”Viktigaste är att barn har vuxna som älskar dem”

Kristina Grandin blev gravid med dottern Signe på en klinik i Danmark.
Om assisterad befruktning för singelkvinnor tillåts även i Sverige blir det ett erkännande för Signe och andra inseminationsbarn, tror hon.

Kristina Grandin blev gravid med dottern Signe på en klinik i Danmark.

Kristina Grandin blev gravid med dottern Signe på en klinik i Danmark.

FOTO: Lars Pehrson

Signe Grandin är två och ett halvt år gammal och vet att familjer kan se ut på olika sätt. Hennes består av Signe, mamma, mormor, morfar, moster och bonusfarmor. På hennes dagis finns barn med mamma och pappa, med två mammor och med adoptivföräldrar.

– För Signe är det inte någon grej att inte ha någon pappa. Det har ju alltid varit så, säger Signes mamma Kristina Grandin som fick Signe med hjälp av en inseminationsklinik i Danmark.

När SvD kommer på besök är Signe lite krasslig och hemma från förskolan. Hon har krupit upp i soffan hemma i lägenheten i Traneberg utanför Stockholm och tittar på Pingu på tv.

Det är första gången Kristina Grandin är hemma med sjukt barn. Hennes föräldrar, som är pensionärer, kommer från Örebro till Stockholm varannan vecka och hjälper henne ta hand om Signe, så hittills har hon haft barnvakt när dottern blivit sjuk.

– När jag började fundera på att inseminera mig tänkte jag en del på hur det är att vara ensam förälder. Jag pratade med mina föräldrar som sa att de skulle hjälpa mig och vara ett stöd, säger Kristina Grandin.

Nästan alla i Kristina Grandins omgivning har varit positiva till hennes beslut att skaffa barn på egen hand, och hon känner till många andra som valt samma väg.

– Det är vanligare än man tror. När jag gick på BVC blev jag tipsad om en mammagrupp med andra i samma situation. Jag tänkte att den var för hela Stockholm, men vi var en grupp på åtta mammor bara här i Traneberg. Och nu finns det en till bebis med singelmamma som blivit till genom assisterad befruktning i vår trappuppgång.

Det enda jag ångrar nu är att jag tvekade så länge med att inseminera mig.

Kristina Grandin

I en artikel på Brännpunkt idag öppnade samtliga allianspartier utom KD för att tillåta assisterad befruktning för singelkvinnor i Sverige. Skulle insemination bli laglig i Sverige tror Kristina Grandin att det skulle bidra till en ökad acceptans i samhället för dem som skaffar barn på andra sätt än i en kärnfamilj.

– Det blir ett erkännande för Signe och alla andra barn som kommit till på samma sätt, säger hon.

En annan viktig aspekt är enligt Kristina Grandin att kvinnor slipper slänga sig på första bästa flyg till Danmark eller Finland när ägglossningen närmar sig.

– Det finns ett fönster på ungefär 24 timmar när man kan bli gravid. När jag försökte var det bara att ta sig till Danmark så snabbt som möjligt när testen visade att ägglossningen ägde rum. Det kan bli många försök innan det lyckats.

Kristdemokraternas främsta argument mot att ensamstående ska få insemineras är att barn har rätt till en mamma och en pappa. Men Kristina Grandin tror inte att det spelar roll exakt vilka familjen består av, så länge ett barn har vuxna som älskar det och kan fungera som bra förebilder kring sig. Hon pekar på att det idag finns en rad olika familjekonstellationer och att kärnfamiljen som norm blir allt svagare.

– Dessutom är det helt ologiskt att ensamstående kan adoptera, men inte insemineras, säger hon.

Kristina Grandins började längta efter barn när hon var 35, och just då var hon inte i ett långt förhållande. Men det dröjde ytterligare fem år innan första besöket på den danska kliniken.

– Jag är så lycklig och glad över att ha Signe i mitt liv. Det enda jag ångrar nu är att jag tvekade så länge med att inseminera mig.

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna vill ändra lagen om genetisk integritet så att ensamstående kvinnor får tillgång till assisterad befruktning. Den hjälpen är i dag bara tillgänglig för gifta eller samboende par. (Sedan 2005 får lesbiska samma hjälp som heterosexuella par.)

Kristdemokraterna motsätter sig förslaget. Så sent som i april i fjol ville alliansen inte driva frågan utan KD, men nu har alltså C, FP och M ändrat sig.

Inom oppositionen är S, V och MP positiva till förslaget. SD motsätter sig förändringarna.

Den som i dag är ensamstående men inte vill åka utomlands för assisterad befruktning godkänns som adoptivförälder.

Assisterad befruktning är olika metoder att behandla par som inte kan få barn på naturlig väg. De alternativ som finns är insemination eller befruktning utanför kroppen.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr

Toppnyheter just nu

Snabbinsatsstyrka

S stöder regeringen i avtal om Nato-trupp

Socialdemokraterna stöder regeringen kan SvD avslöja.

Nato kan få agera på svensk mark

MIKAEL HOLMSTRÖM

Beslut väntas på torsdag.

Så blommar du ut sent i arbetslivet

Karriär

Chans att få drömjobbet är inte över.

KBT via nätet hjälper mot tvångstankar

Ny studie

”Överraskande bra resultat.”

Forskare dömer ut Åkessons tal om svält

Invandring och äldreomsorg saknar koppling.

Barntröja från Zara
väcker bestörtning

Se tröjan

Påminner om Förintelsen.

”Tanklöst och okänsligt av H&M”

KRÄNKANDE

Se fler exempel på tvivelaktig design.

Webb-tv

Snart kan du slippa glasögon vid datorn

Ny teknik

Anpassar skärmen till användaren.

M: Så vill vi bygga ut t-banan i Stockholm

Brännpunkt

M: Stockholmsbygget viktigast.

Stjärnans snurr på
Emmygalan upprör

Kultursvep

Ett skämt som slog helt fel.

Se bilder: Före och efter skogsbranden

västmanland

”Skogen föll som plockepinn”.

Amorterar 10 000 kronor i månaden

Så sparar de sex i Riksbanksledningen.

Vilt bråk om säten – planet nödlandade

resesnackis

Kunde inte fälla ryggstödet.

”Fantastiskt, nästan surrealistiskt”

Träning

Dykning mellan kontinentalplattorna.