Vinst i vården eller inte?

Frågan om vinster i vården och omsorgen samt skolan har länge varit ett hett debattämne i svensk politik, senast vid Miljöpartiets kongress i helgen. SvD har frågat partiernas gruppledare i riksdagen om respektive partis inställning.

Mikael Damberg (S)

Mikael Damberg.

Vård och omsorg

– Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd - inte till vinstuttag. Vi vill att LOU ses över så att det ska vara möjligt att enbart välja non profit-aktörer vid upphandling av exempelvis äldreomsorg.

Skolan

– Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd - inte till vinstuttag. Därför krävs en ny reglering som syftar till att uppnå högre kvalitet i välfärden och skärpta etableringskrav.

Emma Henriksson (KD)

Emma Henriksson (KD).

Vård och omsorg

– Vinster ska vara tillåtna. Skattebetalarna förtjänar att deras pengar går till bästa tänkbara vård därför ska kvalitetskraven vara höga. Vi har inte råd att säga nej till det som kan leda till bättre kvalitet och kortare väntetider.

Skolan

– Varje enskilt barn ska få en bra skolgång då ska vi inte utestänga aktörer som kan bidra till det. Vinst är inget självändamål, lika lite som bortslösade pengar i ineffektiv verksamhet, oavsett vem som driver den.

Mehmet Kaplan (MP)

Mehmet Kaplan (MP)

Vård och omsorg

– Det handlar om att kvaliteten måste gå före vinsten, men om kvaliteten är säkrad finns inget hinder för vinst.

Skolan

– Förslaget som kongressen antog innebär att friskoleföretagen i bolagsordningen måste skriva in att syftet med verksamheten inte är att ge vinst till aktieägarna. Huvudregeln ska vara att överskott återinvesteras i skolan, men utrymme för vinstutdelning finns kvar, men vinsten får inte gå ut över kvaliteten.

Hans Linde (V)

Hans Linde (V)

Vård och omsorg

– Skattepengar ska gå till verksamhet, inte vinst. Riskkapitalbolagen ska bort ur omsorgen och pengarna som försvinner ska gå till bättre vård.

Skolan

– Vi ska inte ha vinstdrivna skolor i Sverige. Vi behöver använda varje krona till undervisningen istället. Eleverna förtjänar världens bästa skola.

Anders W Jonsson (C)

Anders W Jonsson (C)

Vård och omsorg

– Så länge man bedriver verksamhet med hög kvalitet så har vi inget emot att man gör vinst. Kvalitet är det viktigaste. Är det sedan så att individen väljer din verksamhet och det uppträder vinst är det bara bra.

Skolan

Samma svar som för vård och omsorg.

Johan Pehrson (FP)

Johan Pehrson (FP)

Vård och omsorg

– Vi bejakar mångfalden. Vi vill inrätta Statens socialinspektion, som ska granska all verksamhet, oavsett vem det är som utför den. Utövare som kritiserats för bristande kvalitet av tillsynsmyndighet ska inte kunna ta ut vinst ur verksamheten.

Skolan

– Det finns inte något generellt motsatsförhållande mellan en skola i världsklass och vinstuttag. Det är dock inte rimligt att kortsiktiga ägare ska kunna föra ut stora vinster från verksamheten. Långsiktighet, stabilitet och förutsägbara ramar för verksamheten är ledord för all utbildningsverksamhet.

Anna Kinberg Batra (M)

Anna Kinberg Batra

Vård och omsorg

– För oss är det viktigt med valfrihet och att kvaliteten säkerställs i vården och omsorgen. Då behövs flera olika utförare, även till exempel aktiebolag. Det är viktigt att de som utför välfärdstjänster betalar skatt i Sverige och gör rätt för sig.

Skolan

– För oss är det viktigt med valfrihet och att kvaliteten säkerställs i skolan. Då behövs flera olika utförare, även till exempel aktiebolag. Det är viktigt att de som utför välfärdstjänster betalar skatt i Sverige och gör rätt för sig.

Björn Söder (SD)

Björn Söder (SD)

Vård och omsorg

– Det avgörande för oss är vårdens kvalitet - inte vilken form vården bedrivs i. Den form av avancerad skatteplanering som ett fåtal aktörer sysslar med måste vi komma till rätta med.

Skolan

– Vinster bör precis som i övriga länder återinvesteras i verksamheten. Konkurrensen fungerar inte tillfredställande och utredningar har visat att förekomsten av vinst sänker lärartätheten.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Hon är storfavorit ta över efter Reinfeldt

ny m-ledare?

Kinberg-Batra liknar Reinfeldt.

De här 13 fonderna
är helt gratis just nu

"Lockbete"

Så används taktiken av bankerna.

”Hur länge håller den här bankfesten i sig?”

Cervenka

Skyhög vinst – kapade kostnader.

Börslyft efter stark rapport

Överträffar förväntningarna – men 800 ska bort.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.