Norsk ilska mot Stockholms slogan

Sveriges huvudstad står högt i kurs bland Europas turiststäder. Men Stockholms anspråk på att utgöra hela Skandinaviens huvudstad upprör Oslos turistchef Tor Sannerud, som menar att sloganen är arrogant och kontraproduktiv.

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) och stadsdirektör Irene Svenonius från Stockholm stad höll pressträff där man berättade om planerade arrangemang i samband med kronprinsessans bröllop i juni. Kampanjen heter 'Love 2010 Stockholm, The Capital of Scandinavia”.

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) och stadsdirektör Irene Svenonius från Stockholm stad höll pressträff där man berättade om planerade arrangemang i samband med kronprinsessans bröllop i juni. Kampanjen heter 'Love 2010 Stockholm, The Capital of Scandinavia”.

FOTO: SCANPIX

Stockholm har sedan 2005 kallat sig "The Capital of Scandinavia", det vill säga Skandinaviens huvudstad. Den anspråksfulla sloganen upprör Oslos turistchef Tor Sannerud, som under de senaste dagarna gått ut i norska medier och kritiserat den sju år gamla sloganen för att vara "arrogant".

– Alla tre av de skandinaviska länderna har sina egna huvudstäder. Det är inte ett särskilt ärligt påstående, jag tycker att det är på gränsen till oärlighet. Å andra sidan så har det inget direkt värde för de som läser den, säger Tor Sannerud till SvD.se.

Oslos turistchef säger själv att han är en varm anhängare av Stockholm, men att staden borde välja en slogan som bättre lyfter fram vad som är bra med huvudstaden.

– Tidigare hade Stockholm sloganen "Beauty on water". Det var ett väldigt bra uttryck, eftersom Stockholm är en vacker stad, som ligger vid vattnet, säger han.

Monica Ewert, kommunikationschef för Stockholm business region, som står bakom sloganen, säger att "The Capital of Scandinavia" tillkom efter ett två år långt strategiarbete.

– Stockholm är den största staden i Skandinavien och ligger centralt belägen. Vi har den största marknadsplatsen och ett väldigt tongivande kulturutbud, säger hon.

Ser du något provocerande med sloganen?

– Man behöver förstå att Stockholm Capital of Scandinavia även står för ett antal mer känslomässiga värderingar, allt det vackra vi ser, och vår kärlek till Stockholm, och det kanske inte framgår till 100 procent när man inte får en förklaring till hur vi tänkt, det beklagar jag, säger Monica Ewert.

Kan det inte innebära negativ reklam för Stockholm?

– Vi ser i både mätningar och rankingar hur vi går framåt. Det är vi ödmjuka och väldigt glada över. Med positionering ska man försöka bli ihågkommen, och det lyckas vi ju med.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Sovjetiska marinfartyg grupperade sig vid den svenska territorialvattengränsen. Jägarsoldater, fartyg och flyg sattes in i den svenska bevakningen av ubåten. Bildlista

Svenska ubåtsjakter som gått till historien

Pågående jakt på Östersjön väcker minnen av kränkningar.

”Ryssland har starkaste motiven”

Chatt

Försvarsforskare om ryska strategin i Östersjön.

”Ny M-ledare bör vara socialkonservativ”

DEBATT

Vilka egenskaper bör M-ledaren ha? Så tycker SvD.se-läsarna.

Andersson: Banker kan bidra till skolan

Ministern ser möjlighet till skatteinkomster.

Starka familjeband
leder till isolering

Förlorad generation

"Utbrett fenomen".

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

Budgivning stressar kvinnor mer än män

Bostad

”Behöver inte vara en nackdel.”

Eli tar stora steg
mot pophimlen

Veckans skivor

”Vassa stråk av r&b.”

Expressen säger upp alla sina fotografer

Över 60 tjänster försvinner i sparpaket.

”Är du vältränad – eller övertränad?”

Träning

Allt fler anammar elittänkandet.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.