Webb-tv

Många hinder på cykeltur i City

Tumnagel till cykel i stan Webb-tv
SvD:s reporter gav sig ut på cykel med en videokamera på huvudet för att testköra några av de stråk i Stockholm där flest olyckor sker. Turen skedde under en av påsklovsmorgnarna och kanske var det tur, för trafikströmmarna var glesare än vanligt och inga olyckor kunde siktas. Men många hinder dök upp längs vägen.

Följ med in i Natos...

Webb-tv

Filmtrailer: The Lunchbox - klipp:...

SvD
Webb-tv

Bildspel

Följ med till Siauliai, litauiska flygvapnets enda flygbas.

 • Långfredagen 2013 övade ryskt bombflyg anfall mot Sverige. SvD avslöjande händelsen som blev en alarmklocka. Efter Rysslands annektering av Krim har vi ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge. Från den ena påsken till den andra har vi kastats från djupaste fred till vad som alltmer liknar ett nytt kallt krig.

  Långfredagen 2013 övade ryskt bombflyg anfall mot Sverige. SvD avslöjande händelsen som blev en alarmklocka. Efter Rysslands annektering av Krim har vi ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge. Från den ena påsken till den andra har vi kastats från djupaste fred till vad som alltmer liknar ett nytt kallt krig.

 • Sex amerikanska F-15 står, som i en maktdemonstration, sida vid sida intill startbanan. De sex planen kom hit som en amerikansk förstärkning direkt efter Rysslands aggression mot Krim.

  Sex amerikanska F-15 står, som i en maktdemonstration, sida vid sida intill startbanan. De sex planen kom hit som en amerikansk förstärkning direkt efter Rysslands aggression mot Krim.

 • Vi möts av en intensiv verksamhet och ser transportplan och ett av Natos flygande radarspanings och stridsledningsplan (AWACS). Tiotals flygstridsledare kliver ombord på det stora vitmålade planet som startar och bevakar luftrummet från en bana ovanför Rigabukten.

  Vi möts av en intensiv verksamhet och ser transportplan och ett av Natos flygande radarspanings och stridsledningsplan (AWACS). Tiotals flygstridsledare kliver ombord på det stora vitmålade planet som startar och bevakar luftrummet från en bana ovanför Rigabukten.

 • Det finns en skillnad mellan 2014 och 1989. Då, vid järnridån, var känslan att kalla kriget gick mot sitt slut. Tre veckor senare föll Berlinmuren. 2014 är känslan motsatt: början på ett nytt kallt krig - eller något ännu värre?

  Det finns en skillnad mellan 2014 och 1989. Då, vid järnridån, var känslan att kalla kriget gick mot sitt slut. Tre veckor senare föll Berlinmuren. 2014 är känslan motsatt: början på ett nytt kallt krig - eller något ännu värre?

 • I år är det tio år sedan Litauen, Estland och Lettand fick komma med i Nato. Men de saknade, och saknar, eget stridsflyg. Därför turas alliansens länder om att vakta här i pass om fyra månader i taget.

  I år är det tio år sedan Litauen, Estland och Lettand fick komma med i Nato. Men de saknade, och saknar, eget stridsflyg. Därför turas alliansens länder om att vakta här i pass om fyra månader i taget.

 • Den dova larmsirenen tjuter. Flyghangarens stora väggar hissas upp. En bil bromsar in, två amerikanska piloter hoppar ur och klättrar upp i var sitt stridsflygplan, F-15 C Eagle. Markpersonalen runt om planen kopplar ur slangar och sladdar medan piloterna kör igång de mullrande motorerna.


  Den dova larmsirenen tjuter. Flyghangarens stora väggar hissas upp. En bil bromsar in, två amerikanska piloter hoppar ur och klättrar upp i var sitt stridsflygplan, F-15 C Eagle. Markpersonalen runt om planen kopplar ur slangar och sladdar medan piloterna kör igång de mullrande motorerna.


 • Detta är rovfåglar med vässade klor: under vingarna har de fyra skarpladdade robotar vardera - för att skjuta ner fiender bortom horisonten och för närstrid.

  Detta är rovfåglar med vässade klor: under vingarna har de fyra skarpladdade robotar vardera - för att skjuta ner fiender bortom horisonten och för närstrid.

 • När de två skarpladdade planen ur incidentberedskapen lyft så följs de sex andra F 15. Vi räknar med blotta ögat till totalt tolv F 15 denna dag.


  När de två skarpladdade planen ur incidentberedskapen lyft så följs de sex andra F 15. Vi räknar med blotta ögat till totalt tolv F 15 denna dag.


 • På Siuliaiu 2014 är det åter amerikaner i en frontlinje. Ingen säger det, men avsikten med förstärkningen här är uppenbar: deterrence, avskräckning. Syftet är att göra klart för Rysslands president Vladimir Putin att gör han en framstöt mot Nato-länderna vid Östersjökusten blir det krig med USA.

  På Siuliaiu 2014 är det åter amerikaner i en frontlinje. Ingen säger det, men avsikten med förstärkningen här är uppenbar: deterrence, avskräckning. Syftet är att göra klart för Rysslands president Vladimir Putin att gör han en framstöt mot Nato-länderna vid Östersjökusten blir det krig med USA.

 • Några länder ville inte ha hit Sverige - som står utanför Nato - mitt under krisen med Ryssland. Övningen och vårt besök genomförs, men denna gång finns inte ens tid för en kopp kaffe

  Några länder ville inte ha hit Sverige - som står utanför Nato - mitt under krisen med Ryssland. Övningen och vårt besök genomförs, men denna gång finns inte ens tid för en kopp kaffe

 • Det är denna övning som gjort att SvD och andra medier fått komma in på basen. Men övningen har varit ifrågasatt internt inom Nato.

  Det är denna övning som gjort att SvD och andra medier fått komma in på basen. Men övningen har varit ifrågasatt internt inom Nato.

 • - Vad vi gör här rent operativt är jag inte intresserad av att tala om. Men de resurser vi har här och det fotavtryck vi gör passar perfekt för vad som helst som kan tänkas inträffa, säger Lendy Renegar. Hans flygflottilj är USA:s utryckningsstyrka i Europa och på F-15-planet bakom honom finns dess förbandsmärke: Frihetsgudinnan. 


  - Vad vi gör här rent operativt är jag inte intresserad av att tala om. Men de resurser vi har här och det fotavtryck vi gör passar perfekt för vad som helst som kan tänkas inträffa, säger Lendy Renegar. Hans flygflottilj är USA:s utryckningsstyrka i Europa och på F-15-planet bakom honom finns dess förbandsmärke: Frihetsgudinnan. 


 • Ett amerikansk F-15-plan lyfter redo att försvara de baltiska Nato-ländernas luftrum.

  Ett amerikansk F-15-plan lyfter redo att försvara de baltiska Nato-ländernas luftrum.

Bildspel: Ukraina

Bildspel

Svd besöker Kockums varv

På Kockums varv i Karlskrona ligger utbåten Östergötland, en av den svenska marinens 60 meter långa ubåtar. Ubåten har tidigare byggts om och förlängts för att få plats med de extremt tystgående Stirlingmotorerna. Bildspel

Bildspel med ljud

Valet avgörande för Afghanistans kvinnor

Bild och ljud
Många av Afghanistans kvinnor känner oro inför det kommande presidentvalet. Just kvinnors och flickors rättigheter är en av de viktigaste frågorna för landets framtida utveckling. Det blev tydligt när SvD:s fotograf Malin Hoelstad besökte sjuksköterskeskolan i Mehtarlam.

Bakom kulisserna hos Fredrik...

Bild och ljud

Se ljudsatt bildspel från SvD:s...

Bild och ljud

Mitt Stockholm

Åk Spårvagn på Stureplan 1963!

Spårvagn på Stureplan 1963. Webb-tv
Unik film från Spårvägsmuseet: Testa att sakta glida upp mot Stureplan en vinterdag 1963!

Så var Luciatåget i Stockholm 1964

USA:s lucia i Stockholm 1964 Webb-tv

Gamla färgbilder från Stockholm...

Stockholmsutställningen. Webb-tv