Lidingö tar över driften av kritiserat äldreboende

Upprepade missförhållanden och brister i vården på ett äldreboende gör att Lidingö bryter avtalet med det privata vårdföretaget Attendo Care. I stället tar staden själv över driften av servicehuset med 100 boende från årsskiftet.

En gammal man som inte fick ett sår omlagt på tolv dagar fick staden att helt tappa förtroendet.

Attendo Care är överens med staden om att bryta samarbetet om servicehuset Baggeby gård, och därför behövs inte någon rättslig process. Företaget väljer att lägga sig platt:

– Vi har misslyckats, säger informationschefen Mikael Persson. Vi har inte kunnat behålla kommunens förtroende och vi är inte nöjda med vårt eget arbete. I huvudsak har vi gett ett god vård och omsorg, men det finns ett antal saker som vi inte har lyckats med. Det beklagar vi.

Det som fått Lidingö att reagera är flera fall av vanvård och uttorkning som anmälts enligt Lex Maria. Problemen började i somras. Sedan dess har flera tillsynsbesök har gjorts, och ett vite på 120 000 kronor för avtalsbrott dömts ut. Baggeby gård är ett servicehus för 100 boende som genomgått biståndsbedömning och behöver omsorg i olika grad.

– Det som gjorde att vi tröttnade helt var att en person inte fått ett sår omlagt på tolv dagar. En incident kan inträffa, det kan man förstå, men med upprepade fall fungerar det inte, säger Björn Engström, moderat ordförande i äldrenämnden.

Problemen startade när man bytte ut cheferna i våras, säger han. Attendo Care håller med om bedömningen att det ytterst handlar om brist på kompetent personal på ledande befattningar. De har inte klarat av att rätta till de missförhållanden som kritiserats.

Det definitiva beslutet fattas på ett extrasammanträde nästa vecka, och staden tar över driften 7 januari. Staden driver redan egna boenden, så kompetens finns och personalen erbjuds anställning. De andra verksamheter Attendo Care bedriver på Lidingö påverkas inte

Enligt Attendo Care är det tredje gången sedan starten för tjugo år sedan som företaget förlorar ett avtal efter missförhållanden i vården. Förra året uppmärksammades flera fall av vanvård på äldreboenden i Lund, Onsala och Uppsala.

På länsstyrelsen i Stockholm har sociala avdelningen tillsynsansvar över vård och omsorg. Sedan 2004 har Attendo Care kritiserats i 24 ärenden av totalt 197. Allvarlig kritik har utdelats i 24 fall, varav 4 mot Attendo.

Stockholms stad är Attendo Cares största kund och efter uppmärksammade missförhållanden i Uppsala förra hösten tog äldreborgarrådet Ewa Samuelsson kontakt med företaget, som fick förklara hur man åtgärdade problemen. I Stockholm har enskilda anhöriga ibland hört av sig med kritik mot företaget.

– Generellt sett handlar kvaliteten på ett boende om ledarskapet. Och om anhöriga kommer med kritik ska ledarna göra något åt det så att det inte behöver gå längre, säger Ewa Samuelsson.

Företaget är enligt hemsidan Nordens ledande företag inom entreprenaddriven vård och omsorg med cirka 170 vårdenheter och drygt 7 000 anställda i Sverige. Vinsten var i fjol 28 miljoner på en omsättning på knappt 2,9 miljarder kronor.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
KD:s partiledare Göran Hägglund. LÄSARDEBATT

”Leder ingenstans att försöka härma SD”

Läsare om vad som krävs av en ny KD-ledare.

Hägglunds artiklar på Brännpunkt

special

Relationslinjen och verklighetens folk.

Det blir presidentens
nya Air Force One

Bildspel

Så ska världens mäktigaste flyga.

Så gick det för
nazi-förbrytarna

Historia

Goebbels dödade sina sex barn.

Insåg sanningen vid 12 års ålder

Intervju

Rainer Höss är barnbarn till nazistisk tyrann.

Malaysia: MH370- kraschen en olycka

Uttalandet öppnar för ersättning till anhöriga.

Kritiken växer mot
Jan Björklund

Reaktioner

FP-röster höjs för partiledarbyte.

”Integrationstester förbjudna”

svd i bryssel

Tung EU-jurist: Tvinga invandrare göra prov olagligt.

Webb-tv

Succévisan om snopp
och snippa översätts

Har visats över 4,7 miljoner gånger på nätet.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

svd i usa

23-årigt snille byggde succésajt.

”Kylan kopplar grepp över hela Sverige”

Omslag

SMHI: Kan handla om 25 cm snö.

Bilder som inte visats
från 1:a världskriget

Englunds nya bok

Har tidigare inte visats.

”En oändlig vandring i lera”

Ny bok

Första världskriget verkar ha varit tråkigt.

Bildresa
<b>1935 </b>
Dagens Slussen invigs. Den klöverbladsformade anläggningen är resultatet av 40 års diskussioner, utredningar och förslag om Slussenområdet. Även för 100 år sedan var Slussenfrågan en svår nöt att knäcka.
Flera av tidens stora arkitekter ritade förslag som ratades. Till slut blev det en klöverbladsformad trafikkarusell, signerad Tage William Olsson. Klöverbladet är del av en funkismiljö, tillsammans med Katarinahissen och KF-huset.

Slussen – hur kunde det gå så snett?

Ödestimmen närmar sig. Hur gick det så fel?

FOTO: TT arkiv

Hon torterades av Gestapo – röjde inget

Hemligt

6 spionaffärer med dödlig utgång.

Ex-spion strålades till döds via te

Litvinenko kan ha mördats av politiker.

Gav sig in i politiken redan som 15-åring

Utbränd

Se Jimmie Åkessons karriär i bilder.