I Botkyrka växer stödet

Sverigedemokraterna har länge haft svårt att locka väljare i Stockholmsområdet. Men dagens Sifo-undersökning tyder på att det håller på att förändras. SvD har besökt Botkyrka kommun som är ett av partiets starkaste fästen i Stockholmsregionen.

Robert Stenkvist växe upp i en socialdemokratisk familj, men är sedan 2004 engagerad i Sverigedemokraterna. I dag är han ordförande för partiet i Stockholms län och politisk sekreterare i riksdagen.

Robert Stenkvist växe upp i en socialdemokratisk familj, men är sedan 2004 engagerad i Sverigedemokraterna. I dag är han ordförande för partiet i Stockholms län och politisk sekreterare i riksdagen.

FOTO: Lars Pehrson

Den lilla kinarestaurangen i skuggan av Tumba centrum är knappt halvfull så här på lördagseftermiddagen. Det är nästan bara män som sitter vid borden och bara ett fåtal av dem äter. Flera har i stället ett ölglas framför sig.

Robert Stenkvist beställer en kaffe och vi slår oss ner vid ett bord i hörnet. Han är 54 år och har bott i Botkyrka kommun i mer än tio år. Han växte upp i en socialdemokratisk familj och var tidigt politiskt engagerad, men 2004 gick han i stället med i Sverigedemokraterna.

I dag är han ordförande för partiet i Stockholms län och arbetar som politisk sekreterare i riksdagen. Han har en klar uppfattning om varför SD har gått från 2 procents väljarstöd i Stockholmsområdet i senaste valet, till 5 procent enligt dagens Sifo-undersökning.

– Människor går arbetslösa, det finns inga bostäder och ändå har vi en oerhört generös immigrationspolitik. De som kommer hit till Stockholm bosätter sig i första hand i de södra förorterna och det är här vårt stöd växer, inte i Danderyd eller Täby. Folk vänder sig till oss eftersom vi är det enda parti som tar den här frågan på allvar, säger han.

Sedan tror han att enskilda händelser kan spela stor roll. Han ger ett aktuellt exempel i form av att samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka kommun nyligen beslutade att ogiltigförklara ett tidigare beslut som hindrade böneutrop från moskén i Fittja. Enligt Robert Stenkvist har det rasat in upprörda mejl till honom efter det.

Själv är han inte upprörd över det enskilda beslutet, säger han, men menar samtidigt att det är en del i det han kallar för ”de små stegens tyranni” och att beslutet kan få prejudicerande effekt.

– Jag är säker på att detta är ett steg mot en vidare utveckling där det blir böneutrop i fler och fler moskéer. Till slut har det sekulära samhället fått stiga tillbaka helt, säger Robert Stenkvist.

Han är klädd i ljusa cargo-byxor med fickor på benen, blå vindjacka och en ryggsäck som det står Svenska fotbollförbundet på. Runt halsen skymtar ett smycke i en kedja, en Torshammare. När vi går en runda i Tumba centrum efter kaffet smälter han helt in bland de andra besökarna i köpcentret.

Vid utgången på andra sidan skiljs vi åt. En bit därifrån står en 20-årig säljare med ett polskklingande namn. Han bor inte i Tumba men arbetar här och förklarar att han är sverigedemokrat.

Att Botkyrka tillhör partiets starkaste fästen förvånar honom inte, hans förklaring är snarlik den som Robert Stenkvist lyfter fram

– Jag lovar att om det bodde lika många invandrare i Danderyd som det gör här, så skulle fler rösta på Sverigedemokraterna där också.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr

Toppnyheter just nu

Svenskarnas parti

Expert: De kan kränka – men utan att åka fast

Därför fälls inte Svenskarnas parti för hets mot folkgrupp.

Stockholm bör fredas mot nazism

Krönika

”Ovärdigt och motbjudande”

”Ingen stark regering utan Vänsterpartiet”

Brännpunkt

Jonas Sjöstedt: Vi agerar inte stödparti till S och MP.

Färsk SvD/Sifo: SD har vågmästarroll

Göran Eriksson: Här har ni ert politiska kaos.

Webb-tv

Google satsar på drönarleverans

webb-tv

Hemleverans via luften.

Jill Johnson drottning på tv-galan

Countrydrottningen regerar även i tv-världen.

”Obamas replik om IS
kommer spöka länge”

Karin Henriksson om presidentens svåra sits.

Problemen staplas för Obama

pressad

SvD listar presidentens alla kriser utomlands.

”Snart val – nu ska
fetaste fläsket fram”

Perspektiv

Om jobbspelen som ökar i tempo.

Sverige höjer den
militära beredskapen

Reinfeldt: Inget militärt hot nära förestående.

Motorlegendaren Björn Waldegård död

Förre världsmästaren avled under fredagen.

Storbritannien befarar dåd

Varnar för terrorangrepp – larmnivå höjd till den näst högsta.

PK ett ideal vi bara måste återerövra

Krönika

”Vem vill inte bete sig korrekt?”

De tränar inför sitt livs lopp

Träning

Ewerlöf coachar löpare på Island.