Ägaren till Bismihali förskolor AB och dess sju förskolor sitter sedan den 18 januari häktad misstänkt för grovt skatte- och bok­föringsbrott. Tiotals miljoner har enligt åklagaren förts ut ur landet utan att någon betalat skatt för dem.

Den kvarvarande företagsledningen har dessutom inte kunnat ge någon tillräcklig förklaring till det ekonomiska läget och när utbildningsförvaltningen upptäckte att bokföringen för 2007 var helt försvunnen så blev det droppen.

För någon vecka sedan rekommenderade man de styrande i Stadshuset att dra in både bidrag och tillstånd.

Det är därför som Rinkebyskolan i går fylldes med lika delar arga och oroliga föräldrar. Och därför delade ledningen för de nedläggningshotade förskolorna ut en skrivelse där det talas om att personalen numera inte bara slåss för sin egen överlevnad, utan också för ”allas rätt att få välja”.

– När de här förskolorna startades så lyckades de få den somaliska gruppens förtroende. Alla känner sig trygga med att lämna barnen till oss. Vi jobbar hårt med tvåspråkigheten och har hjälpt dem in i samhällsstrukturen, säger Suzanne Holtzberg ­Anderlid.

– Med det här beslutet stängs de ute igen. Man tar bort föräldrarnas rätt att välja själva vem som ska ta hand om deras barn. Det kommer vi aldrig att acceptera.

Lotta Edholm (fp), skolborgarråd i Stockholm, håller inte med om den beskrivningen. Hon har visserligen redan bestämt sig för att gå på utbildningsförvaltningens linje och stänga ned förskolorna, men det finns enligt henne fullgoda skäl.

– Det här är en extremt ovanlig åtgärd som vi tvingas ta till, men det är helt enkelt för många och för stora fel med ekonomin. Dessutom finns det oklarheter kring vem som är ägare. Och då går det inte att se mellan fingrarna. Det är ju skattemedel vi talar om här, säger hon.

Kommunen säger sig kunna bereda annan förskoleplats för alla de 194 barnen som står inskrivna hos Bismihali. Men det förslaget var inte populärt på gårdagens protestmöte.

– De här förskolorna är vår trygghet. Jag kan redan nu säga att jag inte kommer att skicka mina barn någon annanstans än till Bismihali. Då får de vara hemma i stället, sa en av mammorna, och möttes av applåder.

Flera protestlistor skickades runt bland de 300–400 indignerade besökarna på Rinkebyskolan. Men Lotta Edholm, som enligt egen utsago inte fått någon inbjudan till mötet, tycker att ilskan är missriktad.

– Upprördheten borde rimligtvis vändas mot ägaren, som inte har skött verksamheten på ett tillräckligt bra sätt. Bokföringen för 2007 är ju helt borta. Den som driver ett företag måste följa ­lagen precis som alla andra, säger hon.

Ägaren till förskolan kan överklaga kommunens beslut samt begära så kallad inhibition. Beviljas man det så kan verksamheten fortsätta som vanligt tills länsrättens dom faller.

– Vi ska naturligtvis överklaga så fort det går. Varken jag personligen eller någon annan i den här lokalen tänker ge upp i första taget, säger Suzanne Holtzberg ­Anderlid.