Capio vann upphandling om S:t Göran

Capio fick i dag klartecken att fortsätta driften av S:t Görans sjukhus i Stockholm i ytterligare minst nio år. Den borgerliga alliansen anser att upphandlingen ger mer vård och högre kvalitet till en betydligt lägre kostnad än i dag. Den rödgröna oppositionen är djupt splittrad: S lade ner rösterna, V röstade nej medan MP ställde sig bakom valet av Capio.

Som SvD kunde berätta redan i går låg den nuvarande entreprenören Capio klart bättre till än utmanaren Aleris för att kamma hem det prestigefyllda vårdav- talet för S:t Görans akutsjukhus från 2013.

När landstingspolitikerna änt- ligen kunde lätta en del på för- låten efter gårdagens beslut i detta superhemliga ärende visade det sig att Capio låg drygt 90 miljoner kronor om året i lägre i pris än Aleris. Dessutom var kvalitetsskillnaden stor mellan de båda företagen där Capio nu lovat betydligt mer än vad poli- tikerna hade på kravlistan.

– Vi är väldigt nöjda och vet av erfarenhet att de levererar vad de lovar. Nu får vi dessutom ut mer vård genom att Capio lovar att arbeta ännu hårdare för att få ner vårdskadorna, ha rimliga väntetider och att de ska samarbeta i vårdkedjor med andra vårdgivare. Kvalitet väger tyngre än priset i den här upphandlingen, sade Filippa Reinfeldt (M), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

Däremot ville hon inte säga att några ytterligare akutsjukhus ska upphandlas på liknande sätt, vilket Folkpartiet och Centern annars är pigga på. Den dörren verkar fortfarande stängd efter statsminister Fredrik Reinfeldts besked i valrörelsen 2006 att det inte är aktuellt med fler utförsäljningar av akutsjukhus.

15 procent

Så stor del av den totala akutsjuk-vården i Stockholms län står S:t Göran för.

Thomas Berglund, vd och koncernchef för Capio var märkbart lättad efter alliansens besked.

– Vi är glada och stolta. Vårt åtagande går ut på att höja kvaliteten ytterligare, sade han på en presskonferens strax efter beslutet.

Miljöpartiet hade tveksam- heter till upphandlingen med ställde sig ändå bakom valet av Capio. Samtidigt ansåg Helene Öberg (MP) att Socialdemo- kraterna agerat fegt som lade ner sina röster. Men Dag Larsson (S) menade att det var självklart eftersom konkurrensneutrali- teten inte fungerat.

– Det här är tyvärr bara en i raden av upphandlingar där Moderaterna brustit. De har inte säkrat att principerna om transparens och likabehandling gällt för alla anbudsgivare, sade han.

Birgitta Sevefjord (V) röstade tvärt nej till fortsatt avtal med Capio. Eftersom både regeringen och Skatteverket ser över reg- lerna för riskkapitalbolagens skatteplanering borde upphandlingen avbrytas och S:t Göran återgå i landstingets regi. Och budskapet var ungefär detsamma från de knappt 100 demonstranter som samlats utanför landstingshuset på Kungsholmen samtidigt som det historiska avtalet skrevs under.

  • Kopiera sidans adress

FAKTA AVTALET

Upphandlingen gäller ett nioårsavtal från 2013 till 2021 med möjlig förlängning på fem år. Nu betalar landstinget runt 1,3 miljarder kronor om året för vården på S:t Göran. Det innebär att avtalet kan värderas till minst 12 miljarder och som mest till över 18 miljarder kronor.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

saftig nota

Missad Gripenaffär kostar 2,9 miljarder

Schweiz avhopp blir dyrt för de svenska skattebetalarna.

Så står sig Jas mot superplanet

bilder

SvD jämför USA:s dyrgrip med nya Gripen E.

Se unika bilder inifrån Nordkorea

Fotograf reste på nordkoreanska landsbygden.

Är det någon som gör något för tiggarna?

Brännpunkt

Öppen fråga till Europaparlamentarikerna.

Djupt sörjd av Löfven: ”Jag saknar honom”

Göteborgs starke man Göran Johansson död.

Hur går sparandet, finansministern?

Andersson utklassad av Damberg i det privata.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

MOT SVERIGE

Planet kränkte Estlands luftrum.

Persbrandt låter karisman glittra

Maximteatern

Fröjd att se i ”Dödsdansen”.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?