar elittänkandet.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.