”V måste börja göra politik”

Vänsterpartiet måste byta taktik för att vinna väljare. Framtidskommissionens ordförande Ida Gabrielsson vill se färre flygblad och demonstrationer. I stället ska partiet ”börja göra politik”, och erbjuda läxhjälp, tjejtaxi och juridisk rådgivning.

Vänsterpartiet måste våga vara populära, tycker framtidskommissionens ordförande Ida Gabrielsson.

Vänsterpartiet måste våga vara populära, tycker framtidskommissionens ordförande Ida Gabrielsson.

FOTO: INGVAR KARMHED

Efter Vänsterpartiets förlustval – det femte i följd – tillsattes en framtidskommission, med uppgift att ta reda på hur partiet kan bli en ”relevant politisk kraft för framtiden”.

Förslagen offentliggörs i början av maj, men redan nu har Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson, som leder arbetet, en slutsats klar: Vänsterpartiet måste hitta en ny identitet som går hem på 2010-talet.

– I debatten säger alla, från Fredrik Reinfeldt till Lars Ohly, att full sysselsättning är den viktigaste frågan. När alla säger samma sak blir det svårare att skilja ut sig.

Därför är det dags att byta strategi, förklarar Ida Gabrielsson. Vänsterpartiet ska inte längre enbart ”snacka politik”.

– Vi måste börja göra politik. Inte bara kräva en annan skola, utan ordna läxhjälp för elever. Inte bara prata om utförsäkring, utan hjälpa utförsäkrade med juridisk rådgivning och myndighetskontakter. Inte bara kräva en fritidsgård, utan inse det politiska i att vara den som står för fritidsaktiviteten.

Hon vill att Vänsterpartiet ska uppfattas som en ”fixar-Malte”, den kommunala hjälpreda som byter lampor och spikar upp tavlor åt gamla.

– Det handlar inte bara om att ha de bästa reformerna, man måste också kunna tonsätta dem på rätt sätt. Det här skulle vara ett bra sätt att bygga upp ett förtroende.

Vänsterpartiet är sedan länge överens om att prioritera utåtriktade aktiviteter, och lägga mindre tid i parlamentet. Men sådana ”floskler” ställer sig Ida Gabrielsson inte automatiskt bakom.

– Det handlar också om vad man gör när man står där på gatorna. Man kan inte bara dela sitt flygblad eller ropa i sin megafon, det blir folk inte berörda av. Ibland när man går förbi en antirasistisk demonstration så känns det lite som en kuliss till 70-talet.

Det fungerar inte att enbart ”säga sanningen”, vänsterpartisterna måste bli bättre på att vara nära människor, förklarar hon.

– Vi tror att det räcker att vara bäst i klassen, när vi egentligen borde vara populärast på skolgården också.

Att börja erbjuda läxhjälp eller tjejtaxi eller fritidsaktiviteter kräver en omläggning i partiets organisation, medger Ida Gabrielsson.

– Men det är egentligen inte så svårt. Man kanske får strunta i det där torgmötet eller den antirasistiska demonstrationen eller interpellation nummer 17, och lägga tiden på att fixa sådana här saker. Kanske får man bättre resultat.

Förslaget om det nya utåtriktade arbetssättet kommer att finnas med i framtidskommissionens slutrapport, och också diskuteras på Vänsterpartiets kongress i januari nästa år.


  • Kopiera sidans adress

Fakta

Slutrapporten offentliggörs i maj. Dessutom ska fyra områden, med framtida politiska utmaningar, analyseras djupare.

Jämställdhetspolitik
– Vänsterpartiet är utan tvekan det viktigaste och bästa feministiska partiet i svensk politik, men vi har inte lyckats hela vägen, säger Ida Gabrielsson.

Hon föreslår därför att Vänsterpartiet ska inrätta ett kvinnopolitiskt feministiskt nätverk, ”för kvinnor, av kvinnor, där bara kvinnor får vara med”.

– Det måste finnas ett andrum, där kvinnor kan träffas och peppa varandra, så att man sedan kan gå in i diskussioner på samma villkor som männen, och fullt ut påverka till exempel kongressdiskussioner och partistyrelsebeslut.

Ekonomisk politik och full sysselsättning
– Jag tycker att vi redan har den bästa ekonomiska politiken, vi måste bara kunna kommunicera den. Det går inte att säga ”ekonomiska ramverk”, och tro att folk går igång på det, säger Ida Gabrielsson.

Övriga två frågor som ska analyseras djupare:

Miljö och näringspolitik

Det nya arbetslivet

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

En ny säkerhetslag i Turkiet ska bland annat förbjuda maskerade deltagare. SvD i Turkiet

”Vi kommer inte att låta det urarta igen”

Turkiet skärper landets säkerhetslagar mot protester.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Ebola-hjälparbetare känner sig hotade

svensk hjälp

”Obehagligt, de är ju hjältar”.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

SEB har högre kredit- förluster än väntat

Sist ut i bankkvartetten att avslöja siffrorna.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Därför drabbas du
av vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.