Capio vann upphandling om S:t Göran

Capio fick i dag klartecken att fortsätta driften av S:t Görans sjukhus i Stockholm i ytterligare minst nio år. Den borgerliga alliansen anser att upphandlingen ger mer vård och högre kvalitet till en betydligt lägre kostnad än i dag. Den rödgröna oppositionen är djupt splittrad: S lade ner rösterna, V röstade nej medan MP ställde sig bakom valet av Capio.

Som SvD kunde berätta redan i går låg den nuvarande entreprenören Capio klart bättre till än utmanaren Aleris för att kamma hem det prestigefyllda vårdav- talet för S:t Görans akutsjukhus från 2013.

När landstingspolitikerna änt- ligen kunde lätta en del på för- låten efter gårdagens beslut i detta superhemliga ärende visade det sig att Capio låg drygt 90 miljoner kronor om året i lägre i pris än Aleris. Dessutom var kvalitetsskillnaden stor mellan de båda företagen där Capio nu lovat betydligt mer än vad poli- tikerna hade på kravlistan.

– Vi är väldigt nöjda och vet av erfarenhet att de levererar vad de lovar. Nu får vi dessutom ut mer vård genom att Capio lovar att arbeta ännu hårdare för att få ner vårdskadorna, ha rimliga väntetider och att de ska samarbeta i vårdkedjor med andra vårdgivare. Kvalitet väger tyngre än priset i den här upphandlingen, sade Filippa Reinfeldt (M), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

Däremot ville hon inte säga att några ytterligare akutsjukhus ska upphandlas på liknande sätt, vilket Folkpartiet och Centern annars är pigga på. Den dörren verkar fortfarande stängd efter statsminister Fredrik Reinfeldts besked i valrörelsen 2006 att det inte är aktuellt med fler utförsäljningar av akutsjukhus.

15 procent

Så stor del av den totala akutsjuk-vården i Stockholms län står S:t Göran för.

Thomas Berglund, vd och koncernchef för Capio var märkbart lättad efter alliansens besked.

– Vi är glada och stolta. Vårt åtagande går ut på att höja kvaliteten ytterligare, sade han på en presskonferens strax efter beslutet.

Miljöpartiet hade tveksam- heter till upphandlingen med ställde sig ändå bakom valet av Capio. Samtidigt ansåg Helene Öberg (MP) att Socialdemo- kraterna agerat fegt som lade ner sina röster. Men Dag Larsson (S) menade att det var självklart eftersom konkurrensneutrali- teten inte fungerat.

– Det här är tyvärr bara en i raden av upphandlingar där Moderaterna brustit. De har inte säkrat att principerna om transparens och likabehandling gällt för alla anbudsgivare, sade han.

Birgitta Sevefjord (V) röstade tvärt nej till fortsatt avtal med Capio. Eftersom både regeringen och Skatteverket ser över reg- lerna för riskkapitalbolagens skatteplanering borde upphandlingen avbrytas och S:t Göran återgå i landstingets regi. Och budskapet var ungefär detsamma från de knappt 100 demonstranter som samlats utanför landstingshuset på Kungsholmen samtidigt som det historiska avtalet skrevs under.

  • Kopiera sidans adress

FAKTA AVTALET

Upphandlingen gäller ett nioårsavtal från 2013 till 2021 med möjlig förlängning på fem år. Nu betalar landstinget runt 1,3 miljarder kronor om året för vården på S:t Göran. Det innebär att avtalet kan värderas till minst 12 miljarder och som mest till över 18 miljarder kronor.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Anna Kinberg Batra (M) på plats i riksdagen. ny m-ledare?

Nu ligger vägen öppen för Reinfeldt-kopian

Men det varnas för ”Lundgren-effekt” med Kinberg Batra.

Det här är Anna Kinberg Batra

SvD listar

”Stockholmare är smartare än lantisar”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Totals vd död i rysk flygkrasch i natt

Moskva

Affärsjet krockade med snöplog.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Apples delårsrapport är över förväntan

Men den allt starkare dollarn är ett problem.

Ansvarig spred rasism på nätet

Utvisningsansvarig delade inlägg från högerextrem organisation.

”EU-kommissionen håller inte måttet”

Brännpunkt

MP: Därför röstar vi nej.

IS anfaller ”på alla fronter”

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.