Världen har blivit en rosa skidmask

Vissa konstverk förkroppsligar en tidsera. Så är det med Damien Hirst, som gjort girigheten till konst. Hans diamantskalle fångar tiden fram till 2008. Objektet är ett kranium av platina täckt i 8601 diamanter. Samtidigt som Lehman Brothers kollapsade 2008 slog Hirst alla rekord med verk sålda för 270 miljoner dollar.

Hirst arbetar genom branding och manipulation av marknaden. För att hålla uppe priset på Hirst köpte han själv in diamantskallen genom ett konsortium av spekulanter. Trots det hade auktionspriset på Hirst rasat med 93 procent året efter. Hirst konst framstår i dag som vulgära inredningsprops för hans kunder från finans- och oljevärlden. För det finns viktigare frågor än ytterligare en vit medelålders mans dödsångest. Det visar nutidens mest inflytelserika konstnärer: Ai Weiwei och Pussy Riot.

De vänder sig mot porträttet av våra härskare: Diamantskallen; mot ironi, apati och lögn. Detta i samhällen där folk kultiverats till att bli passivt cyniska.

Innan de dömdes till två års fängelse sa pr-medlemmen Maria Alyokhina att hon häpnar över att ryssarna ”inte längre ser sig som medborgare, bara automatiserade massor… Efter ett halvår i fängelse inser jag att fängelset bara är ett Ryssland i miniatyr.”

Ai och ryskorna skiljer sig åt på flera punkter. Weiwei har inte någon uttalad politisk agenda. Han verkar mer drivas av en magkänsla vad som är anständigt: Det är fel att fuskbygga skolor och sen mörklägga namnen på barnen som krossades av dessa vid jordbävningen 2008 – alltså twittrar Ai de över 5000 barnens namn.

–Jag sysslar inte med politik. Problemet är att det här i landet är så mycket politik, sa han i en intervju med mig.

Pussy Riot är däremot helt och hållet politiska. Iklädda färgglada skidmasker bad de i frälsarkatedralen till Heliga guds moder att driva ut Putin. Deras modiga försvarstal kan i elegans och intelligens mäta sig med det bästa i Rysslands väldiga kulturarv.

Det går en intellektuell meridian från Pussy Riot-rättegången i Moskva till den förtryckte grönsaksförsäljaren Mohamed Bouazizi i Tunisien som tände eld på sig själv och startade den arabiska våren, Ai Weiweis twitterflöde från studio Fake i Peking, hackarna Anonymous, Occupy-rörelsen och, på sitt sätt, Tea party-aktivisterna i USA. De protesterar mot att reglerna inte gäller de rika och mäktiga. De vill ha värdighet som medborgare. De skämmer ut makten med provokation, som Pussy Riots punkbön i den Putinkorrupta ortodoxa kyrkans hjärta. Budskapet sammanfattas i titeln på Ais bildserie med Ais utsträckta långfinger mot Vita huset och Förbjudna Staden: ”Fuck off!”.

Ai och Pussy Riot fångar också utvecklingen genom att förvandla sina liv till media med globalt genomslag. Ai twittrar maniskt och följs av kameror. När polisen gripit dem har det lett till världsomspännande protester. De företräder två av dagens mest framgångsrika idéer: individens frihet och, i Pussy Riots fall: feminism.

Ai Weiwei och Pussy Riot visar att människans liv är politik, är mediet, är budskapet, är konstverket. Om diamantskallen var bilden av världen pre-2008 så är det i dag en rosa skidmask.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

IS-krigare vid en vägspärr utanför Mosul. Brännpunkt

”Margot Wallström
bör ta initiativ i FN”

”FN måste besluta om marktrupp mot Islamiska staten.”

IS till simultan attack mot 15 mål

CNN

Offensiv trots USA:s flygattacker i Irak och Syrien.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

Fiala bakom ny HV-seger

HV71:s superlöfte Kevin Fiala, 18, tog ingen plats i NHL den här säsongen.

Löfte om 5000 nya jobb i äldreomsorgen

2 extra miljarder

”De äldre har blivit fler”.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.