Nollåttor ska kunna bli andelsbönder

Cirkusvagnar, egenbryggd öl eller ett privat hobbithus. Det finns inga gränser för vad projektet Drömgården hoppas kunna erbjudna lantlivssugna storstadsbor.

Ingalill Lundgren, Robert af Wetterstedt, Christina af Wetterstedt, Myrna af Wetterstedt och Clara González har dukat upp en rejäl picknick i Drömgården.

Ingalill Lundgren, Robert af Wetterstedt, Christina af Wetterstedt, Myrna af Wetterstedt och Clara González har dukat upp en rejäl picknick i Drömgården.

FOTO: THERESE JAHNSON

Treåriga Noah klättrar försiktigt upp på hästdroskan som ska köra besökarna till Drömgården. Senast han gjorde något liknande var på Skansen.

– Vi såg ett reportage om det här i Södermalmsnytt redan för ett år sedan. Släkten har ett ställe på västkusten men vi saknar att ha det här lantliga på kortare avstånd, säger Noahs pappa Johan Simon.

Fram till för två månader och 35 miljoner sedan var Försvarsmakten ägare till de 220 hektaren med tillhörande nedgånget säteri på Muskö.

Nu utgör det grunden till den vision om lantligt andelsägande som initiativtagarna John Higson och Marie Eriksson kallar Drömgården.

– När vi kom hit hade ingen städat på åtta år, säger John Higson och sveper med armen över huvudbyggnadens salar där nyfikna stadsbor sitter i grupper och diskuterar allt från utbyggnad av kollektivtrafik till biodynamisk odling.

– Vi riktar oss till folk som bor i stan men vill bygga en relation till landet, säger han.

Totalt räknar de med att ha runt 150 hus i området där folk kan välja allt från permanent boende till andelspaket med fyra sommarveckor och tio helger. Utöver det ska 15 000–30 000 personer ha möjlighet att bli delägare i exempelvis de mobila hönshus som planeras eller bara lösa medlemskap och bli inbjudna till olika aktiviteter.

Engagerade personer i lila t-shirts, med ett slingrande träd och texten Drömgården på, delar ut paraplyer i samma stil till det dryga hundratalet besökare som hittat ut till militärens gamla ägor denna regniga lördag.

Föreläsningar om att skapa sitt eget hobbithus och workshops i lieslagning avlöser varandra under visningshelgen. Än så länge finns de olika boendeformerna bara på bild men redan i slutet av sommaren räknar John Higson med att ett antal cirkusvagnar speciellt anpassade för att bo i ska finnas på plats. Tolv personer har redan anmält intresse.

– Ändå sedan jag var barn har jag haft en romantisk tanke om att rymma med en cirkus, säger John Higson.

Några av de cirkussugna besökarna har dukat upp en rejäl picknick på ett bord.

– Vi tänker oss att först kanske använda cirkusvagnen som ett sommarställe men så småningom bo här under längre perioder. Att kunna få vara pensionär i ett meningsfullt sammanhang, säger Christina af Wetterstedt som nu bor i Enskede.

Eventuellt vill hon och hennes man dela ägandet av vagnen med några andra. Vännen Ingalill Lundgren från Ockelbo flyttade ut till landet under gröna vågen på 70-talet och när pensionen nu närmar sig vill hon gärna göra något liknande igen.

– Gröna vågen var en väldigt romantisk idé, det här känns mer realistiskt, säger hon.

Salarna töms och sällskapen utan medhavd mat hukar sig under Drömgårdens paraplyer för att gå ned till tälten utanför ladugården och prova några skivor helstekt gris.

Kvar i säteriets salar täcker upptejpade affischer den flagnande väggfärgen. På kakelugnen har besökarna lämnat ett kluster av gula post it-lappar täckta med ivriga bokstäver – alla samlade under rubriken Drömmar.


LÄS OCKSÅ: Kosläppet ny helgdag för cityfamiljen

  • Kopiera sidans adress

Gröna vågen kallas den vurm för lantligt liv som lockade många att flytta ut till landet under 1970-talet.

Drömmen var ofta ett självförsörjande kollektiv långt bort från storstadens sus och dus.

I den nya gröna våg som uppstått på senare tid ingår en rad fenomen såsom bikupor på stadstak och gerilla gardening.

Trenden kallas i bland för rurbanism, en blandning av orden rural (lantlig) och urban. Allt fler livsstilstidningar beskriver även hur storstadsbor hittat lugnet ute på landet.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

saftig nota

Missad Gripenaffär kostar 2,9 miljarder

Schweiz avhopp blir dyrt för de svenska skattebetalarna.

Så står sig Jas mot superplanet

bilder

SvD jämför USA:s dyrgrip med nya Gripen E.

Se unika bilder inifrån Nordkorea

Fotograf reste på nordkoreanska landsbygden.

Är det någon som gör något för tiggarna?

Brännpunkt

Öppen fråga till Europaparlamentarikerna.

Djupt sörjd av Löfven: ”Jag saknar honom”

Göteborgs starke man Göran Johansson död.

Hur går sparandet, finansministern?

Andersson utklassad av Damberg i det privata.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

MOT SVERIGE

Planet kränkte Estlands luftrum.

Persbrandt låter karisman glittra

Maximteatern

Fröjd att se i ”Dödsdansen”.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?