Föräldrar i protest mot stängning

På torsdag blir de omskrivna Bismihali-förskolorna i Rinkeby med största sannolikhet av med både bidrag och tillstånd. I går kallade föräldrarna till ett upprört och fullsatt stormöte i Rinkebyskolan.

Många oroliga föräldrar kom till Rinkebyskolan på lördag eftermiddag och några var tvungna att stå utanför. Bland de 300–400 personerna i lokalen var flera uppe och talade. ”Jag trodde länge att jag var lika mycket värd som alla andra svenska föräldrar, men nu känns det inte så längre”, sa en av mammorna.

Många oroliga föräldrar kom till Rinkebyskolan på lördag eftermiddag och några var tvungna att stå utanför. Bland de 300–400 personerna i lokalen var flera uppe och talade. ”Jag trodde länge att jag var lika mycket värd som alla andra svenska föräldrar, men nu känns det inte så längre”, sa en av mammorna.

FOTO: Dan Hansson/SvD/kod 30062

Ägaren till Bismihali förskolor AB och dess sju förskolor sitter sedan den 18 januari häktad misstänkt för grovt skatte- och bok­föringsbrott. Tiotals miljoner har enligt åklagaren förts ut ur landet utan att någon betalat skatt för dem.

Den kvarvarande företagsledningen har dessutom inte kunnat ge någon tillräcklig förklaring till det ekonomiska läget och när utbildningsförvaltningen upptäckte att bokföringen för 2007 var helt försvunnen så blev det droppen.

För någon vecka sedan rekommenderade man de styrande i Stadshuset att dra in både bidrag och tillstånd.

Det är därför som Rinkebyskolan i går fylldes med lika delar arga och oroliga föräldrar. Och därför delade ledningen för de nedläggningshotade förskolorna ut en skrivelse där det talas om att personalen numera inte bara slåss för sin egen överlevnad, utan också för ”allas rätt att få välja”.

– När de här förskolorna startades så lyckades de få den somaliska gruppens förtroende. Alla känner sig trygga med att lämna barnen till oss. Vi jobbar hårt med tvåspråkigheten och har hjälpt dem in i samhällsstrukturen, säger Suzanne Holtzberg ­Anderlid.

– Med det här beslutet stängs de ute igen. Man tar bort föräldrarnas rätt att välja själva vem som ska ta hand om deras barn. Det kommer vi aldrig att acceptera.

Lotta Edholm (fp), skolborgarråd i Stockholm, håller inte med om den beskrivningen. Hon har visserligen redan bestämt sig för att gå på utbildningsförvaltningens linje och stänga ned förskolorna, men det finns enligt henne fullgoda skäl.

– Det här är en extremt ovanlig åtgärd som vi tvingas ta till, men det är helt enkelt för många och för stora fel med ekonomin. Dessutom finns det oklarheter kring vem som är ägare. Och då går det inte att se mellan fingrarna. Det är ju skattemedel vi talar om här, säger hon.

Kommunen säger sig kunna bereda annan förskoleplats för alla de 194 barnen som står inskrivna hos Bismihali. Men det förslaget var inte populärt på gårdagens protestmöte.

– De här förskolorna är vår trygghet. Jag kan redan nu säga att jag inte kommer att skicka mina barn någon annanstans än till Bismihali. Då får de vara hemma i stället, sa en av mammorna, och möttes av applåder.

Flera protestlistor skickades runt bland de 300–400 indignerade besökarna på Rinkebyskolan. Men Lotta Edholm, som enligt egen utsago inte fått någon inbjudan till mötet, tycker att ilskan är missriktad.

– Upprördheten borde rimligtvis vändas mot ägaren, som inte har skött verksamheten på ett tillräckligt bra sätt. Bokföringen för 2007 är ju helt borta. Den som driver ett företag måste följa ­lagen precis som alla andra, säger hon.

Ägaren till förskolan kan överklaga kommunens beslut samt begära så kallad inhibition. Beviljas man det så kan verksamheten fortsätta som vanligt tills länsrättens dom faller.

– Vi ska naturligtvis överklaga så fort det går. Varken jag personligen eller någon annan i den här lokalen tänker ge upp i första taget, säger Suzanne Holtzberg ­Anderlid.

  • Kopiera sidans adress

Detta har hänt

Den 18 januari häktades förskolechefen och ägaren till företaget Bismihali Förskolor AB för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Mellan januari 2005 och januari 2008 ska hon ha fört undan 10–15 miljoner till konton utomlands. Länder som nämnts i det sammanhanget är Dubai, Djibouti och Etiopien.

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad begärde tidigare i år svar på ett antal frågor, bland annat om ekonomin. Det visade sig då att bokföringen för 2007 är helt försvunnen.

Med det som bakgrund rekommenderar förvaltningen i förra veckan utbildningsnämnden och de styrande politikerna i Stadshuset att dra in tillståndet, och stoppa bidragen till förskolorna. Det formella beslutet tas dock först på torsdag.

Sedan tidigare pågår dessutom en rättstvist med fackförbundet Kommunal som menar att 17 anställda sagts upp utan saklig grund.

194 barn inskrivna

• Bismihali driver sju förskolor med sammanlagt 194 inskrivna barn i Tensta och Rinkeby i norra Stockholm. Enligt företagets egen uppgift står ytterligare 79 barn på kö.

• Förskolorna har muslimsk profil och barnen somalisk bakgrund.

• Sammanlagt är 65 personer anställda inom företaget.

Visa mer fakta
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89545 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Vittne: Flicka fördes bort i bil

JÄRFÄLLA

En person såg hur en flicka blev indragen i en bil.

Räcker 7 000 till ett
boende i Stockholm?

Aktuellt

Mårder: ”Låt oss göra en kalkyl.”

Kapten på olycksfärja ber om ursäkt

SYDKOREA

Drygt 280 personer saknas.

Löss och kadaver –
det finns i påskägget

SVEP

Svenskarna frossar smågodis i påsk.

Polis sköt vådaskott under toalettbesök

ANMÄLT

Kula gick genom vägg och korridor.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.