”Viktigaste är att barn har vuxna som älskar dem”

Kristina Grandin blev gravid med dottern Signe på en klinik i Danmark.
Om assisterad befruktning för singelkvinnor tillåts även i Sverige blir det ett erkännande för Signe och andra inseminationsbarn, tror hon.

Kristina Grandin blev gravid med dottern Signe på en klinik i Danmark.

Kristina Grandin blev gravid med dottern Signe på en klinik i Danmark.

FOTO: Lars Pehrson

Signe Grandin är två och ett halvt år gammal och vet att familjer kan se ut på olika sätt. Hennes består av Signe, mamma, mormor, morfar, moster och bonusfarmor. På hennes dagis finns barn med mamma och pappa, med två mammor och med adoptivföräldrar.

– För Signe är det inte någon grej att inte ha någon pappa. Det har ju alltid varit så, säger Signes mamma Kristina Grandin som fick Signe med hjälp av en inseminationsklinik i Danmark.

När SvD kommer på besök är Signe lite krasslig och hemma från förskolan. Hon har krupit upp i soffan hemma i lägenheten i Traneberg utanför Stockholm och tittar på Pingu på tv.

Det är första gången Kristina Grandin är hemma med sjukt barn. Hennes föräldrar, som är pensionärer, kommer från Örebro till Stockholm varannan vecka och hjälper henne ta hand om Signe, så hittills har hon haft barnvakt när dottern blivit sjuk.

– När jag började fundera på att inseminera mig tänkte jag en del på hur det är att vara ensam förälder. Jag pratade med mina föräldrar som sa att de skulle hjälpa mig och vara ett stöd, säger Kristina Grandin.

Nästan alla i Kristina Grandins omgivning har varit positiva till hennes beslut att skaffa barn på egen hand, och hon känner till många andra som valt samma väg.

– Det är vanligare än man tror. När jag gick på BVC blev jag tipsad om en mammagrupp med andra i samma situation. Jag tänkte att den var för hela Stockholm, men vi var en grupp på åtta mammor bara här i Traneberg. Och nu finns det en till bebis med singelmamma som blivit till genom assisterad befruktning i vår trappuppgång.

Det enda jag ångrar nu är att jag tvekade så länge med att inseminera mig.

Kristina Grandin

I en artikel på Brännpunkt idag öppnade samtliga allianspartier utom KD för att tillåta assisterad befruktning för singelkvinnor i Sverige. Skulle insemination bli laglig i Sverige tror Kristina Grandin att det skulle bidra till en ökad acceptans i samhället för dem som skaffar barn på andra sätt än i en kärnfamilj.

– Det blir ett erkännande för Signe och alla andra barn som kommit till på samma sätt, säger hon.

En annan viktig aspekt är enligt Kristina Grandin att kvinnor slipper slänga sig på första bästa flyg till Danmark eller Finland när ägglossningen närmar sig.

– Det finns ett fönster på ungefär 24 timmar när man kan bli gravid. När jag försökte var det bara att ta sig till Danmark så snabbt som möjligt när testen visade att ägglossningen ägde rum. Det kan bli många försök innan det lyckats.

Kristdemokraternas främsta argument mot att ensamstående ska få insemineras är att barn har rätt till en mamma och en pappa. Men Kristina Grandin tror inte att det spelar roll exakt vilka familjen består av, så länge ett barn har vuxna som älskar det och kan fungera som bra förebilder kring sig. Hon pekar på att det idag finns en rad olika familjekonstellationer och att kärnfamiljen som norm blir allt svagare.

– Dessutom är det helt ologiskt att ensamstående kan adoptera, men inte insemineras, säger hon.

Kristina Grandins började längta efter barn när hon var 35, och just då var hon inte i ett långt förhållande. Men det dröjde ytterligare fem år innan första besöket på den danska kliniken.

– Jag är så lycklig och glad över att ha Signe i mitt liv. Det enda jag ångrar nu är att jag tvekade så länge med att inseminera mig.

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna vill ändra lagen om genetisk integritet så att ensamstående kvinnor får tillgång till assisterad befruktning. Den hjälpen är i dag bara tillgänglig för gifta eller samboende par. (Sedan 2005 får lesbiska samma hjälp som heterosexuella par.)

Kristdemokraterna motsätter sig förslaget. Så sent som i april i fjol ville alliansen inte driva frågan utan KD, men nu har alltså C, FP och M ändrat sig.

Inom oppositionen är S, V och MP positiva till förslaget. SD motsätter sig förändringarna.

Den som i dag är ensamstående men inte vill åka utomlands för assisterad befruktning godkänns som adoptivförälder.

Assisterad befruktning är olika metoder att behandla par som inte kan få barn på naturlig väg. De alternativ som finns är insemination eller befruktning utanför kroppen.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

En termometer används för att kontrollera passagerare vid ankomsthallen på en flygplats i Lagos. ny riskanalys

Sju flygpassagerare i månaden bär smittan

Ebola-screening i de drabbade länderna mest effektivt.

Så tas misstänkta ebolafall emot

steg för steg

Flygkaptenen tar den första kontakten.

Möjlig SD EU-partner försvarar Hitler

Polack: Stryk får många fruar ner på jorden.

Havererad SD-grupp återuppstår

EU

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

USA ställer krav
på svenska sparare

avtal

Amerikansk jakt på skattesmitare.

Just nu: Pistorius
får fem års fängelse

sydafrika

Sköt ihjäl sin flickvän.

De här 13 fonderna
är helt gratis just nu

"Lockbete"

Så används taktiken av bankerna.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Falska poliser hotade med vapen

finnerödja

Två män utklädda till poliser stoppade bilist.

Putin ville dela Ukraina med Polen

sökte uppgörelse

Ville åt Ukraina redan 2008.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.