Två mataffärer är totalförstörda, två har fått allvarliga brandskador och ytterligare två affärer har eldhärjats tidigare. Södertälje har drabbats av en våg av anlagda bränder mot livsmedelsaffärer.

Nu spekuleras det i att en löst sammansatt gruppering med namnet Global Intifada kan ligga bakom bränderna. Men det är en teori som Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, inte tror på.

– Vi gör bedömningen, precis som polisen har gjort, att det inte har funnits något politiskt budskap bakom bränderna. Polisen har gjort bedömningen att de här klisterdekalerna som satts upp inte har någon koppling, säger han till SvD.se.

På Södertäljepolisen säger presstalespersonen Kia Samrell att det just nu inte finns något som tyder på att gruppen ligger bakom.

Att en stad drabbas av så många anlagda bränder i butikslokaler som Södertälje nu gjort är mycket ovanligt, enligt Svensk Handel. Anlagda bränder brukar kunna förklaras med att de är pojkstreck eller att de har ett politiskt budskap. Det kan då handla om att till exempel pälsaffärer attackeras av djurrättsaktivister.

Men i dessa fall brukar attackerna ske över hela landet – och just att bränderna nu är isolerade till Södertälje gör att Dick Malmlund inte tror att det ligger en politisk gruppering bakom dem.

– Varför skulle en politisk gruppering slå till enbart i Södertälje? Det är lätt att slänga fram att det finns en koppling, men varför skulle det ske lokalt i Södertälje? Ta till exempel de som har synpunkter på pälshandeln, då är det politiskt men det sker över hela landet, säger han.

Svensk Handel ska imorgon fredag diskutera säkerheten med de drabbade matkedjorna. En rad åtgärder har redan vidtagits, men någon detaljer avslöjas inte.

Men, säger Dick Malmlund, det är svårt att skydda sig mot den här typen av anlagda bränder. Enligt den information han har fått har bränderna startat inne i affärerna efter stängningsdags. Affärerna ska också tidigare ha drabbats av skadegörelse.

Någon tecken på inbrott i samband med bränderna finns dock inte – något som enligt Dick Malmlund tyder på att bränderna anlagts under öppettiderna och tagit sig först senare eller att tidsinställda brandbomber har använts.

– Det har funnits en tidsfördröjning vid de tidigare bränderna också, säger Malmlund.