Bostadsbeslut trots misstänkt ekobrott

Stockholms kommunfullmäktige fattar beslut om en bostadsförsäljning i miljardklassen, trots pågående för-undersökning. Den politiska processen påverkas inte, enligt Moderaterna i Stockholms stad.

På måndag ska beslutet om försäljning av 1382 lägenheter i allmännyttiga Familjebostäder klubbas i Stockholms kommunfullmäktige. Men affären har polisanmälts och en förundersökning om brott mot aktiebolagslagen har inletts av Ekobrottsmyndigheten.

– Vi har anledning att anta att brott är begånget och en person har pekats ut. Men han är ännu inte hörd, därmed har vi ännu ingen formellt misstänkt person. Det blir nästa steg, säger Olof Kronlund, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Den pågående rättsliga processen har dock ingen påverkan på den politiska, enligt Moderaterna i Stockholms stad. Ärendet om försäljningen står på dagordningen när kommunfullmäktige sammanträder på måndag.

– Det påverkar inte beslutsprocessen alls. Man utreder parallellt om någon överträdelse har skett eller inte, och vi är väldigt trygga med det beslutsunderlag som vi har, säger Håkan Filipsson, pressekreterare hos Moderaterna i Stockholms stad.

Familjebostäders vice ordförande Ann-Margarethe Livh (V) som gjorde polisanmälan, är kritisk:

– Jag tycker att de gör helt fel. Om det pågår en rättslig process, så väntar man naturligtvis ödmjukt tills den är klar. Det handlar om moral också.

Det var i mars som det stod klart att de tre kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder skulle sälja drygt 2800 lägenheter till tre privata fastighetsägare för 2,3 miljarder kronor. Förberedelserna av affärerna hade skett i tysthet, och för den politiska oppositionen kom den som en överraskning. Hemligstämplade handlingar delades ut bara dagar före besluten skulle klubbas.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Webb-tv

”V tvingades backa om bankskatten”

2 minuter

Blir kunderna som får ta kostnaden.

Ubåtsjakten: ”Kanske en rysk James Bond”

Bildspel

Spionromantik i utländska medier.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Sexuella undertexter i Gamla testamentet

Under strecket

Ickenormativ erotik.

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

”Den här Passaten
är Volvos mardröm”

Fröbergs bilar

Provkörning av ett nytt hot.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.