Strax efter att Jan Emanuel Johansson (S) förra veckan fick beskedet att han skulle efterträda Pär Nuder i mitten av mars, lade han ut en annons på Blocket. Han ville hyra ut sin tvårummare vid Mosebacke på Södermalm, veckovis och begärde 10 000 kronor - i veckan.

– Det är en tydlig överhyra. Hyran ska ligga på ungefär samma nivå som andra bostäder i området, säger Per Gunnar Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Han berättar att den som betalat för mycket hyra kan få hjälp hos hyresnämnden. De kan besluta om återbetalningsskyldighet upp till två år.

Jan Emanuel Johansson säger till Realtid.se att han haft svårt att betala för sin övernattningslägenhet sedan Socialdemokraternas valförlust 2006 och att han haft tankar på att sälja den.

– Jag köpte lägenheten för att jag skulle sitta i riksdagen. Så gjorde vi världens sämsta val. Gissa hur kul det var att ha en så dyr lägenhet i Stockholm då, säger han till nättidningen

Men platsen i riksdagen gör att han kan behålla bostadsrätten. Riksdagsledamöter som måste inkvarteras i Stockholm får ersättning för boendet. Jan Emanuel Johansson uppger till Realtid.se att han kan få ersättning för hyran, men att han får betala lån och amorteringar själv. I sin blogg skriver han att hyran för bostadsrätten är 2 700 kronor och att han kan få ersättning för den om han ansöker.

Men i fredags valde han alltså att försöka hyra ut lägenheten. Och när Realtid.se ställer frågan hur väl det går ihop med Socialdemokraternas bostadspolitik att som riksdagsman hyra ut sin lägenhet i andra hand för 10.000 kronor i veckan svarar han:

– Rent krasst: Jag vet inte var det står att man inte ska försöka. Det var bara ett försök. Det gick ju inte.

När SvD.se ringer upp den blivande riksdagsledamoten har han inte tid att svara på några frågor, eftersom han sitter i ett möte. Han har inte heller tid att svara senare, utan vill att frågorna ska skickas per mejl. När han fått frågorna hänvisar han till sin blogg.

Där skriver han att det var "Ett pinsamt försök till att hyra ut en lägenhet väldigt dyrt." och han förklarar vidare "Det var därför jag skrev Janne Johansson, istället för Jan Emanuel på den där annonsen på blocket."